Aveți interdicție la sare? Folosiți tarhon! Această plantă poate înlocui sarea în mâncăruri
Sunt multe motive pentru care cineva ar putea fi nevoit să evite sarea.
Fie din cauza tensiunii arteriale crescute, fie din cauza unei boli cardiovasculare sau renale, fie din cauza balonării excesive sau a unui regim foarte strict.
Un motiv în plus să presărăm sare cu zgârciene în mâncăruri este calitatea ei îndoielnică.
Televiziunile au început de mult timp să avertizeze populația referitor la consumul de sare.
Din păcate, nu specifică ce tip de sare trebuie evitat. Academicianul Ovidiu Bojor face o remarcă importantă aici.
Cuprins
Sarea rafinată din magazine ne sărăcește de minerale
Sarea, în forma ei naturală, este un aliment. Conține elemente necesare organismului, precum potasiu, mangan, zinc, fier, iod, cupru.
Sarea de masă care se vinde în magazine este sare rafinată.
Aceasta este alcătuită în proporție de 99% din clorură de sodiu.
Este dăunătoare sănătății deoarece atunci când ajunge în corp, preia din mineralele noastre pentru a-și reîntregi structura ei nativă, spune dr. Bojor.
Cu alte cuvinte, sarea rafinată ne sărăcește de minerale importante.
Citește și – Băile de șezut cu sare – leac bătrânesc pentru infecțiile urinare și genitale
Atenție, sarea rafinată se găsește în doze considerabile în unele produse alimentare. Citiți eticheta.
Ce tip de sare trebuie să alegem
Cel mai bun tip de sare pentru consum este sarea gemă, sarea de mină sau sarea de mare.
Optați pentru un sortiment de sare fără adaos de iod. Din păcate, toată sarea din magazinele alimentare este iodată.
Sarea neiodată se găsește doar la magazinele naturiste.
Fitoterapeutul Ovidiu Bojor recomandă 2-4 g de sare pe zi. Aceasta trebuie să fie naturală și să aibă structura ei integrală.
Tarhonul poate înlocui sarea în mâncăruri
Dacă medicul v-a recomandat să excludeți sau să reduceți la minim consumul de sare, puteți apela la tarhon.
Această plantă aromatică are o concentrație suficientă de sare încât să o poată înlocui complet pe cea naturală.
Dr. Bojor spune că dacă puneți tarhon într-o supă, nu mai este nevoie să adăugați deloc sare.
Tarhonul conține cantități mici de mangan, fier și potasiu.
Este folosit la aromatizarea preparatelor din pește, vită, pui și ouă.
Este potrivit pentru supe, fripturi, sosuri, legume coapte și omlete.
Ce beneficii aduce tarhonul sănătății?
Pe lângă rolul de substiuent al sării în mâncăruri, tarhonul are valoare terapeutică.
A demonstrat proprietăți hipoglicemiante, antiinflamatoare, analgezice, hepatoprotectoare, antipiretice, antitumorale, imunomodulatoare și antitumorale.
Conține ulei esențial, flavonoide, acizi fenolici, cumarine și alkamide.
Studiile au arătat că acesta ajută corpul să utilizeze glucoza.
Citește și – Șosetă cu sare pentru calmarea durerilor de ureche
Prin faptul că mărește sensibilitatea la insulină, contribuie la scăderea nivelului de zahăr din sânge.
Un studiu pe animale cu diabet a arătat că extractul de tarhon a scăzut concentrația de glucoză din sânge cu 20 de procente.
Rezultatele au fost confirmate și în studiile umane.
La persoanele cu o toleranță scăzută la glucoză, consumul de 1,000 mg de tarhon înainte de micul-dejun și cină a redus semnificativ secreția de insulină.
Acest lucru a menținut nivelul zahărului din sânge stabil pe parcursul zilei.
Datorită proprietăților sale antibacteriene, tarhonul poate preveni toxiinfecțiile alimentare.
Uleiul esențial de tarhon s-a dovedit eficient împotriva Stafilococului auriu și E. coli.
Poate fi un conservant eficient pentru unele alimente, precum brânzeturi.
În medicina asiatică este folosit în problemele digestive, precum viermi intestinali.
Vrei și alte motive să consumi tarhon? Ajută la îmbunătățirea somnului și ameliorează durerile asociate cu osteoartrita.
Atenție, tarhonul crește apetitul și te poate determina să mănânci mai mult.
Citește și – Descoperiți proprietățile terapeutice uimitoare ale tarhonului – o mirodenie fabuloasă!
Surse articol:
1. Healthline, 8 surprising benefits and uses of tarragon: https://www.healthline.com/nutrition/tarragon-benefits-uses
2. Farmacist Ovidiu Bojor, Sănătate cu Plante, TRINITAS TV: https://www.youtube.com/watch?v=VrDdf_rMOnw&ab_channel=Mihaeladr
3. Halina Ekiert, Joanna Świątkowska, Paweł Klin, Agnieszka Rzepiela, Michał Tomczyk, Agnieszka Szopa, Artemisia dracunculus (Tarragon): A Review of Its Traditional Uses, Phytochemistry and Pharmacology, Front. Pharmacol., 13 April 2021, Sec. Ethnopharmacology, https://doi.org/10.3389/fphar.2021.653993 (https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fphar.2021.653993/full)