Salată de sfeclă roșie crudă cu hrean

Una din cele mai căutate rețete este salata de sfeclă roșie crudă cu hrean. Cei care nu au probleme cu stomacul preferă versiunea cu sfeclă crudă, deoarece este mai sănătoasă. 

Descoperă în rândurile de mai jos cum se prepară salata de sfeclă roșie crudă și hrean, și ce beneficii are această rădăcinoasă vibrantă!

Salata de sfecla cruda si hrean

Salata de sfecla cruda si hrean: Bearfotos – www.freepik.com

Salată de sfeclă roșie crudă cu hrean

Ingrediente

• 2 sfecle roșii crude
• 2-4 lingurițe de hrean crud ras
• 4 linguri de ulei
• 1 lămâie
• sare, chimen și piper după gust

Cum se prepară salata de sfeclă crudă și hrean

Curăță hreanul și dă-l pe răzătoarea cu găuri mici. Curăță apoi sfeclele de coajă, apoi dă-le pe răzătoarea cu găuri mici.

Dacă nu vrei să te pătezi, pune-ți o pereche de mănuși pe mâni. În cazul în care vrei o textură mai crocantă, folosește partea cu orificii mai mari.

Amestecă într-un bol sfecla roșie crudă cu hreanul crud. Separat, combină uleiul cu sucul proaspăt stors de la lămâie, sarea, chimenul și piperul. În alte rețete se folosește oțet alb în loc de suc de lămâie.

Unii, care preferă această salată mai dulce, pun și zahăr brun (pe care îl poți înlocui cu miere de albine).

Dacă nu îți plac semințele de chimen, le poți exclude. Unele persoane recomandă acest condiment spunând că se pretează foarte bine la salata de sfeclă și hrean.

În rețeta originală se folosește ulei de semințe de dovleac. Dar dacă nu ai așa ceva în casă, îl poți înlocui cu ulei de măsline sau orice alt tip de ulei.

Amestecă ingredientele ușor, fără să le faci terci. Lasă legumele la marinat cel puțin o oră, astfel încât să se înmoaie puțin și salata să capete un gust bogat.

Dacă sfecla a avut frunze, selectează câteva, spală-le și așează-le pe un platou. Toarnă și peste ele puțin dressing, apoi așează salata de sfeclă și hrean.

Amestecă într-un bol sfecla roșie crudă cu hreanul crud. Separat, combină uleiul cu sucul proaspăt stors de la lămâie, sarea, chimenul și piperul.

Salata de sfeclă și hrean – beneficii

Poți fi sigur că beneficiezi de toate calitățile sfeclei și a hreanului de vreme ce le-ai folosit în stare crudă, nepreparate termic.

Sfecla coaptă în cuptor sau fiartă este mult mai dulce și savuroasă. Însă dacă o vei consuma crudă vei avea mai mult de câștigat din punct de vedere nutrițional.

Sfecla este o sursă bună de acid folic, unde 100 g de rădăcină acoperă 27% din doza zilnică recomandată. Conține de asemenea cantități bune de fibre, vitamina C și vitamine din grupul B.

Dintre minerale, se remarcă fierul, cu cea mai mare pondere, manganul, cuprul, potasiul și magneziul.

Citește și: Sfeclă roșie crudă cu hrean și miere pentru iarnă – medicament pentru cei bolnavi dar și pentru cei sănătoși

Cunoscută drept o prietenă bună a sistemului cardiovascular, sfecla roșie conține antioxidanți care protejează împotriva mai multor afecțiuni:

– hipercolesterolemie

– hipertensiune arterială

– boli de inimă coronariene

– accident vascular cerebral

Consumul de sfeclă roșie ajută de asemenea la combaterea inflamațiilor. Studiile au arătat că betalainele (substanțe active din sfeclă) ajută în bolile inflamatorii dureroase, precum osteoartrita. La șobolani, sucul de sfeclă a redus inflamația renală provocată de injecții cu substanțe toxice periculoase.

Totodată, despre sfeclă se spune că ajută la formarea sângelui și la întărirea imunității. 

Alte beneficii ale consumului de sfeclă:

– îmbunătățirea digestiei

stimularea funcțiilor cognitive

– dilatarea vaselor de sânge și creșterea circulației la nivel cerebral

– îmbunătățirea memoriei

– suprimarea apetitului și scăderea în greutate

– reduce creșterea celulelor canceroase

Hreanul, pe de altă parte, acompaniază această rețetă prin calitățile sale antibacteriene. 

Citește și: Profitați de sezonul hreanului – este antibiotic, anticancerigen, anti-anemic și anti-infecțios

Bibliografie:

1. Petra Denk, RAW BEETS AND HORSERADISH SALAD, Best of Raw and Superfood: http://www.bestofrawandsuperfood.com/index.php/en/recipe/item/399-raw-beets-and-horseradish-salad
2. Beets Nutrition Facts, Nutrition and You: https://www.nutrition-and-you.com/beets.html
3. Daisy Coyle, 9 Impressive Health Benefits of Beets, Healthline: https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-beets

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.