TARHONUL stimulează DIGESTIA și FICATUL, poate înlocui SAREA și OȚETUL în regimurile alimentare stricte
Cultivarea tarhonului (Artemisia Dracunculus L.) datează din anul 500 î.Hr. A fost utilizat în scop culinar și medicinal încă din antichitate.
Jean Ruel – medic și botanist francez renumit al Evului Mediu a scris despre tarhon într-una din lucrările sale, și a spus că aroma acestuia combină gustul oțetului și al sării. De aceea, la salatele la care se adaugă tarhon, nu mai este nevoie să se adauge oțet și sare.
Acest lucru poate fi îndeosebi benefic pentru persoanele care țin regim sau nu au voie de sare și oțet, precum cei cu sindrom dispeptic (o tulburare digestivă care dă simptome de balonare și dureri).
Tarhonul este de altfel un adaos benefic în orice dietă, deoarece conține foarte multe săruri minerale și vitamine.
Tarhonul stimulează digestia, activitatea ficatului și menstruația, și are efecte tonice-aperitive. Este recomandat celor cu lipsă de apetit din cauza unei boli și persoanelor care suferă reumatism și hidropizie, datorită proprietăților sale diuretice.
Tarhonul este folosit din vechime ca tonic digestiv, datorită faptului că ajută la producția bilei de către ficat. Este util în dispepsie, digestie lentă, intestin iritabil, stomac deranjat și viermi intestinali.
Grecii antici mestecau tarhon pentru amorțirea durerilor de dinți și de gingii. Efectul său analgezic se datorează cantităților mari de eugenol, un compus regăsit de asemenea în cuișoare.
Frunzele de tarhon au de asemenea efecte expectorante, antibacteriene și sedative ușoare. Ajută la subțierea secrețiilor bronhice și la ameliorarea stărilor de stres, anxietate și insomnie.
Cum se consumă tarhonul
De la tarhon se consumă frunzele. Acestea se pot adăuga în salate de crudități, supe și alte mâncăruri gătite.
Se poate consuma și sub formă de infuzie. Se folosește 1 linguriță de frunze la 1 cană de apă clocotită. Pentru stimularea digestiei, se bea după mesele principale.
Contraindicații
Tarhonul nu trebuie consumat pe perioada sarcinii sau alăptării, nici de persoanele care iau medicamente anticoagulante. Persoanele alergice la pelin pot fi alergice și la tarhon. Poate stimula eliminarea calculilor biliari mari, cauzând astfel dureri.
_____________________________________________________________________________________________
Surse articol:
„Sănătate Prin Semințe, Legume și Fructe”, Ovidiu Bojor, Catrinel Perianu
http://www.herbwisdom.com/herb-tarragon.html
http://www.botanical-online.com/english/tarragon_contraindications.htm