Salată din sfeclă crudă și semințe de floarea-soarelui, fără ulei

Această salată din sfeclă crudă și semințe de floarea-soarelui este o idee bună pentru zilele de post. Poate fi inclusă și în dietele raw-vegane, bazată pe hrană vie.

Nu trebuie să preparați nimic termic. Rețeta este cât se poate de simplă și rapidă.

Salata de sfecla cruda si seminte

Imagine sugestivă: Salata de sfecla cruda si seminte: Freepik.com

Salată din sfeclă crudă și semințe – rețetă

Ingrediente

  • 1 sfeclă medie
  • 1 mână de semințe de floarea-soarelui
  • 1-2 linguri de suc de lămâie sau oțet de mere
  • 1 lingură de miere
  • sare, chimen după gust

Mod de preparare

Curățați sfecla de coajă și clătiți-o cu apă. Tăiați-o bucăți și puneți-o în vasul blenderului sau a unui mini-robot. Adăugați semințele de floarea-soarelui și pulsați de câteva ori, până când ingredientele se fac bucăți mici. Nu le măcinați complet.

Transferați compoziția într-un bol. Amestecați sucul de lămâie cu mierea, sarea și chimenul. Turnați sosul în salată și amestecați ușor, până la omogenizare.

Dacă vreți să dați salatei un aspect mai prezentabil, o puteți pune într-o formă (inel mic). Presați-o bine, apoi scoateți inelul. Decorați cu semințe sau nuci, pătrunjel verde, coajă de lămâie. Poate fi un aperitiv elegant și totodată sănătos pentru voi sau pentru musafiri.

Note și sugestii

În cazul în care nu tolerați cruditățile, fierbeți sau coaceți sfecla și apoi faceți salată din ea.

Semințele de floarea-soarelui pot fi înlocuite cu alte oleaginoase, precum nuci, migdale, alune de pădure, arahide, semințe de dovleac, de cânepă sau caju.

În această salată se poate pune și puțin ulei de măsline sau avocado – care înlocuiește grăsimile în salate.

Beneficiile consumului de sfeclă

Sfecla roșie are un profil nutrițional important. Conține fibre, proteine, carbohidrați, vitamine, minerale, nitrați și compuși cu proprietăți anticancerigene și antioxidante (acizi fenolici, flavonoizi, betalină, acid ascorbic, carotenoide).

Studiile au arătat că nitrații din sfeclă ajută la dilatarea optimă a vaselor sangvine și cresc circulația sângelui.

Datorită acestui efect, sfecla îmbunătătățește sănătatea inimii și performanța atletică, crescând oxigenul și nutrienții necesari alimentării mușchilor.

Compușii bioactivi din rădăcina de sfeclă sprijină funcția vasculară, abundența microbiomului, sănătatea renală și musculară.

Sfecla are efecte antihipertensive și antidiabetice. Potrivit studiilor, sucul de sfeclă scade tensiunea arterială și creșterea zahărului din sânge. Această legumă are un efect de întârziere a răspunsului glicemic după masă.

Acestea sunt doar câteva motive pentru care sfecla ar trebui să fie prezentă mai des pe mesele noastre, mai ales în sezonul rece.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete sănătoase cu sfeclă roșie:

Două rețete hrănitoare și dietetice cu sfeclă (de post)
Salata de sfeclă roșie crudă – cu morcov, măr și ardei
Salată de sfeclă cu măr, nuci și afine – o explozie de culoare și vitamine
Cvas de sfeclă roșie – leac pentru bolile de ficat și fiere
Ciorbă lipovenească din varză și sfeclă

Surse articol:

1. Toane Raw, Salată de sfeclă: https://toaneraw.wordpress.com/2012/01/06/salata-de-sfecla/
2. Mirmiran P, Houshialsadat Z, Gaeini Z, Bahadoran Z, Azizi F. Functional properties of beetroot (Beta vulgaris) in management of cardio-metabolic diseases. Nutr Metab (Lond). 2020 Jan 7;17:3. doi: 10.1186/s12986-019-0421-0. PMID: 31921325; PMCID: PMC6947971.
3. Arazi H, Eghbali E. Possible Effects of Beetroot Supplementation on Physical Performance Through Metabolic, Neuroendocrine, and Antioxidant Mechanisms: A Narrative Review of the Literature. Front Nutr. 2021 May 13;8:660150. doi: 10.3389/fnut.2021.660150. PMID: 34055855; PMCID: PMC8155490.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.