Salată simplă de sfeclă și nuci, în stil grecesc
Nu doar rușilor le plac salatele din sfeclă, ci și grecilor.
Aceștia din urmă au propriile lor rețete, însă nu diferă cu mult de versiunea rusească.
Cuprins
Salată de sfeclă în stil grecesc
În Grecia, sfecla se servește întreagă – atât rădăcina, cât și frunzele, după ce au fost fierte.
Deseori, sfecla se servește cu brânză feta și pâine. Sau este acompaniată de celebrul sos de cartofi și usturoi care se numește „skordalia”.
În mod neașteptat, aceste mâncăruri sunt servite ca fel principal, iar nu ca aperitiv sau garnitură.
Acesta este de altfel specificul bucătăriei mediteraneene: să începi orice masă cu legume.
Beneficiile consumului de sfeclă
Cu toate că este o legumă bogată în carbohidrați, sfecla are puține calorii.
În 100 de grame de sfeclă sunt doar 40 de calorii. În plus, conține multe fibre (7% din DZR) și mulți alți nutrienți benefici sănătății noastre.
Sfecla este o sursă bună de acid folic. Are cantități bune de fier, mangan și vitamina C, și doze medii de potasiu, cupru și magneziu.
Cei mai importanți compuși sunt însă antioxidanții. Frunzele de sfeclă furnizează mult mai multe carotenoide, flavonoide și vitamina A decât rădăcina.
Alimentele care conțin flavonoide ajută la reducerea riscului de cancer pulmonar și oral.
Betaina din sfeclă are efect cardioprotector. Favorizează scăderea tensiunii arteriale și implicit a riscului de accidente vasculare cerebrale.
Betalaina este un alt pigment din sfeclă înzestrat cu proprietăți antioxidante și antiinflamatoare.
Din fericire, sfecla nu își pierde calitățile prin preparare ternică. Dimpotrivă.
Cercetătorii susțin că valoarea sa antioxidantă (în special polifenolii) crește prin gătire.
Salată simplă de sfeclă și nuci – rețetă grecească
Nr. de porții: 4
Durată totală de preparare: 45 de minute
Ingrediente
- 500 g de sfeclă roșie
- 1 mână de nuci
- 2 linguri de ulei de măsline
- 2 linguri de oțet roșu de vin
- 1 cățel de usturoi
Mod de preparare
Spălați bine sfeclele și fierbeți-le în coajă. După 30-40 de minute testați-le să vedeți dacă miezul s-a înmuiat.
După ce se răcoresc puțin, le puteți decoji.
Puneți uleiul, oțetul și usturoiul într-un bolișor. Amestecați ingredientele.
Sfecla fiartă se taie felii subțiri sau cubulețe, după preferință. Are însă un gust mai bun dacă o dați prin răzătoare.
Așezați sfecla pe farfurii sau în boluri. Turnați sosul pregătit anterior.
Presărați deasupra miezul de nucă tocat grosier.
Rețete similare
Salată de sfeclă cu morcov și nuci – tonică, imunitară, anti-anemică
4 rețete de salată din sfeclă roșie pe care trebuie să le notezi
Salată de sfeclă, morcov și țelină – o rețetă cu valoare terapeutică
Salată de sfeclă roșie crudă cu hrean
Note
Salata de sfeclă cu nuci poate fi servită ca atare. Este excelentă în zilele de post.
Altminteri, puteți adăuga puțină brânză feta (sau telemea) sfărâmată pe deasupra.
O altă sugestie este să puneți puțin iaurt în salată și să o amestecați.
Rușii obișnuiesc să adauge în salatele de sfeclă prune uscate.
Surse articol:
1. Elena Paravantes, Simple Greek Style Beet Salad, Olive Tomato: https://www.olivetomato.com/simple-greek-style-beet-salad/
2. Nutrition and You, Beets Nutrition Facts: https://www.nutrition-and-you.com/beets.html