E-uri periculoase din alimente pe care trebuie să le eviți – farmacistul Ovidiu Bojor
În vechime, oamenii mâncau alimentele așa cum le livra natura, adică proaspete și neprocesate. Pentru conservarea lor, foloseau sarea, zahărul, condimentele, fermentarea și afumarea.
Alimentele care se vând acum în magazine comerț nu mai sunt deloc naturale. Eticheta ne arată acest lucru prin mulțimea E-urilor pe care le conțin.
Aceste E-uri sunt aditivi adăugați produselor alimentare cu scopuri comerciale: pentru îmbunătățirea gustul, a mirosului, a culorii, a duratei de viață și așa mai departe.
Pentru ca un aditiv să fie acceptat, el trebuie să fie sigur pentru consum, să fie util și să fie în interesul consumatorului. Avem însă îndoieli că toți aditivii alimentari sunt utili sau lipsiți de efecte secundare.
Citește și:
Chiar dacă un aditiv nu este periculos, el poate fi inutil. Adică este adăugat doar pentru a face alimentele mai atractive pentru consum.
Există aditivi direcți, precum îndulcitorii (ex. aspartam, zaharină), care au ca scop îmbunătățirea gustului, și aditivi indirecți, adăugați în cantități mici pentru a îmbunătăți prepararea, ambalarea și conservarea produselor alimentare.
Cuprins
E-uri periculoase, care nu au ce căuta în alimente
Cei mai importanți aditivi alimentari care îi vizează pe consumatori și pe care toți trebuie să îi cunoaștem, sunt:
• edulcoranții – aceștia îndulcesc alimentele (fac parte din familia de aditivi E 001 – E 1400)
• coloranții – aceștia colorează alimentele sau le împrospătează culoarea naturală estompată (E100)
• acidifianții – dau un gust acid alimentelor (E500)
• corectorii de aciditate – reglează nivelul de aciditate al alimentelor
• emulgatorii – ajută la omogenizarea apei și a grăsimilor din produsele alimentare (E400)
• corectorii de gust – aceștia potențează sau îmbunătățesc gustul ori mirosul alimentelor
• conservanții – combat dezvoltarea patogenilor în alimente (E200)
• propulsorii – aceștia sunt gaze care ajută la expulzarea alimentelor din ambalaj
• gazele de ambalaj
• antioxidanții – reduc oxidarea alimentelor sensibile la contactul cu aerul (E300)
Toți acești aditivi se găsesc pe ambalajele produselor sub litera „E”. Mulți dintre ei sunt periculoși pentru organism și nu ar trebui să fie utilizați în industria alimentară. Iată care sunt aceștia:
• E 102
• E 110
• E 120
• E 123
• E 124
• E 142
• E 211
• E 214
• E 216
• E 217
• E 231
• E 239
• E 330
E-urile cu numerele cuprinse între 123 și 239 au un potențial cancerigen. Evitați așadar să cumpărați produse care conțin acești aditivi.
Citește și:
Ce alimente să eviți când mergi la cumpărături
Un tabel publicat în revista „Medicina Naturistă” din anul 2001 arată potențialul nociv al unor aditivi populari și alimentele în care ei se găsesc:
• E 124 (Ponceau 4 R8/colorant roșu) – se găsește în unele mezeluri și este toxic; a fost interzis în industria alimentară din SUA.
• E 127 (Eritozină/colorant roșu) – se găsește în băuturile alcoolice, în băuturile răcoritoare, în prăjituri, înghețate și bomboane; a fost asociat cu cancer tiroidian la animale.
• E 128 (Roșu 2 g/colorant) – se găsește în carnea de hamburgeri; poate produce mutații și toxicitate; a fost interzis în SUA și Australia.
• E 220 – E 228 (Sulfiți/conservanți) – se găsesc în carnea de hamburgeri, cartofi deshidratați, fructe confiate, prăjituri, bere, oțet de vin, vin; are potențial alergenic.
• E 230 (Bifeni/conservanți) – se găsește în citrice; este toxic și a fost interzis în SUA.
• E 231 – E 232 (Ortofeniilfenol/conservant) – se găsește în citrice; are potențial cancerigen; a fost interzis în SUA și Australia.
• E 233 (Tiabendazol/conservant) – se găsește în citrice și este toxic.
• E 249 – E 252 (Nitrați și nitriți/conservanți) – se găsesc în mezeluri, alimente conservate prin sărare, brânzeturi; pot produce cancer.
• E 320 (Butil-hidroxi-anisol (BHA)/conservant) – se găsește în cartofii deshidratați, uleiuri vegetale, margarină, unt, supe concentrate, sosuri, gume de mestecat; are potențial cancerigen.
• E 621 (Glutamat monosidic (MSG)/potențator de aromă) – se găsește în condimente și poate provoca alergii.
• E 950 (Acesulfam K/îndulcitor) – se găsește în băuturile răcoritoare, produsele dulci și gume de mestecat; este toxic și poate cauza cancer.
• E 952 (Ciclamat/îndulcitor) – se găsește în gumele de mestecat, băuturi răcoritoare, produse zaharoase, citrice; poate duce la cancer; a fost interzis în SUA și Marea Britanie.
• E 954 (Zaharină/îndulcitor) – se găsește în produse dulci, sucuri, bere fără alcool, gumă de mestecat; este cancerigen.
Problema este că nimeni nu poate avea siguranța că pe etichetă sunt trecuți toți compușii chimici introduși în produsul comercializat. În plus, unii aditivi sunt folosiți în cantități care depășesc limita permisă.
Sursă: Ovidiu Bojor, Octavian Popescu, Fitoterapie Tradițională și Modernă, E-urile ca aditivi alimentari, pp. 368-370