Tinctura de ardei iute combate infecțiile din zona gâtului și stimulează digestia
Tinctura de ardei iute este un produs fitoterapeutic foarte valoros și merită să o avem în casă.
Combate infecțiile din zona gâtului și stimulează digestia. Beneficiile sale merg însă mult mai departe de aparatul respirator și gastrointestinal.
Cuprins
Ce proprietăți are ardeiul iute
Ardeiul iute este mai mult decât o plantă condimentară, de care ne folosim pentru a face mâncărurile mai picante.
Cercetătorii au descoperit că acesta are proprietăți terapeutice importante:
- ajută la scăderea grăsimilor din sânge (colesterol și trigliceride)
- are efecte anti-hipertensive
- acționează ca un remediu anti-diabetic
- combate obezitatea și sindromul metabolic
Citește și – Ardeiul iute – utilizări terapeutice recomandate de Ovidiu Bojor
Ce beneficii are ardeiul iute
Beneficiile sale se datorează în special conținutului de capsaicină – substanța care dă ardeiului iute gustul său picant.
Studiile au asociat consumul lui cu controlul zahărului din sânge, scăderea în greutate și combaterea bolilor cardiovasculare.
Mai mult decât atât, ardeiul iute ar putea reduce riscul de deces.
Citește și – Ardeiul iute ne poate prelungi viața
O lucrare apărută în „Journal of the American College of Cardiology” a arătat că persoanele care mănâncă cel puțin de 4 ori pe săptămână ardei iute au un risc cu 40% mai mic de a muri din cauza unui atac de cord.
Studiul a fost realizat pe 20.000 de persoane, care au fost urmărite timp de 8 ani.
Consumul regulat de ardei iute a fost de asemenea corelat cu un risc mai mic de deces prin accidente vasculare cerebrale.
Citește și: O cană cu ceai de ardei iute pune în câteva minute pe picioare un pacient cu atac de cord
Potrivit unui studiu publicat în anul 2016 în jurnalul „Molecules”, femeile cu diabet gestațional care au mâncat ardei iute în mod regulat au avut niveluri mai bune de zahăr și insulină din sânge după masă.
La bărbați, administrarea de capsaicină a redus nivelul glucozei după masă.
Ardeiul iute ar putea ajuta sistemul cardiovascular și prin proprietățile sale hipocolesterolemiante.
Un studiu clinic publicat în anul 2017 în jurnalul „Nutrients” a arătat că suplimentele cu capsaicină au crescut colesterolul HDL (bun) și au scăzut trigliceridele și proteina C reactivă (un marker al inflamațiilor) după 3 luni.
Administrată în timpul zilei, capsaicina a menținut sațietatea și a prevenit mâncatul excesiv la cină, potrivit unui studiu apărut în 2014 în jurnalul „Appetite”.
Condimentele sunt de asemenea benefice pentru sistemul digestiv, datorită acțiunii lor stimulente.
O recenzie din „Molecules” sugerează că substanța activă din ardeiul iute ar putea reduce leziunile mucoasei gastrice.
Capsaicina poate proteja inclusiv împotriva infecțiilor cu Helicobacter pylori – bacteria care cauzează ulcere stomacale. Acest compus suprimă secreția de acid stomacal și poate preveni sau ajuta la tratarea ulcerelor gastrice.
Nu în ultimul rând, îmbunătățește digestia și absorbția nutrienților în intestin.
Citește și – Unguent cu ardei iute pentru durerile de încheieturi
În ce boli ajută tinctura de ardei iute
Tinctura de ardei iute este recomandată în numeroase probleme de sănătate:
- susține sănătatea oaselor și mușchilor
- reduce gazele intestinale
- îmbunătățește circulația sângelui
- accelerează digestia
- ajută în alcoolism
- reduce senzația de frig
- combate căderea părului și ajută la creșterea acestuia
- susține sănătatea pielii capului
- reface circulația afectată de degerături
Mod de administrare
Pentru un efect digestiv, luați 15-20 de picături de 3 ori pe zi, diluate în ½ pahar de apă.
Pentru a stimula circulația și a înlătura senzația de frig, luați câte 10 picături, de 4-5 ori pe zi, diluate în ½ pahar de apă.
Uz extern
Tinctura de ardei iute poate fi folosită și extern.
Pentru oase și articulații, pentru remedierea circulației și degerături, se pot aplica comprese pe zonele afectate. Înainte de aplicarea tincturii se unge pielea cu un strat de cremă de gălbenele, pentru a nu cauza iritații.
Se lasă să acționeze 10-20 minute, sau cât rezistă fiecare.
Pentru combaterea căderii părului se fac frecții ale scalpului cu o soluție obținută din 10-15 picături de tinctură de ardei iute și 100 ml de apă.
Tratamentul se face de 2 ori pe săptămână. Se pot adăuga și alte tincturi, precum tinctură de urzică și de mesteacăn, câte 30 de picături.
O sticluță cu tinctură de ardei iute la 50 ml costă în jur de 10 lei și o poți procura de la magazinele naturiste, sau de AICI.
Contraindicații
Ardeiul iute și preparatele picante în general nu sunt indicate persoanelor care suferă de gastrită hiperacidă, ulcere gastro-duodenale sau hipertensiune arterială.
Sunt contraindicate și pe perioada sarcinii și alăptării.
Manevrarea produselor din ardei iute necesită precauție. Evitați contactul cu ochii, gura și nasul.
Nu aplicați tinctură de ardei iute pe rănile deschise sau pielea iritată ori foarte sensibilă.
Surse articol:
1. Setareh Sanati, Bibi Marjan Razavi, and Hossein Hosseinzadeh, A review of the effects of Capsicum annuum L. and its constituent, capsaicin, in metabolic syndrome, Iran J Basic Med Sci. 2018 May; 21(5): 439–448: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6000222/
2. Kelly Plowe, Lauren Armstrong, Are Hot Peppers Good for You? Here are 5 Science-Backed Reasons to Embrace the Heat, Livestrong: https://www.livestrong.com/article/390918-are-hot-peppers-good-for-you/