Tarhonul – imunomodulator, analgezic, antidepresiv, hipoglicemiant, antibacterian

Articol bazat pe studii științifice

Tarhonul este o plantă medicinală prețioasă, ascuns sub masca unui condiment uitat în sertarul cu mirodenii.

Cei mai mulți dintre noi îl presărăm sporadic în mâncăruri, fără să știm cât de mare este valoarea sa terapeutică.

Tarhonul – imunomodulator, analgezic, antidepresiv, hipoglicemiant, antibacterian

Tarhonul – imunomodulator, analgezic, antidepresiv, hipoglicemiant, antibacterian

O recenzie publicată recent în jurnalul „Frontiers in Pharmacology” a scos la iveală diverse proprietăți ale acestei plantei, relevante pentru domeniul sănătății.

Tarhonul în medicina tradițională

Denumirea tarhonului (Artemisia dracunculus) provine de la diminutivul latinesc „draco”, care înseamnă dragon.

Pliniu cel Bătrân scrie că planta a primit acest nume datorită rădăcinii sale asemănătoare unei serpetine.

De altfel, tarhonul era folosit în vechime împotriva mușcăturilor de șarpe sau a otrăvirilor.

Diverși autori menționează planta în scrierilor lor. În secolul 16, tarhonul este consumat pentru efectul încălzitor și stimulator al apetitului. Frunzele zdrobite și amestecate cu miere se aplicau pe vânătăi.

În secolul al 17-lea, tarhonul este descris ca un condiment foarte picant, cu proprietăți stimulatoare. Era folosit pentru înlăturarea excesului de mucus din cap, stimularea digestiei și diurezei, precum și pentru calmarea durerilor de dinți.

Citește și – Aveți interdicție la sare? Folosiți tarhon! Această plantă poate înlocui sarea în mâncăruri

În secolele următoare, rolul de condiment a început să fie apreciat mai mult, în detrimentul calităților sale medicinale.

Tarhonul a început să fie folosit în Europa mai mult în scop culinar decât terapeutic.

În medicina tradițională, tarhonul este întrebuințat în afecțiunile sistemului digestiv.

Datorită efectului digestiv și tonic stomacal, este indicat la mesele bogate în carne roșie.

În Europa a fost folosit pentru accelerarea metabolismului, precum și în tratamentul constipației, crampelor stomacale, ulcerelor, rănilor, tăieturilor și cancerului.

Arabii au folosit tarhonul în insomnie, gingivită, boli de picioare și afecțiuni bucale.

În Asia Centrală și Rusia, era utilizat în gastrită, dispepsie, mâncărimi alergice, iritații, dermatite și indigestie.

Practicanții medicinei indiene Ayurveda vorbesc despre eficiența tarhonului în viermi intestinali, spasme intestinale, febră, dereglări menstruale și imunitare.

Tarhonul în fitoterapia modernă

Recenzia menționată mai sus a dezvăluit că tarhonul este înzestrat cu numeroase activități biologice.

Este antioxidant, imunomodulator, antitumoral, hepatoprotector, hipoglicemiant, analgezic, hipnotic, anti-epileptic, antiinflamator și antipiretic.

Conține ulei esențial, flavonoizi, acizi fenolici, cumarine și alcamide.

Antibacterian și antifungic

Tarhonul inhibă creșterea și dezvoltarea mai multor bacterii și fungi.

Următoarele specii au fost sensibili la uleiul esențial de tarhon:

  • Stafilococul auriu
  • Stafilococ epidermidis
  • Micrococcus luteus
  • Bacillus subtilis
  • Bacillus cereus
  • Listeria monocytogenes
  • Streptococ pyogenes
  • Escherichia coli
  • Klebsiella penumoniae
  • Shigella flexneri
  • Pseudomonas aeruginosa
  • specii de Salmonella
  • specii de Aspergillus
  • Trichoderma viride
  • Specii de Pencillum
  • Candida albicanis
  • Helicobacter pylori

Efect antioxidant

Tarhonul a demonstrat o activitate antioxidantă ridicată. potențial antioxidant. Cercetătorii au descoperit în compoziția sa acizi fenolici (acid galic) și flavonoide (quercetină).

Antiinflamator și analgezic

Studiile realizate de cercetătorii iranieni au confirmat efectele antiinflamatoare și antinociceptive ale extractelor din tarhon.

Planta reduce senzația de durere și inflamațiile.

Acțiune imunomodulatoare

Ceaiul de tarhon poate fi un bun agent imunomodulator, notează cercetătorii.

Acesta crește nivelul de anticorpi, mărește potențialul fagocitic al macrofagelor și reduce producția de agenți pro-inflamatori.

La rozătoare cu scleroză multiplă, ceaiul de tarhon a ameliorat semnificativ simptomele bolii.

Citește și – Descoperiți proprietățile terapeutice uimitoare ale tarhonului – o mirodenie fabuloasă!

Extractul apos a redus de asemenea nivelul de citokine inflamatoare și infiltrarea leucocitelor în celulele creierului.

Tinctura de tarhon a crescut notabil concentrația de neutrofile în sânge la animale.

Efecte antidepresive

Tinctura de tarhon a fost testată pentru efectele sale antidepresive pe șoareci depresivi cu stres crescut.

Tratamentul cu extractul etanolic de tarhon a crescut rezistența mentală la depresie și a redus nivelul de citokine inflamatoare asociate cu stresul.

Activitatea antidepresivă a plantei se datorează compușilor fenolici și flavonoizilor, precum acidul clorogenic, acidul cafeic sau luteolina și quercetina.

În studiile umane, extractul metanolic de tarhon a prezentat potențial în prevenirea bolilor neurodegenerative, precum Alzheimer sau Parkinson.

Hepatoprotector

Un studiu din 2018 a arătat că tinctura de tarhon a protejat ficatul de daunele provocate de tetraclorură de carbon la șobolani.

Activitate hipoglicemiantă

Un studiu pe 24 de pacienți cu toleranță scăzută la glucoză a testat efectele extractului etanolic de tarhon.

Participanții au primit capsule cu extract de tarhon (1.000 mg), de 2 ori pe zi, timp de 3 luni.

Rezultatele au arătat o reducere semnificativă a tensiunii arteriale sistolice, a hemoglobinei glicate și a insulinei.

Beneficii pentru glanda tiroidă

Tarhonul poate ajuta la reglarea hormonilor tiroidieni.

La șorecii tratați cu extract apos de tarhon au crescut nivelurile de FT4 și T3 tiroxină.

Totodată, tratamentul a dus la creșterea nivelului de glutation (cel mai puternic antioxidant din corp) și la scăderea malonaldehidei (un marker al stresului oxidativ).

Citește și – Tarhonul stimulează digestia și ficatul

Autorii notează că tarhonul poate îmbunătăți profilul hormonal al tiroidei și poate fi util în hipotiroidism.

Sursă articol: Halina Ekiert, Joanna Świątkowska, Paweł Klin, Agnieszka Rzepiela, Michał Tomczyk, Agnieszka Szopa, Artemisia dracunculus (Tarragon): A Review of Its Traditional Uses, Phytochemistry and Pharmacology, Front. Pharmacol., 13 April 2021, Sec. Ethnopharmacology, https://doi.org/10.3389/fphar.2021.653993 (https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fphar.2021.653993/full)

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.