Lipsa de magneziu, frecventă la diabetici – asociată cu riscuri și complicații

Articol bazat pe studii științifice

Diabeticii ar trebui să își testeze nivelul de magneziu pentru a depista o posibilă carență.

Lipsa de magneziu, frecventa la diabetici si asociata cu riscuri si complicatii

Lipsa de magneziu, frecventa la diabetici si asociata cu riscuri si complicatii: Freepik.com

Persoanele cu diabet de tip 2 ar putea avea o lipsă de magneziu nediagnosticată, sugerează un studiu publicat în „World Journal of Diabetes”. 

Acest deficit are o relevanță importantă deoarece magneziul are un rol cheie în controlul zahărului din sânge.

Legătura dintre magneziu și diabet

Sunt circa 300 de reacții chimice din corp în care este implicat magneziul. Acest mineral este important pentru inimă, pentru creier și starea de spirit. 

Citește și – Miraculosul magneziu – păzitorul celulelor, oaselor, inimii și creierului

Magneziul este de asemenea necesar pentru metabolism, glucoza din sânge și insulina. Persoanele cu diabet trebuie să se asigure că acest mineral nu scade sub limita normală. Coborârea nivelurilor serice de magneziu poate provoca probleme în cazul acestor pacienți.

Hipomagneziemia crește riscul de diabet de tip 2 și complicații ale bolii

Un studiu apărut în jurnalul „Diabetes” a asociat hipomagneziemia cu diabetul zaharat de tip 2. Această corelație a fost constatată la un nivel al magneziului seric sub 0,7 mmol/L. au un risc mai mare de diabet de tip 2.

„Persoanele cu hipomagneziemie prezintă o evoluție mai rapidă a bolii și au un risc crescut de complicații diabetice”.

Totodată, studiul de mai sus a dezvăluit că vârstnicii bolnavi de diabet sunt mai predispuși la a avea un deficit de magneziu. Este bine ca toți pacienții cu diabet – indiferent de vârstă – să își monitorizeze în mod regulat nivelul de magneziu.

Deficitul de magneziu crește rezistența la insulină

O altă problemă provocată de hipomagneziemie în diabetul de tip 2 este insulinorezistența.

Citește și – Magneziul ameliorează tulburările metabolice

Persoanele cu o valoare redusă a magneziului sunt mai rezistente la insulină. Activitatea celulelor producătoare de insulină este redusă în cazul acestor pacienți.

Alimente care conțin magneziu

Magneziul se găsește în multe alimente și totuși dieta actuală nu reușește să asigure un aport optim de acest mineral. În SUA, peste 75% din populație nu consumă suficient magneziu.

  • avocado
  • bananele
  • ciocolata neagră
  • fasolea neagră
  • kefirul
  • migdalele
  • nucile
  • peștele gras
  • semințele de dovleac
  • smochinele
  • tofu
  • verdețurile
  • cerealele integrale

Aportul insuficient de magneziu din alimente a fost asociat cu dezvoltarea diabetului de tip 2 și a sindromului metabolic.

Persoanele cu deficit pot lua suplimente de magneziu. Acestea ajută la refacerea concentrației serice de magneziu și totodată ajută la îmbunătățirea rezistenței la insulină și a metabolismului glucozei, reduc inflamația din corp și stresul oxidativ.

Citește și – Care este cel mai bun tip de magneziu din farmacii, cu cea mai mare rată de absorbție

Magneziul poate fi găsit și sub formă de săruri pentru baie, loțiuni, ulei sau geluri. Acestea sunt absorbite direct în celule.

Magneziu – valori normale

Valorile normale ale magneziului sunt cuprinse între 1,7 și 2,1 mg/dL sau 0,7 și 0,9 mmol/L, însă depinde de standardele fiecărui laborator în parte.

Un dezavantaj al testelor sangvine este că acestea nu indică întotdeauna deficitul de magneziu. Asta deoarece în cazul unui deficit, corpul preia magneziul din țesuturi și din oase pentru a menține echilibrul necesar.

Este așadar posibil ca rezultatele analizelor să fie bune, iar pacientul să aibă deja un deficit de magneziu.

Medicamente care scad magneziul din sânge

Trebuie să știți că anumite medicamente duc la scăderea concentrației de magneziu din sânge: antibioticele, diureticele, laxativele, ciclosporina, digoxina, insulina, fenitoina.

Țineți cont de această avertizare dacă aveți diabet și luați astfel de medicamente. Acesta este un motiv în plus să verificați cu regularitate nivelul magneziului din sânge.

Surse articol:

1. Zoey Sky, People with type 2 diabetes may suffer from magnesium deficiency, warn researchers, Nutrients.News: https://nutrients.news/2022-10-10-people-with-diabetes-may-have-magnesium-deficiency.html
2. Adrienne Seitz, Rachel Ajmera, Franziska Spritzler, 12 Evidence-based health benefits of magnesium, Healthline: https://www.healthline.com/nutrition/magnesium-benefits

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.