4 plante care protejează împotriva toxicității cauzate de glutamatul de sodiu din alimente

Bazat pe studii științifice

Un studiu publicat în 2020 în „Iranian Journal of Basic Medical Sciences” dezvăluie câteva produse naturale care ne pot proteja de toxicitatea indusă de glutamatul de sodiu.

4 plante care protejează împotriva toxicității cauzate de glutamatul de sodiu din alimente

4 plante care protejează împotriva toxicității cauzate de glutamatul de sodiu

Ce este glutamatul de sodiu?

Monoglutamatul de sodiu (MSG) este unul din cei mai uzitați aditivi în industria alimentară.

Este cunoscut și sub alte denumiri: glutamatul de sodiu, glutamatul de sodiu sau glutamatul monosodic.

Este inclus în numeroase produse alimentare și ingrediente comerciale, sub diverse denumiri:

  • E621
  • E407 (caragenan)
  • E330 (acid citric, citrat)
  • E440 (pectină)
  • maltodextrină
  • extract de malț
  • malț de orz
  • condimente
  • arome

Acest aditiv este un potențiator de gust. Scopul lui este acela de a da o aromă specială produselor procesate. O aromă adictivă.

Al „cincilea” gust

Japonezii numesc aroma glutamatului de sodiu „al cincilea gust” (umami).  Gustul umami este derivat din produsele din carne, supe și ciorbe.

Este subtil, dar extrem de savuros.

Însă plăcerea gustului artificial ne poate costa sănătatea.

Citește și – Monoglutamatul de sodiu (E621) – aditivitul din alimente care ne face să mâncăm tot mai mult și să nu ne săturăm

Glutamatul de sodiu provoacă toxicitate

MSG a fost asociat cu neurotoxicitate, hepatoxicitate, obezitate și diabet.

Acționează asupra receptorilor de glutamat și eliberează neurotransmițători cu rol vital în fiziologica normală și în procesele patologice.

Receptorii de glutamat sunt prezenți în sistemul nervos central. Cei mai mulți se află la nivelul hipotalamusului, hipocampului și amigdalei, unde controlează activitățile autonome și metabolice.

Studiile pe animale și pe oameni au arătat că glutamatul de sodiu provoacă toxicitate chiar și în doze mici.

Aportul mediu de MSG este de 0,3-1,0 grame pe zi.

Aceste doze pot perturba neuronii și afecta comportamentul.

S-a dovedit că acesta perturbă leptina. La rozătoare, MSG provoacă rezistența la insulină și scăderea toleranței la glucoză.

Consumul acestui aditiv în perioada neonatală poate duce la apariția obezității mai târziu.

Un alt efect nociv este acela că induce o scădere notabilă a tranzaminazelor din ficat. Acest lucru indică daune hepatice, cauzate de inflamații persistente și steatoză hepatică nonalcoolică.

MSG are efecte toxice la nivelul aparatul reproducător.

A fost asociat de asemenea cu astm.

Evitați produsele care conțin aceste ingrediente

Cercetătorii spun că glutamatul de sodiu din alimente este un pericol tăcut.

Ingrediente care declanșează toxicitatea MSG la persoanele sensibile:

  • amidon de porumb
  • sirop de porumb
  • amidon alimentar modificat
  • sirop de orez
  • sirop de orez brun
  • dextroză
  • lapte praf
  • laptele degresat (1% și 2%)
  • produse lactate degresate
  • grăsime din unt lipolizată
  • oțet
  • produse cu adaos de vitamine
  • citrat
  • aspartat
  • glutamat

Citește șiE-uri periculoase din alimente pe care trebuie să le eviți – farmacistul Ovidiu Bojor 

Plante și vitamine care atenuează toxicitatea glutamatului de sodii

Cum ne putem apăra împotriva acestui dușman plăcut la gust? În primul rând prin eliminarea din alimentația a produselor care conțin GMS.

Toxicitatea glutamatului de sodiu ar putea fi depășită cu ajutorul unor vitamine, precum A, C, D și E.

Vitaminele A și C protejează celulele nervoase și cortexul cerebral.

Vitaminele D și E reduc peroxidarea lipidelor și îmbunătățesc nivelul de glutațion.

Quercetina ar putea avea de asemenea efecte protectoare. Această moleculă scade nivelurile de glucoză, leptină și creatinină.

Curcumina din turmeric protejează împotriva daunelor neuronale.

Cercetătorii iranieni au descoperit alte câteva plante medicinale cu efect protector:

Citește și – Evitați produsele care conțin aspartam – un îndulcitor care distruge neuronii și cauzează boli grave

Surse articol:

1. Kamal Niaz, Elizabeta Zaplatic, and Jonathan Spoor, Extensive use of monosodium glutamate: A threat to public health? EXCLI J. 2018; 17: 273–278: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5938543/
2. Lucy Baker, Umami Flavor in Japanese Cuisine: The Fifth Taste, By Food: https://www.byfood.com/blog/culture/umami-in-japanese-cuisine
3. Mohammad Mahdi Hajihasani, Vahid Soheili, Mohammad Reza Zirak, Amirhossein Sahebkar, Abolfazl Shakeri, Natural products as safeguards against monosodium glutamate-induced toxicity, Iran J Basic Med Sci. 2020 Apr;23(4):416-430: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32489556/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.