ARDEIUL IUTE poate fi folosit în scopuri medicinale – utilizări interne și externe

Dintre toate soiurile de ardei, ardeiul iute are cea mai mare valoare terapeutică, putând fi folosit în scop medicinal pentru numeroase afecțiuni.

Ardei Iute - Utilizări Terapeutice

Ardei Iute – Utilizări Terapeutice

Puțini dintre noi știm că vitamina C a fost obținută pentru prima dată din ardeiul iute. Medicul biochimist de origine maghiară Albert Szent Gyorgyi a primit Premiul Nobel pentru Medicină în anul 1937 pentru izolarea vitaminelor C și B6, și pentru descoperirea vitaminei P.

Ardeiul iute este într-adevăr o sursă uimitoare de vitamina C. Conține aproximativ 150 mg%. Este de asemenea bogat în carotenoide, vitaminele B1 și B2, vitamina A, potasiu, calciu, fosfor, cupru și mangan.

Cel mai important nutrient din ardeiul iute este însă capsaicina, o substanță iritantă, care are capacitatea de a reduce diferite tipuri de dureri (în special de articulații) și pentru a trata unele afecțiuni dermatologice, precum psoriazis (unde reduce mâncărimile și inflamațiile).

Ardeiul iute – utilizări terapeutice

La nivel intern, ardeiul iute acționează ca un excitant digestiv, fiind util în tratarea dispepsiei atone. Este însă contraindicat în ulcer, gastrită și hemoroizi, deoarece poate înrăutăți aceste stări digestive.

La fel ca toate tipurile de ardei – gras sau lung, sau gogoșarii, ardeii iuți au efecte vitaminizante.

Persoanele stăpânite de viciul consumului excesiv de alcool pot urma o cură de dezalcoolizare cu tinctură de ardei iute. Acest remediu îi poate ajuta să se dezvețe de acest obicei nociv. Se consumă când apare dorința sau nevoia de a bea ceva alcoolic, câte 1-30 de picături, administrate într-un ceai amar (de ex. anghinare).

Ardeiul iute poate fi folosit și extern, îndeosebi pentru durerile articulare și musculare: lumbago (dureri de spate), algii reumatice, crampe musculare sau entorse.

Capsaicina pe care o conține are proprietăți revulsive, adică produce o iritație a pielii prin care stimulează circulația sângelui pentru a opri o stare inflamatorie sau congestivă localizată într-o altă zonă a corpului. Mai precis, capsaicina împinge sângele stagnat într-un organ sau a unei regiuni inflamate a corpului spre piele, reducând astfel inflamația și durerea. Se folosește sub formă de comprese cu tinctură de ardei.

Efectele sale stimulante îl recomandă și în oboseala corzilor vocale. Se face gargară cu un decoct (fiertură de 10 minute) preparat din 1-2 ardei iuți și 100 ml de apă.

Poate fi util și în angină. Ardeiul iute se toacă mărunt și se încălzește, apoi se aplică pe gât.

Tinctura de ardei iute este un tonic capilar excelent. Poate fi folosită pentru hrănirea rădăcinii părului și întărirea firului de păr, datorită efectului de stimulare a circulației sangvine la nivelul scalpului. Se fac frecții energice ale pielii capului (la rădăcina firelor de păr).

Sursă: „Sănătate Prin Semințe, Legume și Fructe”, Ovidiu Bojor, Catrinel Perianu

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.