Dulceață de dude negre – o bombă de antioxidanți

Dulceața de dude negre este o adevărată delicatesă pentru iubitorii acestor fructe speciale.

Dudele, sau agudele, cum mai sunt numite în unele zone ale țării, au o dulceață aparte.

Dulceata de dude preparare

Dulceata de dude: LaTaifas.ro

Dudele – surse naturale de vitamine, minerale și antioxidanți

Se coc în luna iunie, aproape odată cu vișinele.

Există mai multe soiuri de dude: albe, roz și negre. Dacă găsiți să culegeți direct din natură, cu atât mai bine.

Sunt sărace în calorii. 88% din compoziția lor constituie din apă. 140 de grame au doar 60 de calorii.

Conțin fibre, proteine, zaharuri naturale, vitamina C, vitamina K1, vitamina E, fier și potasiu.

Dudele de culoare închisă sunt bogate în antioxidanți: antocianini, cianidină, acid clorogenic, rutină și miricetină.

Citește șiDudele protejează creierul, cresc imunitatea și reduc timpul de vindecare a bolilor 

Ce puteți face din dude

Puteți să le congelați sau să le conservați, sub formă de dulceață, jeleu, sirop sau compot.

Puteți face din ele suc sau compot. Le puteți folosi de asemenea la smoothie-uri sau tarte.

Vă prezentăm o rețetă rapidă de dulceață de dude negre, preparată cu Gel Fix (care conține gelatină – pectină din fructe)

Această variantă este nu doar mai rapidă, ci și mai economică, atât din punct de vedere al zahărului, cât și al caloriilor.

Nu trebuie să folosiți mult zahăr. La un plic de GelFix 3:1 este suficient 350 g de zahăr și 1 kg de fructe.

Un alt avantaj al folosirii unui gelifiant este că nu trebuie să fierbeți mult timp fructele.

Dulceață de dude negre – rețetă cu Gel Fix

Ingrediente

  • 2 kg de dude negre
  • 2 plicuri de Gel Fix 3:1 de la Dr. Oetker
  • 700 g de zahăr
  • 1 lămâie
  • 1 pliculeț de zahăr vanilat

Mod de preparare

Noi am cules dudele direct din copac după o ploaie. De aceea nu le-am mai spălat.

În caz contrar, trebuie să le clătiți puțin, mai ales dacă le culegeți de pe jos.

Puneți-le într-un lighean încăpător cu apă. Clătiți-le de câteva ore.

Scoateți-le cu mâna și puneți-le într-o cratiță mare, cu pereții groși (în care fierbeți de obicei dulceața, gemul sau zacusca).

Într-un bol separat, amestecați conținutul de la cele două pachete de Gel Fix cu zahărul.

Turnați acest amestec peste fructe. Amestecați ușor, cu o lingură de lemn.

Puneți oala pe aragaz, la foc mediu.

Amestecați des până când începe să fiarbă.

Dacă se formează spumă, trebuie să o colectați cu o spumieră.

Din momentul în care începe să clocotească, adăugați zahărul vanilat și lămâia tăiată felii sau cubulețe.

Lăsați amestecul să clocotească tare 3 minute, amestecând continuu.

După cele 3 minute, verificați dacă s-a închegat. Puneți 1 lingură de dulceață pe o farfurie rece. În cazul în care nu se întărește, adăugați 2 pliculețe de sare de lămâie și amestecați.

Lăsați dulceața să mai fiarbă încă 2 minute.

Luați vasul de pe foc și îmbuteliați imediat dulceața de dude.

Noi am pasat-o puțin cu un blender vertical înainte, ca să fie mai omogenă. Semințele nu sunt tari ca la zmeură, ci abia se simt. Dar dacă vreți, puteți lăsa fructele întregi.

Dulceata de dude negre

Dulceata de dude negre: LaTaifas.ro

Borcanele trebuie să fie spălate și uscate bine. După ce le-ați umplut cu dulceață, înfiletați capacele și strângeți-le bine.

Noi am obținut circa 9 borcane de 370 g fiecare.

Citește șiFrunzele de dud reduc riscul bolilor cardiometabolice

Borcanele pe un tocător de lemn sau pe o suprafață rezistentă la căldură, cu gura în jos, pentru a se sigila mai bine.

Se acoperă cu o pătură groasă și se lasă să se răcească până a doua zi. După aceea se pot muta în cămară.

Dulceața de dude se prepară foarte ușor, după cum ați văzut. Nu aveți decât să o încercați și să vă bucurați de această delicatesă unică!

Se servește la micul-dejun pe pâine prăjită. Se poate folosi la clătite sau ca sos pentru înghețată.

Dulceata de dude negre reteta

Dulceata de dude negre reteta: LaTaifas.ro

Dulceață de dude negre – rețetă fără Gel Fix

Dacă nu vreți să folosiți Gel Fix, fierbeți fructele cu zahăr până când compoziția scade și se îngroașă puțin.

Se folosește 1 kg de zahăr la 1 kg de fructe.

Sursă articol: Adda Bjarnadottir, Mulberries 101: Nutrition Facts and Health Benefits, Healthline: https://www.healthline.com/nutrition/foods/mulberries#vitamins-and-minerals

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.