Salata de sfeclă roșie crudă – cu morcov, măr și ardei
La cât de savuroasă și sănătoasă este, poate fi votată cea mai bună salată de sfeclă roșie. Se prepară doar din legume crude, rase.
Salata de sfeclă roșie crudă se prepară foarte repede. În jumătate de oră este gata.
Știai că sfecla roșie este delicioasă în stare crudă? Sigur, nu poți mușca efectiv din rădăcină, însă o poți da prin răzătoarea mică.
Vei obține o salată 100% naturală, un răsfăț pentru sănătatea ta.
Este o alegere inspirată pentru sezonul rece, când organismul începe să aibă nevoie de mai multe vitamine.
Cuprins
Reteta salata sfecla rosie
Ingrediente salata sfecla rosie
• 1 sfeclă roșie medie
• 1 morcov
• 1 măr
• 1 gogoșar, ardei gras sau kapia
• 2-3 linguri de ulei de măsline
• 1 lingură de zeamă de lămâie
• ½ linguriță de sare
• opțional: pătrunjel sau mărar tocat, semințe de susan, semințe de cânepă, nuci
Mod de preparare salata sfecla rosie
Curățați sfecla, morcovul și mărul de coajă.
Spălați-le și dați-le prin răzătoarea cu găuri mici. Gogoșarul sau ardeiul se taie mărunt cu cuțitul.
Adăugați peste legume sarea, zeama de lămâie și uleiul.
Amestecați bine, până la omogenizare.
Salata de sfeclă roșie crudă poate fi servită imediat.
Dacă o lăsați să stea câteva minute, legumele vor lăsa mai multă zeamă și salata va deveni și mai savuroasă.
Salata de sfeclă roșie crudă cu morcov și măr are un gust dulce-acrișor. Este suculentă și foarte plăcută la gust. Nici nu se simte sfecla crudă!
Slăbești cu salată de sfeclă roșie crudă
Rădăcinoasele sunt bogate în fibre, la fel și mărul, de aceea salata aceasta este deosebit de hrănitoare.
Satură repede și totodată taie pofta de mâncare.
O puteți consuma la orice oră din zi, inclusiv dimineața.
Unii numesc salata de sfeclă roșie crudă „măturița”, deoarece curăță intestinul și stomacul. Ajută de asemenea la scăderea tensiunii arteriale.
Sfecla conține fier, potasiu, mangan, acid folic, vitamina C și betanină.
Câte calorii are salata de sfeclă roșie?
Dietetică, ușoară, sănătoasă și plină de substanțe nutritive, salata de sfeclă roșie crudă poate fi o masă ideală pentru cura de slăbire!
100 de grame de sfeclă crudă au doar 43 de calorii, 9,6 carbohidrați și 0,2 g de grăsimi.
Conținutul caloric este ușor mai mare la sfecla gătită. 136 g de sfeclă fiartă are sub 60 de calorii.
Sfecla conține apă în proporție de 88%.
În 100 de grame de sfeclă crudă se găsesc 6,8 g de zaharuri simple și 2,8 g de fibre.
Zaharurile simple (fructoza și glucoza) constituie 70% din totalul de carbohidrați.
Sfecla roșie este bună pentru diabetici?
Sfecla are un indice glicemic mediu (61) și o încărcătură glicemică mică (5). Acest lucru înseamnă că nu produce un efect major asupra zahărului din sânge.
Citește și – Poți să mănânci sfeclă roșie dacă ai diabet? – sfaturi de la dr. Daniela Petrache
Precauții
Din cauza unor carbohidrați de lanț scurt (fructani), sfecla poate cauza dificultăți de digestie la unele persoane și simptome neplăcute.
Mai ales la persoanele care suferă de colon iritabil.
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi multe alte rețete de salată de sfeclă roșie:
Salată de sfeclă cu măr, nuci și afine – o explozie de culoare și vitamine
Salată greceasca de sfeclă și nuci
Salată de varză cu morcov și sfeclă la borcan, pentru iarnă
4 rețete de salată din sfeclă roșie pe care trebuie să le memorezi
Sursă articol: Adda Bjarnadottir, Beetroot 101: Nutrition facts and health benefits, Healthline: https://www.healthline.com/nutrition/foods/beetroot#nutrition