7 motive „științifice” să bem CEAI VERDE

Ceaiul verde este cea mai populară băutură din lume, fiind de asemenea considerat cel mai sănătos tip de ceai. Beneficiile sale la nivel fizic și mental au fost confirmate de studiile realizate în ultimele decenii.

Ceaiul verde se prepară din frunzele unei plante numite Camellia sinensis, care este cultivată în țările orientale. A fost preparat pentru prima dată în China, în timpul domniei împăratului Shennong, anul 2737 î.Hr. Asiaticii au întrebuințat frunzele de ceai verde mai mult în scop terapeutic.

Ceai verde

CEAIUL VERDE – BENEFICII

Planta conține antioxidanți puternici, cel mai important fiind galat de epigalocatechină (EGCG), un polifenol care combate radicalii liberi asociați cu distrugerea celulelor.

Potrivit unui studiu apărut în Jurnalul European de Nutriție Clinică, polifenolii din ceaiul verde sunt de 6 ori mai puternici împotriva radicalilor liberi decât cei din ceaiul negru. 

SUSȚINE SĂNĂTATEA CARDIOVASCULARĂ ȘI METABOLICĂ 

Un studiu publicat în Journal of the American College of Nutrition a arătat că persoanele care consumă 5 sau mai multe cești de ceai verde pe zi au șanse mai mici să sufere de hipertensiune arterială și diabet.

De asemenea, riscul de deces din cauza unei boli cardiace sau a unui accident vascular cerebral este mult mai mic.

Citește și: CEAIUL VERDE – cea mai sănătoasă băutură din lume! Beneficii confirmate științific 

Studiile pe animale au arătat de asemenea că EGCG îmbunătățește sănătatea inimii prin faptul că previne îngroșarea mușchilor cardiaci.

Un alt studiu, apărut în anul 2013 în Journal of Biological Chemistry, a arătat că EGCG din ceaiul verde reduce nivelul colesterolului și previne depozitarea grăsimilor în artere.

MĂREȘTE ATENȚIA ȘI ENERGIA

Ceaiul verde conține o cantitate mică de cafeină (mai mică decât cafeaua) – o substanță asociată în studii cu îmbunătățirea stării de spirit, a funcțiilor cognitive și a performanței fizice.

Totodată, mai conține un aminoacid numit L-teanină, care induce o stare de calm. Așadar, ceaiul verde mărește vigilența datorită cafeinei, dar fără să dea agitație, precum cafeaua.

CALMEAZĂ ȘI RELAXEAZĂ

L-teanina combate anxietatea prin faptul că ridică nivelul dopaminei din creier și reduce presiunea arterială. Conform unui studiu publicat în Trends in Food Science & Technology, ceaiul verde induce o stare de relaxare fără să creeze somnolență.

AJUTĂ LA ARDEREA GRĂSIMII CORPORALE 

Ceaiul verde poate ajuta la scăderea în greutate prin două mecanisme: termogeneză (arderea grăsimilor) și oxidarea grăsimilor.

Un studiu publicat în The American Journal of Clinical Nutrition a descoperit că polifenolii și cafeina din extractul de ceai verde cresc semnificativ consumul de energie.

PROTEJEAZĂ PIELEA ȘI OASELE 

Un studiu pe animale, publicat în Molecular Mechanism of Mutagenesis a arătat că ceaiul verde protejează împotriva papiloamelor și a tumorilor pe piele induse de razele ultraviolete.

Rezultatele au arătat de asemenea că ceaiul verde reduce și inflamațiile induse de expunerea excesivă la soare.

Compușii din ceaiul verde reduc riscul de fracturi prin îmbunătățirea densității minerale osoase, potrivit unui studiu apărut în Nutrition Research.

REDUCE RISCUL UNOR TIPURI DE CANCER 

Ceaiul verde are un potențial anti-cancerigen demonstrat științific. Rezultatele studiilor sunt promițătoare în ceea ce privește reducerea riscului de cancer mamar, ovarian, vezical, esofagian și de prostată.

ARE EFECTE ANTI-DIABETICE 

Ceaiul verde îmbunătățește sensibilitatea la insulină, previne creșterile și scăderile bruște ale nivelului de zahăr din sânge care duc la stări de oboseală, iritabilitate și pofte alimentare.

Un studiu publicat în Annals of Internal Medicine a arătat că consumul de ceai verde, ceai negru sau cafea reduce riscul diabetului de tip 2.

__________________________

Sursă: Dr. Weil, 10 reasons to drink green tea: https://www.drweil.com/diet-nutrition/nutrition/10-reasons-to-drink-green-tea/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.