Cum se face ceaiul de frunze de dud – diabet, ulcer, gastrită, diaree

Dudul mai este cunoscut în limbaj popular și sub numele de „agud” sau „frăgar”. Fructele sale dulci sunt un izvor bogat de antioxidanți.

Ambele specii – alb și negru – au proprietăți similare. În scop medicinal se folosesc frunzele. Din ele se poate prepara un ceai util în afecțiunile metabolice și gastrointestinale.

Cum se prepara ceaiul din frunze de dud

Cum se prepara ceaiul din frunze de dud

Conținut chimic și proprietăți

Frunzele de dud conțin taninuri, acid aspartic, acid folic, arginină, compuși volatili, beta-caroten, carbonat de calciu, aldehide și cetone.

Au efecte astringente, hipoglicemiante, alcalinizante, sudorifice și antidiareice.

În ce afecțiuni ajută frunzele de dud

Frunzele de dud pot fi folosite în următoarele afecțiuni:

  • diaree
  • ulcer gastric
  • ulcer duodenal
  • gastrită
  • diabet zaharat
  • distrofii ale miocardului

Se remarcă prin acțiunea lor antidiabetică. De aceea, autorii cărților de plante medicinale subliniază utilitatea lor în diabetul zaharat.

Prof. dr. Constantin Pârvu spune că studiile pe diabetici și non-diabetici au arătat că frunzele de dud au o acțiune hipoglicemiantă blândă. Acestea pot să reducă zahărul din sânge cu 20%.

Când se culeg frunzele de dud

Frunzele de dud se culeg când sunt tinere, în perioada mai-iunie.

Recoltarea se face prin ciupire, fără pețiol. Frunzele de dud negru nu mai sunt bune după ce au ajuns la maturitate.

Dud negru si dud alb - beneficii

Dud negru si dud alb – beneficii

Se pun la uscat într-un singur strat, în încăperi umbroase și bine aerisite. După ce au devenit casante, se depozitează în pungi de hârtie sau în săculeți din material textil.

Cum se folosesc frunzele de dud

Din fructele de dud putem face diverse delicatese, precum dulceață, gem sau siropuri. Fructele crude, imature, combat diareea, în timp ce fructele coapte bine au efect laxativ și sunt bune în constipații.

Din frunzele de dud putem prepara un ceai cu efect antidiabetic, antidiareic și alcalinizant în afecțiunile gastrice marcate de hiperaciditate.

Ceai din frunze de dud – rețetă

Ingrediente

  • 1-2 linguri de frunze
  • 1 cană de apă

Mod de preparare

Frunzele se mărunțesc și se pun la infuzat timp de 10 minute. Se consumă câte 2-3 căni de ceai pe zi. Administrarea se face după mesele principale ale zilei.

Un alt mod de administrare este câte 1 lingură la fiecare oră. Ajută în toate afecțiunile menționate mai sus.

Ceai mixt pentru diabet 

Dacă se dorește un efect antidiabetic mai puternic, frunzele de dud trebuie asociate cu alte plante.

Rezultate bune dă ceaiul făcut din frunze de dud, frunze de nuc, frunze de afin, frunze de urzică și teci de fasole.

Astfel de formule se găsesc deja în magazinele naturiste. Însă dacă aveți plantele în casă, amestecați-le și preparați ceaiul singuri.

Ceaiurile pentru diabet nu se îndulcesc cu zahăr, nici cu miere. Se poate folosi în schimb stevia sau eritritol.

Un alt preparat, la fel de bun contra diabetului, este tinctura din frunze de dud. Se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, înaintea meselor principale.

Articole similare

Vă recomandăm să citiți și alte articole utile despre dude și beneficiile lor:

Dudele albe combat obezitatea, diabetul, tumorile, bolile de inimă și de ficat
Frunzele de dud ajută la reducerea glicemiei, colesterolului și greutății corporale
Dudele protejează creierul, cresc imunitatea și reduc timpul de vindecare a bolilor

Surse articol:

1. Prof. dr. Constantin Pârvu, Dud alb / Dud negru, Universul Plantelor, Mică Enciclopedie, București, 2000, pp. 197-198
2. Dumitru Răducanu, Ștefan Mocanu, Dudul, Plantele Medicinale, Tezaur Natural în Terapeutică, Editura Militară, București, 1986, pp. 78-79

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.