Siropul de eucalipt este excelent în infecțiile respiratorii – rețeta doctorului Marc Bosquet

Informațiile prezentate în acest articol se bazează pe studii științifice. Link-urile către sursele citate sunt afișate la finalul articolului.

Dr. Marc Bosquet prezintă în cartea sa de remedii naturale o rețetă de sirop pectoral din eucalipt.

Autorul susține că această plantă are o acțiune bactericidă puternică, fiind foarte utilă în prevenirea bolilor contagioase.

Sirop de eucalipt pentru infectiile respiratorii

Sirop de eucalipt pentru infectiile respiratorii: Freepik – www.freepik.com

Eucaliptul (Eucalyptus globulus) este cunoscut pentru efectele sale benefice asupra aparatului respirator. Frunzele sale sunt întrebuințate în afecțiunile bronhice, dar și ca stimulent digestiv și aperitiv.

Ceaiul de eucalipt se prepară din 3-4 frunze verzi (sau 1 lingură de frunze uscate și mărunțite) și 1 cană cu apă clocotită. Se lasă la infuzat 10 minute, după care se strecoară. Pentru efecte bune, se vor bea câte 3-5 căni de ceai pe zi.

Citește și – Ceaiul de tei și eucalipt ajută la eliminarea mucusului și ameliorarea bronșitei

Din frunzele de eucalipt se poate obține de asemenea un sirop bun pentru afecțiunile căilor respiratorii. Folosiți rețeta propusă de dr. Bosquet din rândurile următoare.

Sirop de eucalipt pentru afecțiunile pectorale – rețetă

Ingrediente

  • 100 g de frunze de eucalipt
  • 1,5 litri de apă
  • 1 kg de zahăr

Mod de preparare

Puneți apa la fiert într-o cratiță. Când începe să clocotească, adăugați frunzele de eucalipt și stingeți focul.

Lăsați plantele la infuzat 10 ore, sub capac.

După ce au trecut cele 10 ore, strecurați ceaiul și puneți-l înapoi în cratiță. Adăugați zahărul și puneți vasul pe foc. Lăsați să fiarbă câteva minute, amestecând constant.

Strecurați încă o dată ceaiul și turnați-l într-o sticlă. Se păstrează la frigider.

Autorul susține că acest sirop de eucalipt este un remediu pectoral excelent.

Eucaliptul purifică aerul din casă

Recomandă de asemenea inhalațiile eucalipt, mai ales iarna. Acestea ajută inclusiv la purificarea aerului din casă și prevenirea infecțiilor.

Frunzele de eucalipt se pun într-o cratiță cu apă pe foc, iar aburii emanați se lasă să circule liber în casă.

Studiile au confirmat că frunzele de eucalipt sunt folosite în sezonul rece pentru reducerea congestiei nazale și a răcelii obișnuite.

Eucaliptul – un antimicrobian puternic

Uleiul esențial de eucalipt a demonstrat o acțiune antimicrobiană cu spectru larg.

Citește și – Eucaliptul poate combate aproape orice microb – cum să îl folosim

Cel mai important compus al său este 1,8-cineol. Produsele pe bază de eucalipt trebuie să aibă un conținut de minim 70% de 1,8 cineol pentru a avea efect terapeutic.

Eucaliptul poate combate tulpini de bacterii gram-pozitive și gram-negative, virusuri și fungi, precum Mycobacterium tuberculosis, Stafilococul auriu rezistent la meticilină și Candida albicanis.

Stafilococul auriu este cel mai sensibil patogen la uleiul esențial de eucalipt, urmat de Pseudomonas aeruginosa și Candida albicanis.

Cercetătorii găsesc surprinzător faptul că o plantă antibacteriană, antifungică și insecticidă precum eucaliptul este înzestrată și cu proprietăți imunostimulatorii, antiinflamatoare, analgezice și spasmolitice.

Citește și – Eucaliptul are efecte imunostimulatoare, antimicrobiene și analgezice 

Are efecte imunostimulatoare

Eucaliptul mărește activitatea celulelor albe de sânge, mai cu seamă a monocitelor și macrofagelor.

Un studiu publicat în anul 2017 în „Iranian Journal of Veterinary Research” a arătat că uleiul esențial inclus în hrana puilor de găină are potențialul de a crește activitatea sistemului imunitar.

În ce afecțiuni ajută eucaliptul

Eucaliptul poate fi folosită sub formă de inhalații sau pe cale orală. Cercetătorii notează că este util atât în afecțiunile non-purulente, cât și în cele purulente, precum:

  • tuse
  • bronșită
  • astm
  • boala pulmonară obstructivă cronică

Uleiul esențial de eucalipt poate fi întrebuințat în congestia nazală, gripă, dureri în gât și bronșită.

Citește și – Inhalațiile cu ulei esențial de eucalipt – beneficii și precauții

Datorită proprietăților antimicrobiene diverse și a efectelor adverse reduse, eucaliptul poate fi o alternativă atrăgătoare la medicamente.

Surse articol:

1. Angela E Sadlon, Davis W Lamson, Immune-modifying and antimicrobial effects of Eucalyptus oil and simple inhalation devices, Altern Med Rev. 2010 Apr;15(1):33-47: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20359267/
2. Luiz Claudio Almeida Barbosa, Claudinei Andrade Filomeno, and Robson Ricardo Teixeira, Chemical Variability and Biological Activities of Eucalyptus spp. Essential Oils, Molecules. 2016 Dec; 21(12): 1671. Published online 2016 Dec 7. doi: 10.3390/molecules21121671: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6273930/
3. Farhadi, A. Karimi, G. Sadeghi, A. Sheikhahmadi, M. Habibian, A. Raei, and K. Sobhani, Effects of using eucalyptus (Eucalyptus globulus L.) leaf powder and its essential oil on growth performance and immune response of broiler chickens, Iran J Vet Res. 2017 Winter; 18(1): 60–62: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5454581/
4. Marc Bosquet, Eucalipt, 500 de Rețete naturale pentru sănătate și frumusețe, Editura Nicol, București, 2014, pp. 173-174

 

 

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.