Brusturele – curățitorul sângelui și pielii, calmantul durerilor articulare

Nimic nu este în mod întâmplător lângă noi, nici măcar plantele care cresc în proximitatea noastră.

Dumnezeu a pus în plantele naturii virtuți vindecătoare și este păcat să fim ignoranți față de acest mare dar.

Brusturele – marele curatitor al sangelui si pielii, calmantul durerilor articulare

Brusturele – marele curatitor al sangelui si pielii, calmantul durerilor articulare: Forest and Kim Starr

Brusturele (Arctium lappa) este o astfel de plantă medicinală, cu puternice calități terapeutice. Această specie este cunoscută în limbaj popular și sub numele de „lipan”.

Sunt mii de ani de când brusturele este utilizat în medicina tradițională din diverse culturi. Cel mai mult este apreciat pentru efectele sale curățitoare asupra ficatului, sistemului limfatic și pielii.

Citește și – Brusturele stimulează digestia, ficatul, limfa, tiroida și glandele corticosuprarenale

Brusturele – proprietăți

Rădăcina de brusture are proprietăți antioxidante, antiinflamatoare, antibacteriene, depurative și diuretice. Conține acizi fenolici, luteolină și quercetină, fier, magneziu, cupru și crom.

Este o sursă valoroasă de fibre, în special inulină. Acest tip de fibră acționează ca un prebiotic. Inulina hrănește bacteriile bune din intestin.

Un detoxifiant natural puternic

Brusturele ajută ficatul să elimine toxinele și să purifice sângele. Prin curățarea corpului se produce și o curățare a pielii. Din acest motiv, planta este eficientă în tratarea afecțiunilor epidermei.

Brusturele are de asemenea o acțiune binefăcătoare asupra părului, prevenind subțierea și căderea acestuia.

Indicații terapeutice 

Ceaiul de brusture este indicat în caz de indigestie, tulburări urinare, răceală, dureri în gât, dar și în maladii mai grave, precum cancer, diabet, hipertensiune arterială sau HIV.

Un alt domeniu în care brusturele dă rezultate bune este cel al durerilor corporale. Frunzele verzi sunt zdrobite și aplicate pe membrele inferioare sau pe articulații pentru reducerea durerilor de spate, de genunchi și a celor osoase sau articulare în general.

Citește și – Brusturele – cea mai bună plantă pentru bolile de piele

Compresele sau cataplasmele cu frunze de brusture pot fi aplicate extern și în caz de vânătăi, arsuri sau gută.

Studiile au arătat că inclusiv rădăcina plantei dă rezultate bune în această privință. Aceasta poate reduce stresul inflamator la persoanele cu osteoartrită la genunchi.

Moduri de utilizare

Rădăcina de brusture este folosită sub formă de decocot sau tinctură pentru eczeme, psoriazis, mătreață, descuamarea scalpului sau acnee.

Pe lângă ceaiuri, tincturi, unguente și comprese, brusturele poate fi utilizat și ca legumă. Chinezii fac salată din rădăcina de brusture, tăiată mărunt sau dată prin răzătoare.

Tulpinile au gust de spranghel și pot fi mâncate crude sau fierte. Chiar și frunzele tinere și fragede pot fi gătite, precum spanacul.

Citește și – Durerile de reumatism și spondiloză cervicală cedează la compresele cu brusture

Rădăcina se găsește pe tot parcursul anului la magazinele naturiste, ca plantă pentru ceai, sub formă de tinctură, extracte, capsule sau unguente.

Frunzele de brusture se culg direct din natură. Cresc din abundență în proximitatea noastră.

Ceaiul de brusture se prepară dintr-o lingură de rădăcină și 2 căni de apă. Se fieb câteva minute, apoi se lasă la infuzat.

Este un remediu excelent pentru curățarea corpului și a pielii. Ajută la estomparea coșurilor și acneii. Totodată, îmbunătățește mobilitatea articulațiilor.

Precauții și contraindicații

Brusturele este contraindicat pe perioada sarcinii și alăptării, persoanelor deshidratate și celor care iau medicamente pentru subțierea sângelui. Nici persoanele alergice la margarete sau alte plante din familia Asteraceae nu trebuie să consume brusture.

O altă atenționare îi vizează pe diabetici, la care consumul de brusture poate reduce semnificativ zahărul din sânge.

Sursă articol: Every Green Herb, Burdock in herbal medicine: https://www.everygreenherb.com/burdock.html

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

[bws_google_captcha]