Dudele albe combat obezitatea, diabetul, tumorile, bolile de inimă și de ficat

Bazat pe studii științifice

O recenzie publicată în 2017 în „Journal of Agricultural and Food Chemistry” a evaluat conținutul nutrițional și beneficiile dudelor albe.

Cercetătorii au descoperit că aceste fructe ajută la scădere a greutății corporale și a grăsimilor din sânge. Sunt de asemenea utile în tratamentul diabetului.

Dudele albe combat obezitatea, diabetul, tumorile, bolile de ficat

Dudele albe combat obezitatea, diabetul, tumorile, bolile de ficat

Dudul alb (Morus alba) este unul din cei mai roditori pomi fructiferi din lume. Provine din China, dar este cultivat și în alte țări, precum Asia, India, Africa și America.

Plantațiile de duzi datează de mai bine de 5.000 de ani în China.

La noi în țară, speciile de dud cresc în mod sălbatic.

Fructele sale sunt consumate ca aliment, dar au și utilizări terapeutice și industriale (chinezii le folosesc ca sursă de hrană pentru viermii de mătase).

Frunzele sunt de asemenea folosite în medicina tradițională, atât la noi, cât și la chinezi.

Dudele albe – compoziție chimică și proprietăți

Dudele au o compoziție chimică bogată. Conțin atât vitamine și minerale, cât și aminoacizi, acizi grași și compuși bioactivi, precum flavonoide și alcaloizi.

Sunt o sursă bună de antioxidanți: antocianini, rutină, quercetină, acid clorogenic și polizaharide.

Antocianinii sunt cei mai importanți antioxidanți din dude.

Aceste fructe au proprietăți farmacologice din cele mai diverse:

  • imunomodulatoare
  • antihiperglicemiante
  • hipolipidemice
  • anti-aterosclerotice
  • neuroprotectoare
  • antioxidante

În medicina tradițională chineză, dudele îmbunătățesc vederea și protejează ficatul. În medicina orientală, ajută la tratarea diabetului și împiedică albirea prematură a părului.

Citește șiDudele protejează creierul, cresc imunitatea și reduc timpul de vindecare a bolilor

Din cauză că au un conținut mare de apă, nu pot fi păstrate mult timp.

Dudele au puține calorii. Sunt irezistibile la gust.

Din ele se pot face dulcețuri, siropuri, jeleuri sau compoturi. În stare uscată sunt mult mai dulci. Pot fi folosite în locul stafidelor.

Dude albe uscate

Dude albe uscate

Frunzele de dud alb sunt antibacteriene, astringente și diaforetice. La fel ca fructele, sunt recomandate în diabet.

Preparatele din frunze de dud alb ajută în răceală și gripă, sângerări nazale și infecții oculare.

Dudele albe combat obezitatea, diabetul și bolile de ficat

O mini-recenzie apărută în 2018 în jurnalul academic „Antioxidants” a arătat că dudele albe combat obezitatea, împiedică creșterea nivelului de colesterol și protejează ficatul.

Scad grăsimile din sânge

Șobolanii puși la o dietă grasă și hrăniți cu pulbere de dude de 5%-10%, au prezentat o scădere notabilă a concentrației de trigliceride și colesterol din sânge și ficat.

Dudele împiedică producerea de grăsimi în ficat datorită conținutului de fibre.

Efectele lor hipolipidemiante sunt atribuite și acidului linoleic.

Combat obezitatea

Cercetările pe animale au arătat că frunzele și fructele de dud au efecte anti-obezitate și anti-diabetice.

Extractul de fructe și frunze de dud a scăzut semnificativ creșterea în greutate, glucoza a jeun și insulina la șoarecii obezi cu o dietă grasă.

Autorii au folosit 133 mg de extract de frunze și 67 mg de extract de fructe per kg pe zi.

Dozele mai mari, de 333 mg de extract de frunze și 167 mg de extract de fructe per kg pe zi au îmbunătățit controlul zahărului din sânge și au redus enzimele proinflamatorii.

Această combinație, de fructe și frunze de dud modulează stresul oxidativ și inflamația indusă de obezitate.

Hamesterii supuși la o dietă grasă, care au primit extract apos de dude 12 săptămâni au avut o creștere mai mică a greutății corporale și a grăsimii viscerale.

Totodată, extractul de dude a redus nivelurile de colesterol și triacilglicerol.

Autorii acestui studiu au concluzionat că dudele ajută la reglarea lipogenezei și lipolizei, fiind utile în scăderea greutății corporale.

Lipoliza este un proces prin care grăsimile sunt descompuse în corp prin hidroliză (enzime și apă).

Lipogeneza se referă la sinteza acidului gras și a trigliceridelor din glucoză.

Ajută la tratarea diabetului

Dudele au un rol important în tratarea diabetului, datorită efectelor hipoglicemiante și hipolipidemiante.

Studiile pe animalele diabetice au arătat că polizaharidele din dude scad glicemia a jeun, insulina serică și trigliceridele.

Și antocianinii din dude ajută la scăderea colesterolului, leptinei, insulinei serice, trigliceridelor și glucozei sangvine a jeun.

Acești antioxidanți pot fi folosiți pentru îmbunătățirea rezistenței la insulină și leptină.

Protejează ficatul

Extractele de dude suprimă sinteza și măresc oxidarea acizilor grași.

Datorită acestor acțiuni, pot ajuta la prevenirea bolii ficatului gras non-alcoolic.

Protejează ficatul de intoxicații și stresul oxidativ.

Studiile pe animale au arătat că aceste fructe reduc și oboseala fizică în urma efortului.

Efectele hepatoprotectoare se datorează antocianinilor.

Previn formarea tumorilor

Dudele sunt indicate nu doar în bolile cardiometabolice, ci și în bolile canceroase.

Acești compuși menționați mai sus pot preveni apariția carcinomului gastric.

Antocianinii inhibă creșterea tumorilor și a celulelor glandulare atipice.

Citește șiDulceață de dude negre – o bombă de antioxidanți

Alte beneficii

Dudele au de asemenea efecte neuroprotectoare. Stimulează digestia, susțin sănătatea oaselor.

Îmbunătățesc vederea, circulația și funcția sistemului imunitar.

Surse articol:

1. Hongxia Zhang, Zheng Feei Ma, Xiaoqin Luo, and Xinli Li, Effects of Mulberry Fruit (Morus alba L.) Consumption on Health Outcomes: A Mini-Review, Antioxidants (Basel). 2018 May; 7(5): 69: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5981255/
2. Natural Medicinal Herbs, White Mulberry: http://www.naturalmedicinalherbs.net/herbs/m/morus-alba=white-mulberry.php
3. Biology Dictionary, Lipolysis: https://biologydictionary.net/lipolysis/
4. Qingxia Yuan, Longyan Zhao, The Mulberry (Morus alba L.) Fruit-A Review of Characteristic Components and Health Benefits, J Agric Food Chem. 2017 Dec 6;65(48):10383-10394: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29129054/
5. Tomislav Meštrović, What is Lipogenesis? News Medical: https://www.news-medical.net/life-sciences/What-is-Lipogenesis.aspx
6. John Staughton, 8 Top Benefits of Mulberries & How to Eat, Organic Facts: https://www.organicfacts.net/health-benefits/fruit/mulberries.html

 

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.