Salată de SFECLĂ, MORCOV și ȚELINĂ – o rețetă cu valoare terapeutică

Rețetele cu sfeclă roșie au valoare terapeutică, indiferent dacă este vorba de salate, ciorbe, suc sau alte forme de preparare. 

Ca orice rădăcinoasă, sfecla roșie este bogată în minerale – potasiu, calciu, fosfor, mangan, brom, zinc, cupru, fier, și o sursă bună de fibre, acid folic, vitamina C, betanină și nitrați inorganici.

Salata de sfecla, morcov si telina: healthyseasonalrecipes.com

SFECLA ROȘIE – CONȚINUT NUTRIȚIONAL

Sucul de sfeclă a fost asociat cu numeroase beneficii pentru sănătate: îmbunătățirea circulației sangvine, scădere tensiunii arteriale și creșterea performanței fizice la sportivi. Majoritatea acestor beneficii se datorează conținutului de nitrați.

Cercetătorii susțin că oxidul nitric din sfecla roșie are potențialul de a preveni și controla patologii asociate cu o biodisponibilitate scăzută a oxidului nitric, precum hipertensiunea arterială și funcția endotelială.

Este de asemenea considerată un tratament terapeutic promițător pentru o serie de afecțiuni asociate cu stresul oxidativ și inflamația.

Betalaina – pigmentul care dă sfeclei culoarea roșie – a demonstrat în studiile in vitro și in vivo proprietăți antioxidante, antiinflamatoare și chimio-preventiveConsumul de sfeclă are beneficii și asupra funcțiilor cognitive.

____________________________

SALATĂ DE SFECLĂ ȘI ȚELINĂ – REȚETĂ

Ingrediente

• 2 sfecle roșii mici
• 2 morcovi
• 2 țeline mici
• 1 ceapă verde
• cimbru, coriandru, sare, piper, după gust

Preparare

Curățați legumele și dați-le pe răzătoare. Asezonați cu sare și mirodenii și puțină verdeață proaspătă. Se poate adăuga și puțin ulei și suc de lămâie proaspăt stors.

 

Vezi și SFECLA roșie – un aliment ANTI-INFLAMATOR, ANTI-CANCERIGEN și ALCALINIZANT puternic

____________________________

INDICAȚII TERAPEUTICE

Sfecla roșie este hrănitoare, tonică, energizantă, remineralizantă și echilibrantă a sistemului nervos. Are de asemenea efecte laxative și depurative.

– anemie
– astenie
– lipsă de minerale
– litiază renală (pietre la rinichi)
– afecțiuni ale sistemului nervos
– afecțiuni hematologie (ale sângelui)
– cancer
– impotență

Sfecla roșie este de asemenea indicată persoanelor cu slăbiciune generală, nervozitate, constipații cronice, boli de inimă (ateroscleroză, hipertensiune arterială), nevrită, tuberculoză și gripă.

____________________________

Surse:

1. Healthline, Beetroot 101: Nutrition Facts and Health Benefits: https://www.healthline.com/nutrition/foods/beetroot

2. Tom Clifford, Glyn Howatson, Daniel J. West and Emma J. Stevenson, The Potential Benefits of Red Beetroot Supplementation in Health and Disease, Nutrients. 2015 Apr; 7(4): 2801–2822: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4425174/

3. Liviu Gheorghe, Tudor Ilie, Mihai Minoiu, Călin Ianța, Salată de sfeclă roșie cu morcovi, țelină și ceapă, Vindecare și purificare prin alimentație și post, Vol. 2, Editura Kamala, Brașov, 2000, pp. 135-137

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.