Descoperiți proprietățile terapeutice uimitoare ale TARHONULUI – o mirodenie fabuloasă!
Tarhonul este folosit în scop medicinal de milenii. Printre primele utilizări se numără ameliorarea durerilor de dinți. Mestecând această plantă, grecii antici au descoperit că produce un efect amorțitor asupra gurii.
Studiile au arătat că acest efect se datorează unui compus numit eugenol. Uleiul esențial eugenol este folosit în stomatologie ca anestezic local și antiseptice pentru durerile și afecțiunile dentare.
În secolul I, Pliniu cel Bătrân scria că tarhonul previne oboseala în timpul călătoriilor lungi. Din păcate, această plantă și-a pierdut popularitatea ca remediu, fiind folosită doar ca aromatizant pentru mâncăruri.
În medicina tradițională, tarhonul este folosit pentru anorexie, dispepsie, flatulență și sughiț. Este folosită din vechime ca tonic digestiv, datorită faptului că ajută la producția bilei de către ficat.
Un studiu recent, publicat în Jurnalul Pharmaceutical Biology a arătat că tarhonul are efecte analgezice și antiinflamatoare semnificative, putând fi folosită ca remediu pentru afecțiunile dureroase, precum artrită sau fibromialgie.
O altă cercetare interesantă, publicată în Jurnalul Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, a arătat că infuzia de tarhon reduce nivelurile de inflamație și durere la animalele care au primit cantități mari de zahăr (asociat cu inflamațiile și durerea).
Potrivit botanistului James A. Duke, tarhonul conține 6 compuși diferiți care ajută la reducerea tensiunii arteriale.
Cercetările preliminare publicate în Journal of Ethnoparhmacology sugerează că extractul de tarhon stimulează eliberarea insulinei de către pancreas, fapt care ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge la diabetici.
Studiile de laborator au arătat că anumiți compuși din tarhon previn formarea cheagurilor de sânge în interiorul vaselor mici de sânge ale inimii și creierului, protejând astfel împotriva unui atac de cord sau accident vascular cerebral.
Tarhonul are efecte sedative blânde, și poate fi folosit pentru reducerea stresului, anxietății și a insomniei.
Această plantă susține sănătatea tractului reproductiv la femei. Este util în caz de suprimare a menstruației. Nu este indicată pe perioada sarcinii sau alăptării.
_____________________________________________________________________________________________________
Dincolo de toate aceste beneficii, trebuie să reținem că tarhonul este o plantă aromatică foarte utilă în dieta noastră, deoarece este foarte hrănitoare. Conține cantități uimitoare de proteine și vitamine din complexul B. 100 g de tarhon uscat ne pot oferi:
• fier (403% din DZR)
• mangan (346% din DZR)
• vitamina B6 (185% din DZR)
• vitamina A (140% din DZR)
• calciu (114% din DZR)
• vitamina B5 (103% din DZR)
• magneziu (87% din DZR)
• vitamina C (83% din DZR)
• cupru (75% din DZR)
• acid folic (68,5% din DZR)
• potasiu (64% din DZR)
• vitamina B3 (56% din DZR)
• proteine (40% din DZR)
• zinc (35% din DZR)
Tarhonul proaspăt este una din cele mai bune surse de antioxidanți. Planta își pierde proprietățile prin uscare, de aceea este bine să se folosească în stare proaspătă, sau să se conserve sub formă de tinctură, vin sau oțet.
_____________________________________________________________________________________________________
Surse bibliografice:
1. Michelle Schoffro Cook PhD, Be Your Own Herbalist: Essential Herbs for Health, Beauty, and Cooking, pp. 184-185: https://books.google.ro/books?id=UzzECwAAQBAJ&pg=PA219&lpg=PA219&dq=nettle+pubmed&source=bl&ots=U1kGJsIJTd&sig=VdtHuAJw_G09Ndv4_GZrd0wL2Mg&hl=ro&sa=X&ved=0ahUKEwjo_KGH5fHTAhUrLZoKHdHsBu44ChDoAQg3MAM#v=onepage&q=nettle%20pubmed&f=false
2. Nutrition and You, Tarragon herb nutrition facts: http://www.nutrition-and-you.com/tarragon-herb.html
3. Herbwisdom, Tarragon – Artemisia dracunculus: http://www.herbwisdom.com/herb-tarragon.html