PASTĂ de ARDEI capia pentru iarnă – rețeta Părintelui Efrem de la Dervent
Ardeii capia se numără printre cele mai populare și gustoase soiuri de ardei care se găsesc pe plaiurile noastre. Carnea lor este dulce, suculentă și aromată.
Sunt bogați în vitamine cu efecte antioxidante, precum vitamina A sau vitamina C. Conțin de asemenea vitamina K și acid folic. Acești nutrienți ne pot oferi protecție împotriva unei game variate de afecțiuni, precum boli de ochi, boli de oase, hipertensiune arterială sau cancer.
Atenție la soiurile iuți, care pot înrăutăți simptomele la persoanele cu probleme digestive, precum arsuri stomacale, indigestie sau sindromul colonului iritabil.
____________________________
Gospodinele nu ratează nici un sezon și pun ardei capia la borcan pentru iarnă. Pentru acest articol am ales o rețetă oferită de Părintele Efrem de la Mănăstirea Dervent: pastă de ardei.
Ingrediente
• 6 kg de ardei capia
• 6 linguri de ulei
• 1 linguriță de zahăr
• sare, după gust
Preparare
Ardeii se taie în jumătate, se scot cotoarele și semințele și se spală. Se taie șuvițe și se dau apoi prin mașina de tocat pentru a obține o pastă fină. Sau se poate folosi un blender/robot de bucătărie.
Pasta se lasă într-un lighean. În ziua următoare, se trage sucul pe care l-au lăsat cu un furtun. Acest lucru reduce semnificativ durata fierberii.
În pasta de ardei se pune sare, după gust, și se așază apoi cratița pe foc. Amestecați ocazional, folosind o lingură de lemn, pentru a nu se lipi de fundul vasului.
Se adaugă zahărul și uleiul și se amestecă bine. Se lasă la fiert până scade și se îngroașă, circa 2-3 ore.
Părintele Efrem spune că pasta de ardei este gata când lingura stă drept în ea.
Cât este fierbinte, se toarnă în borcane de sticlă care se închid ermetic. Se întoarnă cu fața în jos și se lasă să se răcească în voie, până a doua zi, după care se strămută în cămară.
____________________________
Surse bibliografice:
1. SF Gate, What Vitamins Are in Pimentos? https://healthyeating.sfgate.com/vitamins-pimentos-3062.html
2. Pastă de ardei capia, Leacuri & Rețete Mănăstirești, Nr. 10 octombrie – 10 decembrie 2017, Editura Lumea Credinței, p. 67
Eu o fac fara coaja; dau ardeii pe razatoarea fina,”de lamaie”.Pun la fiert cu sare,spumez si cand scade apa si se ingroasa putin sant gata. Coaja imi da arsuri.
Cum le curatati coaja , la ardei.
Ii dau pe razatoare.
Pai ori pe razatoare , ori prin masine de tocat. , nui tot una. Si ce pe razatoare se curata coaja , se marunteste.
Maria Voicilas se taie ardeiul pe jumatate si se rade,coaja ramane. Eu am spus cum il fac eu,nu e obligatoriu sa faceti ca mine. Eu fac putin si bun. Incercati cu un ardei. Diferenta dintre cel cu coaja si cel fara coaja e imensa.
Violeta Ciocoiu Da este o idee, dar ma gandesc , ca prin fierbere nu poate sa mai faca probleme.
Maria Voicilas ,faceti cum credeti.
Dacă ardeiul are carnea dulce,pentru ce mai punem zahăr?!
Pentru că pielița de la ardei provoacă aciditate! Așa se pune și la roșii!