7 fructe uimitoare care ajută în bolile vasculare – prof. Ovidiu Bojor

Informațiile prezentate în acest articol se bazează pe studii științifice sau pe mărturia unor persoane avizate. Link-urile către sursele citate sunt afișate la finalul articolului.

Academicianul Ovidiu Bojor și dr. Octavian Răducanu recomandă 7 fructe benefice în afecțiunile vasculare.

Autorii indică și modul de administrare pentru fiecare caz în parte, pentru a beneficia maxim de efectele terapeutice ale fructelor.

7 fructe utile in afectiunile vasculare

7 fructe utile in afectiunile vasculare

Întrucât majoritatea lor sunt fructe de vară-toamnă, merită consumate ca atare pe perioada sezonului lui, putând fi de asemenea conservate și pentru iarnă.

Din ele se pot face dulcețuri, gemuri, siropuri, tincturi sau băuturi alcoolice. Acestea din urmă nu sunt însă indicate în toate bolile cardiovasculare.

7 fructe utile in afectiunile vasculare

Citește și – Problemele de circulație sangvină nu trebuie neglijate (simptome, cauze, remedii)

Afinele

Afinele (Vaccinium myrtillus) se află pe primele locuri la capitolul „antioxidanți”. Sunt de asemenea o recomandare alimentară de top pentru persoanele care suferă sau sunt la risc de afecțiuni cardiovasculare.

Un studiu recent, publicat în ianuarie 2019 în „Journal of Gerontology: Series A” a arătat că un consum zilnic de afine sălbatice îmbunătățește funcția vasculară.

Autorii au constatat că afinele au scăzut de asemenea tensiunea arterială în doar 1 lună de zile.

Dr. Ana Rodriguez-Mateos – autorul principal al cercetării, susține că efectele hipotensive ale curei cu afine produce rezultate similare celor obținute în studiile clinice în care s-au folosit medicamente pentru tensiunea arterială.

Acest studiu este cu atât mai important cu cât a fost realizat pentru prima dată pe persoane sănătoase și nu pe persoane cu risc cardiovascular.

Afinele ajută inclusiv la îmbunătățirea profilului lipidelor din sânge.

Oamenii de știință nu au un răspuns complet cu privire la mecanismele prin care afinele produc aceste beneficii la nivel cardiovascular. Însă ele sunt atribuite în mare parte conținutului bogat în antocianini.

Studiile epidemiologice, clinice și pe animale au arătat că antocianinii din afine acționează asupra mai multor componente ale sistemului vascular, oferind protecție împotriva complicațiilor cardiovasculare.

Citește și – Mâncați afine pentru sănătatea vasculară!

Prof. Ovidiu Bojor recomandă afinele coapte bine, care pot fi consumate ca atare, sau conservate la congelator. Afinele se pot de asemenea usca la soare și păstra pe tot parcursul anului.

Din fructele uscate se poate face un ceai util în afecțiunile vasculare. Se pun 2 lingurițe de afine uscate la fiert timp de 5-10 minute cu 1 cană de apă.

Se pot consuma câte 2 căni de ceai de afine pe zi.

Afinele ajută în:

  • varice
  • flebite
  • arterite
  • boli coronariene
  • diabet (exclus siropurile și dulcețurile cu zahăr)

Fructele de soc

La fel de benefice în afecțiunile vasculare ca afinele sunt și fructele socului (Sambucus nigra).

Trebuie să știți că doar fructele coapte, ajunse la maturitatea deplină sunt bune pentru consumul intern. Boabele de soc verzi sunt toxice – atrag atenția autorii.

Modul de preparare și administrare este același ca în cazul afinele. Fructele de soc au de asemenea indicații terapeutice similare.

Citește și – La ce putem folosi fructele de soc

Coacăzele negre

Fără nici o exagerare, coacăzele negre (Ribes nigrum) pot fi considerate un medicament natural în cazul accidentelor vasculare. Au atât efecte profilactice, cât și curative în această situație.

Coacăzele negre se pot consuma în stare crudă, sau sub diverse preparate culinare sau medicinale.

Citește și – Leacuri cu coacăze negre pentru miopie, afecțiuni cardiace, vasculare, renale

Măceșele și cătina

Măceșele (Rosa canina) și fructele de cătină (Hippophae rhamnoides) sunt bogate în vitamina C, provitamina A și vitamina P – substanțe extrem de importante pentru elasticitatea și rezistența vaselor de sânge.

Aceste două fructe îmbunătățesc circulația sanguină.

Pot fi consumate în stare proaspătă, sau sub formă de infuzie. Se folosesc 2 lingurițe de fructe uscate la 1 cană cu apă clocotită. Întrucât sunt ceaiuri alimentare și nu medicinale, pot fi consumate pe perioadă lungă de timp, câte 2-3 căni pe zi.

Citește și – Ceaiul de măceșe – util împotriva virozelor respiratorii și a bolilor vasculare

Lămâile și portocalele

Și aceste două fructe au efecte binefăcătoare la persoanele care suferă de probleme vasculare. Se pot consuma pe toată durata sezonului lor, în stare crudă sau sub formă de suc.

Surse articol:

1. Wild Blueberries, Wild Blueberry Press Release: https://www.wildblueberries.com/?pressreleases=new-research-indicates-daily-consumption-of-wild-blueberries-improves-blood-pressure-and-blood-vessel-function/
2. Ana Rodriguez-Mateos, Geoffrey Istas, MSc, Lisa Boschek, Rodrigo P Feliciano, Charlotte E Mills, PhD, Céline Boby, Sergio Gomez-Alonso, Dragan Milenkovic, Christian Heiss, Circulating Anthocyanin Metabolites Mediate Vascular Benefits of Blueberries: Insights From Randomized Controlled Trials, Metabolomics, and Nutrigenomics, The Journals of Gerontology: Series A, Volume 74, Issue 7, July 2019, Pages 967–976, https://doi.org/10.1093/gerona/glz047: https://academic.oup.com/biomedgerontology/article/74/7/967/5321875
3. Brett Ronald Cutler, Chrissa Petersen, Pon Velayutham Anandh Babu, Mechanistic insights into the vascular effects of blueberries: Evidence from recent studies, Mol Nutr Food Res. 2017 Jun;61(6). doi: 10.1002/mnfr.201600271. Epub 2016 Oct 10: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27558887/
4. Ovidiu Bojor, Octavian Popescu, Bolile aparatului cardio-vascular, Fitoterapie Tradițională și Modernă, Editura Fiat Lux, București, p. 345

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.