Sirop de sfeclă cu lămâie și miere – rețetă pentru sănătatea inimii și a sângelui
Sfecla roșie îmbunătățește mai multe aspecte ale sănătății. Sucul extras din rădăcina ei are potențial în combaterea hipertensiunii arteriale, diabetului și cancerului.
Un preparat valoros din sfeclă pe care îl puteți face în casă este siropul de sfeclă cu lămâie și miere.
Sirop de sfeclă cu lămâie și miere – rețetă
Ingrediente
• 500 g de sfeclă roșie
• ½ kg de lămâi
• 500 g de miere polifloră
Mod de preparare
Curățați sfecla de coajă și dați-o prin răzătoare. Treceți-o apoi prin storcătorul de fructe și colectați sucul.
Stoarceți imediat și lămâile decojite. În sucul de sfeclă și lămâie rezultat se adaugă mierea și coaja rasă de la o lămâie. Amestecați bine, până se dizolvă mierea.
Turnați siropul obținut în sticle și păstrați-le la frigider.
Mod de administrare
Siropul de sfeclă trebuie să stea la rece peste noapte. Din ziua următoare poate fi consumat.
Agitați bine sticla înainte. Se servește la fel ca oricare alt sirop, dar în doze mici. Se pun câteva lingurițe într-un pahar și se adaugă apă plată sau minerală.
Este contraindicat în diabet, deoarece are miere. Diabeticii pot consuma în schimb suc de sfeclă cu suc de lămâie.
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete cu sfeclă:
Salata de sfeclă roșie curăță tubul digestiv, elimină toxinele, tratează anemia
Salată simplă de sfeclă și nuci, în stil grecesc
Cvas de sfeclă roșie – leac pentru bolile de ficat și fiere
Sfecla roșie – beneficii dezvăluite de studii
Sfecla roșie (Beta vulgaris) este o sursă bogată de fitonutrienți și compuși bioactivi cu beneficii pentru organism.
Consumat cu regularitate, sucul de sfeclă roșie întârzie răspunsul glicemic după masă. Totodată, reduce vârful glicemic și ajută la controlul hemostazei insulinei.
Citește și – Poți să mănânci sfeclă roșie dacă ai diabet? – sfaturi de la dr. Daniela Petrache
Sfecla îmbunătățește funcția vasculară și sănătatea rinichilor. Crește abundența de microbi benefici din intestin.
Efectul reno-protector se referă la faptul că sfecla modifică parametrii de funcționare a rinichilor la pacienții cu tulburări renale. Consumul acestei legume poate reducere rata de mortalitate prin bolile de rinichi.
Acțiunea hipotensivă se manifestă la cei cu tensiunea arterială normală, dar mai ales la persoanele hipertensive sau supraponderale.
Principalii compuși din sfeclă sunt betalainele și nitrații. Betalainele combat stresul oxidativ, previn vătămarea ADN-ului și favorizează scăderea colesterolului LDL.
Au de asemenea activitate antitumorală. Inhibă înmulțirea celulelor maligne și angioneza – procesul de formare de noi vase de sânge care alimentează tumorile. Betalainele ajută la uciderea celuelor canceroase prin faptul că induc apoptoza și autofagia.
Nitrații sunt responsabili pentru scăderea tensiunii arteriale, a lipidelor și glucozei din sânge. Aceștia au efecte vasodilatatoare și îmbunătățesc aprovizionarea organelor cu oxigen și nutrienți.
Studiile recente au asociat nitrații din sfeclă roșie cu creșterea performanței atletice și atenuarea durerilor musculare după antrenamente.
Sucul de sfeclă roșie oxigenează mușchii scheletici și mărește eficiența musuclară.
Nu exagerați cu consumul de suc de sfeclă roșie. În cantități excesive acesta poate deveni cancerigen.
Surse articol:
1. Naturist Terapii, Sfecla roșie cu miere de albine: http://www.naturist-terapii.ro/apicole/mierea/bauturi-cu-miere-de-albine/sfecla-rosie-cu-miere-de-albine/
2. Mirmiran P, Houshialsadat Z, Gaeini Z, Bahadoran Z, Azizi F. Functional properties of beetroot (Beta vulgaris) in management of cardio-metabolic diseases. Nutr Metab (Lond). 2020 Jan 7;17:3. doi: 10.1186/s12986-019-0421-0. PMID: 31921325; PMCID: PMC6947971.
3. Chen L, Zhu Y, Hu Z, Wu S, Jin C. Beetroot as a functional food with huge health benefits: Antioxidant, antitumor, physical function, and chronic metabolomics activity. Food Sci Nutr. 2021 Sep 9;9(11):6406-6420. doi: 10.1002/fsn3.2577. PMID: 34760270; PMCID: PMC8565237.
4. Zamani H, de Joode MEJR, Hossein IJ, Henckens NFT, Guggeis MA, Berends JE, de Kok TMCM, van Breda SGJ. The benefits and risks of beetroot juice consumption: a systematic review. Crit Rev Food Sci Nutr. 2021;61(5):788-804. doi: 10.1080/10408398.2020.1746629. Epub 2020 Apr 15. PMID: 32292042.