Ardeiul iute – eficace în constipații, probleme de circulație, dureri articulare, nevralgii, amorțeli, răceli, alcoolism
Ardeiul iute este o plantă medicinală subestimată sau puțin luată în considerare. Această specie de ardei este cultivată atât în scop alimentar, cât și terapeutic.
Capsaicina – substanța activă pe care acesta o conține – este răspunzătoare atât pentru aroma sa picantă, cât și pentru efectele sale curative.
Cuprins
Ce conține ardeiul iute
Compoziția chimică a ardeiului iute este marcată în special de capsaicinoidie. Aceste substanțe alcaloide dau ardeiului gustul arzător. Cel mai studiat dintre ele este capsaicina.
Ardeiul iute conține de asemenea beta-caroten, glucozide, vitamina A, vitamina C, proteine, clorofilă, ulei gras și urme de ulei volatil.
Ce proprietăți are ardeiul iute
Farmacistul Ovidiu Bojor menționează proprietățile vasostimulante și rubefiante ale ardeiului iute. Această plantă produce un efect analgezic local. Capsaicina este compusul care oprește semnalele de durere corporală.
Ardeiul iute are de asemenea o acțiune antiseptică și diaforetică. Stimulează secrețiile stomacale.
În ce afecțiuni ajută ardeiul iute
Fiind o plantă puternic antioxidantă, ardeiul iute ajută la prevenirea multor boli, inclusiv a cancerului. Are capacitatea să distrugă celulele canceroase și să diminueze dimensiunea tumorilor în cancerul de prostată, de ovare, de sân sau de plămâni.
Ardeiul iute favorizează scăderea colesterolului și contribuie la prevenirea comoțiilor cerebrale.
Fiind un agent antiinfecțiios și antiviral, reduce riscul de răceală, gripă și viroze.
Persoanele cu constipație, indigestie sau balonare datorate hipoacidității gastrice ar trebui să includă ardeiul iute în dietă.
Un motiv și mai atractiv să consumăm ardei iute este că acesta mărește rata metabolică și arderea grăsimilor.
Este un aliment util în diabet deoarece contribuie la reglarea zahăărului din sânge.
Utilizări externe
Datorită faptului că pune sângele în mișcare și crește circulația sangvină, ardeiul iute este util în afecțiunile dureroase, precum:
- spasme musculare
- dureri de umeri, brațe
- dureri de coloană
- artrită
- reumatism
- nevralgii
- sciatică
- lumbago
- degerături ușoare
În toate aceste cazuri dau rezultate bune unguentele cu ardei iute sau cu extract de capsaicină, precum și tinctura de ardei iute, aplică extern.
Fitoterapeutul Constantin Milică recomandă aceste produse persoanelor care suferă de:
- circulație sangvină deficitară
- mâini și picioare reci
- amorțeli ale membrelor
- tulburări de mers
- neuropatie diabetică
- căderea părului
- dureri articulare și reumatice
Tinctura de ardei iute și unguentele cu ardei iute sau capsaicină se aplică pe locurile dureroase, sub forma unor frecții zilnice.
Acestea se găsesc de cumpărat la magazinele naturiste, dar pot fi preparate de asemenea la domiciliu. Autorul are o rețetă simplă de tinctură de ardei iute.
Cum se prepară tinctura de ardei iute
Tinctura pentru uz intern se face din 10 g de ardei iuți, puși la macerat în 100 ml de alcool de 70 de grade. Se lasă 3-4 săptămâni, apoi se filtrează.
Pentru uz extern, tinctura se prepară din 20 g de ardei iuți la 100 ml de alcool de 60-70 de grade.
Utilizări interne
Academicianul Ovidiu Bojor recomandă ardeiul iute și intern. Persoanele care au nevoie de o stimulare a secrețiilor gastrice pot lua câte 10-20 de picături de tinctură de ardei iute, cu un sfert de oră înainte de masă.
Tinctura este indicată și persoanelor care vor să facă o cură de dezintoxicare de alcool. În cazul lor, doza recomandată este de 50-60 de picături, puse într-un sfert de pahar de apă sau ceai. Această cantitate de tinctură se administrează de mai multe ori pe zi, mai ales atunci când apare dorința de a bea.
Contraindicații și precauții
Ardeiul iute nu este bine tolerat de cei care au prea mult acid în stomac (hiperaciditate gastrică).
Planta este contraindicată persoanelor cu:
- ulcere gastrice
- boli de ficat
- afecțiuni uro-renale
- hemoroizi
- inflamații intestinale
Preparatele din ardei iute nu trebuie aplicate pe răni sau leziunile deschise. La unele persoane, acestea pot cauza mâncărimi sau urticare.
Consumat în doze mari, ardeiul iute poate provoca arsuri stomacale sau esofagiene. Femeile care alăptează nu ar trebui să consume ardei iute.
Articole similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile despre ardeiul iute și beneficiile acestuia:
Tinctura de ardei iute combate infecțiile din zona gâtului și stimulează digestia
Tinctura de ardei iute te scapă de durerile sciatice
Unguent de ardei iute – rețetă pentru probleme de circulație, reumatism și nevralgii
Ardeiul iute – leac pentru intoxicații, reumatism, dureri în gât, mâini și picioare reci
Surse articol:
1. Ovidiu Bojor, Ardeiul Iute, Ghidul Plantelor Medicinale și Aromatice de la A la Z, Editura Fiat Lux, București, 2003, pp. 64-65
2. Constantin Milică, Camelia Roman, Daniela Troia, Ardeiul, Alimentația Rațională Pentru O Viață Sănătoasă, Editura Doxologia, Iași, 2017, p. 50