Vitamina D scade cu până la 33% riscul de demență și Alzheimer

Articol bazat pe studii științifice

Dincolo de rolul ei crucial în imunitate, prevenirea infecțiilor și fracturilor, vitamina D mai are un beneficiu important: reduce riscul de depreciere a funcțiilor cognitive.

Vitamina D scade cu pana la 33% riscul de dementa si Alzheimer

Vitamina D scade cu pana la 33% riscul de dementa si Alzheimer

Deficitul de vitamina D a fost corelat cu numeroase boli cronice și cu deces prematur. În realitate, acest hormon influențează aproape toate organele și sistemele din corp. Inclusiv creierul.

Vitamina D și sănătatea creierului

Un studiu recent arată cât de importantă este vitamina D3 pentru buna funcționare a creierului. Cercetătorii de la Universitatea Tufts au analizat țesuturile cerebrale de la 290 de persoane vârstnice.

Au examinat cantitatea de vitamina D din patru regiuni ale creierului la ultima vizită înainte de decesul pacienților.

Riscul de demență și deficite cognitive era cu 25-33% mai mic la persoanele cu concentrații mari de 25-OH-vitamina D în creier.

Concentrațiile mari de vitamina D3 în creier au fost asociate cu funcțiile cognitive mai bune înainte de deces.

Studiul nu a găsit o legătură între nivelurile de vitamina D din creier și prezența depunerilor de amiloid – care semnalează apariția demenței sau maladiei Alzheimer.

Citește și – Vitamina D poate preveni orice boală posibilă

Autorii au în plan să studieze mai departe structura creierului pentru a descoperi mecanismele prin care vitamina D operează în cadrul acestui organ.

Rezultatele acestui studiu au fost publicate în decembrie 2022 în „Alzheimer’s & Dementia: The Journal of the Alzheimer’s Association”.

Populația se află în curs de îmbătrânire. Se estimează că numărul persoanelor afectate de demență va ajunge la 150 de milioane de persoane până în anul 2050.

De aceea oamenii de știință subliniază nevoia urgentă de a găsi strategii eficiente pentru îmbunătățirea memoriei la populația vârstnică.

Citește și – Vitamina D protejează împotriva deceselor din orice cauză, mai ales la pacienții cardiovasculari

Acest studiu sugerează că medicii ar trebui să verifice nu doar nivelurile serice de vitamina D, ci și nivelurile cerebrale.

Tototdată, rezultatele demonstrează că anumiți nutrienți pot oferi o protecție sportă creierului împotriva bolilor asociate cu bătrânețea.

Vitamina D poate fi adusă în corp prin expunerea sensibilă la soare, prin consumul unor alimente (ciuperci, somon, ton, păstrăv) și prin administrarea de suplimente.

Surse articol:

1. Mercola, Study: This „Sunshine vitamin” can improve brain function: https://blogs.mercola.com/sites/vitalvotes/archive/2022/12/08/study-this-_1820_sunshine-vitamin_1920_-can-improve-brain-function.aspx?v=1673260668
2. Alexa Mikhail, Vitamin D may improve brain function and strenghten memory, Fortune Well: https://fortune.com/well/2022/12/08/vitamin-d-may-improve-brain-function-and-strengthen-memory-how-much-you-need-each-day/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.