MONOGLUTAMATUL de SODIU (E621) – aditivitul din alimente care ne face să mâncăm tot mai mult și să nu ne săturăm

Dacă obișnuiți să vă faceți cumpărăturile din supermarketuri, ar trebui să acordați mai multă atenție listei ingredientelor de pe fiecare produs în parte.

Avertismentele din partea specialiștilor în această direcție nu trebuie trecute cu vederea. Citind cu atenție eticheta, ne vom da singuri seama că toate produsele din magazine conțin aditivi periculoși pentru sănătatea noastră.

Monoglutamatul de Sodiu

Unul din aceștia, cu un nivel crescut de nocivitate pentru organismul uman, se numește (mono)glutamatul de sodiu, sau glutamatul de monosodiu (MSG)

Apare sub denumirea de E621, dar trebuie să știm că este inclus și în alte substanțe pe care le găsim pe etichetele produselor, sub acest nume:

caragenan (E407, regăsit îndeosebi în înghețată)
drojdie autolizată, extract de drojdie
– caseinat de calciu/sodiu
– gelatină
– proteine hidrolizate
– malț din orz, extract de malț, aromă de malț
– proteine din lapte, proteine din soia

________________________________________________________________________________________________________

Glutamatul de sodiu este un potențator de aromă, care creează dependență. Această substanță chimică ispititoare are gust de carne sărată (motiv pentru care se mai numește „sarea chinezească”). MSG stimulează anumiți receptori din creier, provocând o plăcere imensă la ingerarea acestor produse. 

Este folosit în aproape toate produsele pe bază de carne, proaspete semi-preparate sau conservate. Se găsește și în produsele de fast-food, dulciuri, chipsuri, pufuleți, paste, supe instant, sosuri, înghețată, condimente, conserve de ton, de legume.

Pentru cei care nu știu, glutamatul de sodiu este substanța care ne face să (cumpărăm și să) consumăm tot mai multă mâncare (din magazine) și să nu ne simțim aproape niciodată sătui.

Doctorul Pavel Chirilă numește acest aditiv „o otravă cu efect întârziat” și citează rezultatele unor studii și rapoarte ale experților.

________________________________________________________________________________________________________

Cercetătorul John Erb a realizat una din cele mai bune recenzii pe sute de studii clinice efectuate în ultimele 5 decenii pe glutamatul de monosodiu asupra animalelor și a oamenilor. Raportul se numește „Otrăvirea Lentă a Omenirii”.

Oamenii de știință produc șoareci obezi și epileptici în laborator prin hrănirea acestora cu doze mici de MSG. Această substanță crește greutatea corporală și secreția de insulină, inducând o stare de letargie. Și oile hrănite cu MSG au prezentat un apetit crescut.

Un studiu pe oameni, efectuat în anul 1990, a arătat că alimentele care conțin monoglutamat de sodiu cresc senzația de foame la scurt timp după ingerare, determinând un consum și mai mare de hrană tratată cu MSG.

Este suficientă o doză de 0,6% de glutamat de monosodiu pentru a-i determina pe oameni să mănânce tot mai mult și mai repede.

MSG crește rapid nivelul de insulină din sânge și reduce secreția hormonului de creștere în perioada adolescenței.

Studiile din anii ’80-90 pe șobolani au arătat că glutamatul poate trece de placentă și afecta fetusul. Aceste rezultate pot fi extrapolate și la pruncii umani. Cercetătorii au cerut în anul 2013 excluderea acestui aromatizator din dieta femeilor însărcinate.

Experimentele pe rozătoare au mai arătat că MSG provoacă un comportament agresiv și antisocial. Ne putem lesne imagina ce se întâmplă cu copiii care mănâncă zilnic chipsuri și dulciuri.

S-a demonstrat de asemenea că glutamatul de sodiu afectează regiunile creierului responsabile cu atenția și concentrarea, atât la animale, cât și la oameni (încă din faza intrauterină).

Dr. Andrei Weil de la Centrul de Medicină Integrativă din Arizona spune că unele persoane care consumă alimente bogate în MSG raportează o stare de moleșeală, palpitații, amorțirea cefei sau înroșirea feței

În ciuda acestor date științifice disponibile, guvernele nu iau act și nici nu informează publicul larg despre nocivitatea acestui aditiv periculos.

O listă cuprinzătoare a E-urilor prezente în alimentele din comerț găsiți în acest articol.

________________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. Revista Naturalia, Controlul populaţiei prin glutamatul de monosodiu, Cauzele Bolilor, Nr. 14, August, 2010, p. 11-13:http://www.naturalia.ro/wp-content/uploads/revista/Naturalia_revista14.pdf

2. Diversificare, Ingrediente de care ne ferim: (mono)glutamat de sodiu: https://diversificare.ro/stiati-ca/2014/01/ingrediente-de-care-ne-ferim-mono-glutamat-de-sodiu/

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.