Adjika, pasta de ardei iuți care ne poate prelungi viața

Deși are o denumire necunoscută, Adjika este o pastă iute, foarte ușor de preparat în casă.

Este considerată elixirul longevității deoarece conține ardei iuți și alte condimente asociate cu creșterea speranței de viață.

Adjika - elixirul longevitatii

Adjika – elixirul longevitatii: Marco Verch Professional Photographer 

Ardeii iuți ne pot prelungi viața

Studiile pe populațiile din Mexic, Europa și zona Mediteraneană au arătat că ardeii iuți scad riscul de mortalitate, în special din cauza bolilor cardiace, vasculare, respiratorii și maligne.

Au proprietăți hipolipidemiante, antihipertensive, antidiabetice și anti-obezitate, având astfel efecte bune în sindromului metabolic.

Datorită efectelor antioxidante, antiinflamatoare și anticancerigene pot preveni numeroase maladii.

Medicii antichității – precum Hipocrate și Galen – considerau condimentele utile în refacerea dereglărilor umorale care provoacau boli în vremea lor.

Mirodeniile conțin compuși bioactivi care protejează împotriva hipertensiunii arteriale, a diabetului de tip 2 și a bolilor aterosclerotice.

Ardeii iuți au de asemenea activități antimicrobiene. Inhibă patogeni puternici precum Helicobacter pylori.

În plus, influențează benefic microbiomul intestinal.

Citește și – Ardeiul iute ne poate prelungi viața

Cum se face Adjika

Există numeroase versiuni ale rețetei, fiind foarte populară în Caucaz, Japonia, China, Turcia, Siria.

În Tunisia și Maroc este cunoscută sub numele de „harissa” (un sos picant).

Turcii o numesc „muhammara” sau „biber” și o prepară din ardei dulci sau iuți copți și nuci. Este foarte populară în țările arabe.

Veți vedea că Adjika seamănă mult cu un pesto, întrucât conține plante și nuci.

Din Caucaz și până în Moldiva, fiecare nație prepară o pastă picantă pentru mâncăruri. Unele rețete sunt cu roșii, altele cu ardei, morcovi sau chiar cu mere.

Posibilitățile de a o prepara sunt nenumărate, de aceea este greu să găsești rețeta orginală sau cea „tradițională”.

În orice caz, Adjika autentică se face din ardei, usturoi și diverse condimente.

Vă prezentăm patru versiuni de Adjika, una georgiană, una ucarineană, una rusească și una orientală.

Adjika – rețetă georgiană

Ingrediente pentru pastă:

  • 1 ½ ardei roșii
  • 8 căței de usturoi
  • 1 lingură de tulpini de coriandru (poate fi înlocuit cu pătrunjel)
  • 2 ardei chilli (ardei roșii iuți)

Condimente:

  • 100 g de nuci rumenite și măcinate
  • 1 linguriță de semințe de coriandru
  • 1 linguriță de semințe de fenicul
  • 1 linguriță de busuioc uscat
  • 1 linguriță de oregano uscat
  • 1 linguriță de anason
  • 1 linguriță de boia de ardei
  • 1 linguriță de semințe de cimbru
  • ½ linguriță de pulbere de usturoi
  • 1 lingură de sare
  • 1 lingură de oțet de vin alb

Mod de preparare

Puneți ingredientele pentru pastă într-un bol și pasați-le cu mixerul vertical.

Sau le puteți măcina într-un robot mic de bucătărie cu lama S.

Când ingredientele s-au transformat în pastă, turnați pasta într-o cratiță și puneți-o pe aragaz. Gătiți pasta la foc potrivit până când începe să miroasă a ardei.

Prăjiți/rumeniți miezul de nucă și măcinați-l fin. Puneți-l peste pasta de mai sus și amestecați.

Pentru ca mirodeniile să își elibereze aroma și să dea pastei un gust mai bogat, rumeniți-le puțin într-o într-o tigaie la foc mediu.

Scuturați tigaia ocazional pentru a împiedica arderea lor.

Când au început să își elibereze aromele, luați-le de pe foc. Măcinați-le prin râșnița de cafea pentru a le transforma în pulbere.

Adăugați-le în pasta de mai sus și omogenizați.

Informații nutriționale

Adjika este foarte hrănitoare. Conține cantități mari de grăsimi, fibre, proteine, calciu, vitamina A și C.

O porție de pastă (un borcănel) conține:

  • 106% din doza zilnică recomandată (DZR) de grăsimi
  • 864,79 kilocalorii
  • 42% din DZR de sodiu
  • 18,4% din DZR de carbohidrați totali
  • 80% din DZR de fibre
  • 15,3 g de zaharuri
  • 24,88 g de proteine
  • 412,22% % din DZR de vitamina C
  • 68,4% din DZR de calciu
  • 36,96% din DZR de vitamina A
  • 30,96% din DZR de calciu

Citește și – Pastă de ardei pentru iarnă – rețeta Părintelui Efrem de la Dervent

Adjika – rețeta ucraineană

Ingrediente

  • 900 g de roșii coapte bine
  • 230 g de ardei roșii iuți (chilli)
  • 1 căpățână potrivită de usturoi
  • 1 cană de rădăcini de hrean tăiate rondele
  • ½ lingură de sare
  • 1 linguriță de zahăr

Mod de preparare

Ardeii iuți se curăță de semințe. Se pun apoi toate ingredientele într-un robot de bucătărie și se mixează până se transformă într-o pastă.

Se adaugă sarea și zahărul și se omogenizează.

Pasta picantă obținută se păstrează în borcănele de sticlă.

