Ceaiul de brusture ameliorează osteoartrita la genunchi

Articol documentat

Brusturele este folosit din vechime ca leac pentru durerile articulare și reumatice.

Țăranii îl întrebuințau ca atare: zdrobeau frunzele și le aplicau pe zonele dureroase. Sau puneau frunze de brusture la macerat în spirt/alcool și apoi le aplicau pe corp sub formă de cataplasme.

Ceaiul de brusture amelioreaza osteoartrita la genunchi

Ceaiul de brusture amelioreaza osteoartrita la genunchi: Macrovector – Freepik.com

Și administrarea orală a brusturelui poate fi utilă în bolile articulare.

Un studiu care a apărut în anul 2014 în „International Journal of Rheumatic Diseases” a confirmat acest lucru.

Citește și – Rădăcina de brusture – un mare vindecător din natură!

Brusturele reduce inflamația în osteoartrita la genunchi

Cercetătorii iranieni au evalat efectele plantei pe pacienți cu osteoartrită la genunchi.

La studiu au participat 36 de pacienți (10 bărbați și 26 de femei), cu vârsta cuprinsă între 50 și 70 de ani.

Toți participanții luau un tratament zilnic, care consta din 500 mg de acetaminofen, de 2 ori pe zi și 500 mg de glucozamină pe zi.

Aceștia au fost împărțiți în două grupuri. Un grup a primit în plus față de tratamentul standard 3 căni de ceai de rădăcină de brusture pe zi.

Ceaiul a fost administrat la 30 de minute după masă. Celălalt grup a primit un placebo.

Perioada de testare a durat 42 de zile.

Autorii au dorit să vadă dacă ceaiul de brusture influențează markerii inflamatori (ex. proteina C-reactivă, interleukina-6) și indicatorii de stres oxidativ (ex. capacitatea antioxidantă totală).

Rezultatele au fost promițătoare.

Ceaiul de brusture a scăzut semnificativ nivelul markerilor inflamatori CRP și IL-6 și a crescut capacitatea antioxidantă.

Acest studiu sugerează că ceaiul din rădăcină de brusture îmbunătățește statusul inflamator și stresul oxidativ la pacienții cu osteoartrită la genunchi.

Ceaiul de brusture folosit în studiu a fost preparat din 2 g de plantă și 150 ml de apă.

Citește și – Cum fac coreenii ceaiul de brusture (pentru detoxifiere, slăbit, etc.)

Alte proprietăți ale brusturelui

Pe lângă proprietățile sale antiinflamatoare și antioxidante, se remarcă și alte efecte importante pentru care este folosit în medicina tradițională:

  • antidiabetice
  • anticancerigene
  • citotoxice
  • antialergice
  • antiulceroase
  • anti-tuberculoză
  • anti-acnee
  • anti-sterilitate
  • gastroprotectoare
  • hepatoprotectoare
  • anti-îmbătrânire
  • anti-HIV
  • antimicrobiene

Chinezii obișnuiesc să consume rădăcina de brusture ca pe o legumă hrănitoare, mai ales sub formă de salată.

Utilizările sale terapeutice datează de sute de ani în Asia, Europa și America de Nord. Atât rădăcinile, cât și frunzele au potențial farmacologic.

Compușii activi prezenți în rădăcina brusturelui ajută la curățarea sângelui de toxine, stimularea circulației la suprafața pielii și tratarea bolilor de piele.

Rădăcina de brusture conține de asemenea substanțe care pot combate diabetul.

Semințele de brusture au efect antiinflamator și antitumoral (ex. carcinomul pancreatic).

Frunzele de brusture sunt antimicrobiene. Combat patogenii dăunători din cavitatea bucală.

Unele persoane pot dezvolta alergii sau inflamații în urma utilizării acestei plante.

Citește și – Nu ratați sezonul brusturelui! Când se recoltează rădăcina și în ce boli se folosește

Surse articol:

1. Leila Maghsoumi‐Norouzabad, Ahvaz Jundishapur, Beitullah Alipoor, Reza Abed, Bina Eftekhar Sadat, Mehran Mesgari Abbasi, Mohammad Asghari Jafarabadi, Effects of Arctium lappa L. (Burdock) root tea on inflammatory status and oxidative stress in patients with knee osteoarthritis, October 2014. International Journal of Rheumatic Diseases 19(3): https://www.researchgate.net/publication/267515411_Effects_of_Arctium_lappa_L_Burdock_root_tea_on_inflammatory_status_and_oxidative_stress_in_patients_with_knee_osteoarthritis
2. Sepideh Miraj and Zahra keivani, Pharmacological effect of Actiumlappa: A review study, Scholars Research Library, Der Pharmacia Lettre, 2016, 8 (9):102-106: http://eprints.skums.ac.ir/843/1/17.pdf
3. Yuk-Shing Chan, Long-Ni Cheng, Jian-Hong Wu, Enoch Chan, Yiu-Wa Kwan, Simon Ming-Yuen Lee, George Pak-Heng Leung, Peter Hoi-Fu Yu, Shun-Wan Chan, A review of the pharmacological effects of Arctium lappa (burdock), Inflammopharmacology. 2011 Oct;19(5):245-54: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20981575/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.