Salată de SFECLĂ, MORCOV și ȚELINĂ – o rețetă cu valoare terapeutică
Rețetele cu sfeclă roșie au valoare terapeutică, indiferent dacă este vorba de salate, ciorbe, suc sau alte forme de preparare.
Ca orice rădăcinoasă, sfecla roșie este bogată în minerale – potasiu, calciu, fosfor, mangan, brom, zinc, cupru, fier, și o sursă bună de fibre, acid folic, vitamina C, betanină și nitrați inorganici.
SFECLA ROȘIE – CONȚINUT NUTRIȚIONAL
Sucul de sfeclă a fost asociat cu numeroase beneficii pentru sănătate: îmbunătățirea circulației sangvine, scădere tensiunii arteriale și creșterea performanței fizice la sportivi. Majoritatea acestor beneficii se datorează conținutului de nitrați.
Cercetătorii susțin că oxidul nitric din sfecla roșie are potențialul de a preveni și controla patologii asociate cu o biodisponibilitate scăzută a oxidului nitric, precum hipertensiunea arterială și funcția endotelială.
Este de asemenea considerată un tratament terapeutic promițător pentru o serie de afecțiuni asociate cu stresul oxidativ și inflamația.
Betalaina – pigmentul care dă sfeclei culoarea roșie – a demonstrat în studiile in vitro și in vivo proprietăți antioxidante, antiinflamatoare și chimio-preventive. Consumul de sfeclă are beneficii și asupra funcțiilor cognitive.
____________________________
SALATĂ DE SFECLĂ ȘI ȚELINĂ – REȚETĂ
Ingrediente
• 2 sfecle roșii mici
• 2 morcovi
• 2 țeline mici
• 1 ceapă verde
• cimbru, coriandru, sare, piper, după gust
Preparare
Curățați legumele și dați-le pe răzătoare. Asezonați cu sare și mirodenii și puțină verdeață proaspătă. Se poate adăuga și puțin ulei și suc de lămâie proaspăt stors.
Vezi și SFECLA roșie – un aliment ANTI-INFLAMATOR, ANTI-CANCERIGEN și ALCALINIZANT puternic
____________________________
INDICAȚII TERAPEUTICE
Sfecla roșie este hrănitoare, tonică, energizantă, remineralizantă și echilibrantă a sistemului nervos. Are de asemenea efecte laxative și depurative.
– anemie
– astenie
– lipsă de minerale
– litiază renală (pietre la rinichi)
– afecțiuni ale sistemului nervos
– afecțiuni hematologie (ale sângelui)
– cancer
– impotență
Sfecla roșie este de asemenea indicată persoanelor cu slăbiciune generală, nervozitate, constipații cronice, boli de inimă (ateroscleroză, hipertensiune arterială), nevrită, tuberculoză și gripă.
____________________________
Surse:
1. Healthline, Beetroot 101: Nutrition Facts and Health Benefits: https://www.healthline.com/nutrition/foods/beetroot
2. Tom Clifford, Glyn Howatson, Daniel J. West and Emma J. Stevenson, The Potential Benefits of Red Beetroot Supplementation in Health and Disease, Nutrients. 2015 Apr; 7(4): 2801–2822: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4425174/
3. Liviu Gheorghe, Tudor Ilie, Mihai Minoiu, Călin Ianța, Salată de sfeclă roșie cu morcovi, țelină și ceapă, Vindecare și purificare prin alimentație și post, Vol. 2, Editura Kamala, Brașov, 2000, pp. 135-137