Adjika – rețetă rusească

Ingrediente

  • 2,2 kg de roșii coapte
  • 3-4 ardei grași mari
  • 5 mere potrivite
  • 2 morcovi mari
  • 1 cană de ulei
  • 150 g (24 de căței mari) de usturoi
  • 150 g (14 bucăți) de ardei iuți medii
  • 2 linguri de sare

Mod de preparare

Curățați legumele și merele de coajă, cotoare, semințe – după caz.

Tăiați-le în jumătate sau în sferturi și puneți-le în robotul de bucătărie cu lama S.

Mixați până se transformă într-o pastă. Transferați apoi pasta într-o cratiță și aduceți la punctul de fierbere la foc iute.

Amestecați și lăsați să dea câteva clocote, apoi reduceți temperatura.

Fierbeți pasta la foc mic timp de 1 ½ ore, amestecând ocazional.

Usturoiul și ardeii iuți se macină și se adaugă cu 30 de minute înainte de încheierea fierberii.

Tot acum se adaugă uleiul și sarea.

Turnați pasta fierbinte în borcane sterilizate. Închideți capacele strâns și fierbeți-le 15 minute într-o cratiță cu apă.

Adjika – rețetă orientală

Ingrediente

  • 2 kg de ardei iuți verzi
  • 3 căpățâni de usturoi
  • 1 cană de alune crude
  • 1 lingură de boabe de coriandru
  • 1 lingură de piper boabe
  • 7 cuișoare
  • 3 frunze mari de dafin uscat
  • 3-4 linguri de zahăr
  • 1 lingură cu vârf de sare grunjoasă neiodată
  • ulei

Mod de preparare

Ardeii se spală, se scurg și se toacă mărunt cu cuțitul.

Se pun într-un bol încăpător.

Tocați apoi alunele, tot cu cuțitul, nu foarte fin și puneți-le într-un bol separat.

Urmează să tocați usturoiul cu cuțitul, cât mai mărunt.

Turnați circa o ceșcuță de ulei într-o tigaie adâncă (wok) sau cratiță, sau cât să acopere bine fundul vasului.

Adăugați mirodeniile: dafinul, boabele de coriandru și piper.

Amestecați cu o lingură de lemn și lăsați-le să sfârâie puțin.

Când au început să își elibereze aromele, scoateți-le cu o spumieră.

Adăugați ardeii tocați în uleiul încins și amestecați să se acopere bine cu ulei.

Lăsați-i la călit circa 5 minute. Principiile active din ardei sunt solubile în grăsime.

Adăugați apoi zahărul și omogenizați.

Puneți usturoiul tocat și amestecați.

După 1-2 minute puneți sarea. Amestecați și adăugați alunele.

Incorporați-le bine și lăsați încă 2 minute.

Stingeți focul și lăsați pasta în tigaie câteva minute.

Transferați-o într-un bol mare și lăsați-o să se răcorească.

Puneți-o apoi în borcane de sticlă sterilizate în prealabil.

Apăsați pasta cu o lingură pentru a elibera toate golurile de aer.

Pasta trebuie să fie compactă în borcane. Umpleți-le până sus.

Înfiletați strâns capacele.

Se păstrează în cămară. Borcanele deschise, pentru un consum imediat, se țin în frigider.

Adjika se poate prepara și fără fierbere, doar în cantități mai mici.

În această variantă ardeii se folosesc în stare uscată. Ingredientele se toacă mărunt, manual.

Citește și – Ardeiul iute – utilizări medicinale interne și externe

Cum se consumă/folosește pasta Adjika

Adjika se poate folosi ca sos la diverse preparate: fripturi, supe, tocănițe, piureuri, orez, somon, conopidă sau broccoli la cuptor, salate, sandvișuri, lipii umplute, etc.

Surse articol:

1. Setareh Sanati, Bibi Marjan Razavi, and Hossein Hosseinzadeh, A review of the effects of Capsicum annuum L. and its constituent, capsaicin, in metabolic syndrome, Iran J Basic Med Sci. 2018 May; 21(5): 439–448: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6000222/
2. Marialaura Bonaccio, Augusto Di Castelnuovo, Simona Costanzo, Emilia Ruggiero, Amalia De Curtis, Mariarosaria Persichillo, Claudio Tabolacci, Francesco Facchiano, Chiara Cerletti, Maria Benedetta Donati, Giovanni de Gaetano, Licia Iacoviello, Moli-sani Study Investigators, Chili Pepper Consumption and Mortality in Italian Adults, J Am Coll Cardiol. 2019 Dec 24;74(25):3139-3149: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31856971/
3. Mustafa Chopan and Benjamin Littenberg, The Association of Hot Red Chili Pepper Consumption and Mortality: A Large Population-Based Cohort Study, PLoS One. 2017; 12(1): e0169876: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5222470/
4. Charle Visser, Adjika Paste – Authentic georgian spice paste, Pants Down, Apros On: https://www.pantsdownapronson.com/adjika-paste/
5. Lily and Dimitri, Ukrainian Horseradish Sauce – Adjika, Gastro Senses: https://www.gastrosenses.com/blog/ukrainian-horseradish-sauce-adjika/
6. Natasha Kravchuk, Mom’s Adjika Recipe, Natasha’s Kitchen: https://natashaskitchen.com/moms-adjika-recipe-a-russians-pesto/
7. Idealika Studio, Adjika – Elixirul longevității: https://www.youtube.com/watch?v=L1YkCaCvkOc&ab_channel=IdealikaStudio

 

 

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.