Spălături oculare cu ceai de păpădie contra cataractei – dr. Eugen Giurgiu

Păpădia are atât de multe utilizări terapeutice, încât nu ne miră faptul că este recomandată inclusiv și afecțiunile oculare.

Cercetătorul român în fitoterapie și doctor în biochimie Eugen Giurgiu listează în una din cărțile sale un mod simplu de a folosi păpădia împotriva cataractei.

Spalaturi oculare cu ceai de papadie contra cataractei

Spalaturi oculare cu ceai de papadie contra cataractei

Păpădia conține vitamine care protejează ochii de stresul oxidativ și îmbătrânire

Părțile aeriene se culeg primăvara devreme, înainte sau în timp ce păpădia formează bobocii florali.

De ce este indicată păpădia în cataractă? Tijele, frunzele și florile sale conțin carotenoide și vitamine – A, C, E – care susțin sănătatea oculară.

Păpădia are mai multă vitamina A chiar și decât morcovii. Ea este necesară pentru formarea pigmenților fotoreceptorilor retinei.

Ajută de asemenea la menținerea sănătății suprafeței oculare. Lipsa de vitamina A poate afecta vederea de noapte.

Beta-carotenul este pigmentul care dă fructelor și legumelor culoarea portocalie sau verde.

Este principala sursă dietetică de provitamina A. Beta-carotenul protejează împotriva bolilor oculare asociate cu îmbătrânirea.

Studiul AREDS1 a arătat că administrarea acestui carotenoid împreună cu vitaminele C, E, zinc și cupru reduce riscul de degenerescență maculară avansată.

Vitamina C este secretată în umorile apoase, de aceea este importantă și pentru cristalin.

Ea susține sănătatea cristalinului și a retinei. Ambele sunt amenințate de oxidarea cauzată de radicalii liberi.

Citește și – Alimentația în cataractă – alimente bogate în antioxidanți care protejează cristalinul și retina

Vitamina C are un rol protector asupra cristalinului aflat în curs de îmbătrânire. Vitamina E îmbunătățește vasodilatația.

Cristalinul este amenințat de oxidare. Proteinele și lipidele sunt supuse la daune oxidative cauzate de radicalii liberi.

Vitamina E și vitamina C funcționează ca antioxidanți. Mai precis, ele împiedică distrugerea proteinelor și grăsimilor din membranele celulare de către radicalii liberi.

Studiile au arătat că nivelurile scăzute de alfa-tocoferol și beta-caroten sunt asociate cu un risc mai mare de operație de cataractă.

Citește și – Studiile dezvăluie 3 substanțe naturale care îmbunătățesc vederea și întârzie cataracta

Spălături oculare cu păpădie

Ingrediente

  • 2 lingurițe de păpădie
  • 250 ml de apă

Mod de preparare

De la păpădie se folosesc tulpinile, frunzele și mugurii. Se iau 2 lingurițe și se pun la fiert cu 1 cană de apă.

Se lasă să clocotească timp de 5 minute, după care se strecoară. Treceți ceaiul printr-o bucată de vată, pentru a obține un lichid cât mai limpede.

Mod de utilizare

Ceaiul de păpădie obținut după metoda de mai sus se va utiliza la spălarea ochilor.

Se înmoaie o bucată de tifon curat în ceaiul cald și se spală ochii. Procedeul se face de 4-5 ori pe zi.

După spălăturile oculare se ia un tifon sterilizat uscat și se șterg ochii.

Preparați ceaiul de păpădie zilnic pentru a-l folosi proaspăt.

De asemenea, părțile aeriene ale păpădiei utilizate la ceai trebuie culese și folosite în ziua respectivă.

În cel mai rău caz, o puteți ține 24 de ore la frigider, într-o pungă închisă bine.

Articole pe aceeași temă:

Cataracta – tratament naturist

Remedii naturale pentru cataractă – prof. dr. Constantin Milică

Două rețete pentru cataractă și protejarea vederii

Coada-calului reduce presiunea din ochii afectați de cataractă sau glaucom

Leac de casă pentru cataractă

Surse articol:

1. Nicholas A. Phelps Brown, Anthony J. Bron, John J. Harding, Helen M. Dewar, Nutrition supplements and the eye, Eye (1998) 12, 127-133: https://www.nature.com/articles/eye199821.pdf?origin=ppub
2. Helen M Rasmussen and Elizabeth J Johnson, Nutrients for the aging eye, Clin Interv Aging. 2013; 8: 741–748: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3693724/
3. María Pastor Valero, Astrid E. Fletcher, Bianca L. De Stavola, Jesús Vioque, Vicente Chaqués Alepuz, Vitamin C Is Associated with Reduced Risk of Cataract in a Mediterranean Population, The Journal of Nutrition, Volume 132, Issue 6, June 2002, Pages 1299–1306, https://doi.org/10.1093/jn/132.6.1299: https://academic.oup.com/jn/article/132/6/1299/4687914
4. Eugen Giurgiu, Păpădia, Cataractă, Cele mai folosite 17 plante pentru vindecare, Editura Meteor Press, București, 2019, p. 127

 

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.