EUCALIPTUL are efecte IMUNOSTIMULATOARE, ANTIMICROBIENE și ANALGEZICE puternice (cum să îl folosim în afecțiuni respiratorii și dureri)

Eucaliptul este un copac veșnic verde originar din Australia. Frunzele sale constituie principala sursă de hrană pentru urșii koala, iar uleiul esențial extras din ele au proprietăți medicinale deosebit de puternice.

Specii diferite de eucalipt sunt folosite în medicina tradițională braziliană ca tratament pentru răceli, gripă, febră și infecții bronhice.

Eucalipt (Eucalyptus globulus)

Uleiul esențial de eucalipt conține un compus extrem de valoros din punct de vedere medicinal, cunoscut sub numele de 1,8-cineol, care se găsește și în frunzele de dafin.

Acesta a demonstrat o activitate antimicrobiană remarcabilă împotriva mai multor tipuri de patogeni dăunători, precum virusuri, fungi (Candida albicanis) și bacterii (inclusiv Mycobacterium tuberculosis și Stafilococul auriu rezistent la meticilină).

Copacii de eucalipt sunt uneori plantați în zonele mlăștinoase, infectate cu malarie, pentru a purifica solul și aerul.

Folosit sub formă de inhalație, acesta oferă beneficii în numeroase probleme respiratorii (purulente și non-purulente), precum bronșită, sinuzită, astm, tuse, laringită, dureri în gât, febră, boala pulmonară obstructivă cronică.

Poate fi utilizat și în gută, abcese și infecții fungice

În mod surprinzător, spun cercetătorii, uleiul esențial de eucalipt are și proprietăți imunostimulatoare, antiinflamatoare, antioxidante, analgezice și spasmolitice.

Cercetătorii italieni susțin că uleiul de eucalipt stimulează răspunsul imun mediat celular și că ar putea fi folosit ca agent imuno-regulator și adjuvant în patologiile imunosupresoare, în bolile infecțioase și în tumori, post-chimioterapie.

O investigație realizată de cercetătorii brazilieni din cadrul Departamentului de Biologie, centrul de Științe de la Universidade Federal do Ceara, a arătat că diferite soiuri de uleiu esențial de eucalipt au efecte analgezice la nivel central și periferic și activități antiinflamatorii.

________________________________________________________________________________________________________

Utilizări medicinale ale eucaliptului

• pentru articulații dureroase și răni – se aplică sub formă de comprese;

• pentru eliminarea excesului de mucus în plămâni și calmarea sistemului respirator – sub formă de ceai din frunze;

• pentru eliminarea congestiei nazale și pectorale – inhalații cu de ulei esențial de eucalipt;

• pentru desfundarea nasului – sub formă de bomboane, spray-uri; se poate aplica puțin ulei esențial pe un șervețel și inhala mirosul;

• pentru gripă și răceli – sub formă de băi fierbinți cu ulei esențial de eucalipt sau inhalații;

• pentru sinuzită și dureri în gât – ceai sub formă de gargară;

• pentru tuse – sub formă de unguent pentru masarea pieptului; se pot adăuga câteva picături de ulei esențial de eucalipt într-o cremă simplă naturală sau într-o alifie obținută în casă din ulei de măsline și ceară de albine, topite pe bain-marie și lăsate la solidificat;

dureri articulare și musculare – amestecați 10 picături de ulei esențial de eucalipt cu 10 picături de ulei esențial de rozmarin și 60 ml de ulei de măsline și aplicați amestecul pe zonele dureroase sub formă de masa;

• pentru acnee, piele crăpată, mătreață, dureri de picioare – se folosește sub formă de alifie sau unguent;

• pentru alungarea insectelor – se prepară un spray dintr-o linguriță de ulei esențial de eucalipt, 1 linguriță de ulei esențial de lavandă, 60 ml de ulei de măsline, 480 ml de apă și 480 ml de votcă; se amestecă toate ingredientele într-o sticlă cu pulverizator și se folosește inclusiv pe animale pentru alungarea muștelor.

________________________________________________________________________________________________________

Precauții și contraindicații

Atenție, uleiurile esențiale nu trebuie ingerate, nici aplicate pe piele nediluate. Nu consumați ceai de eucalipt dacă suferiți de boala inflamatoare a ductului biliar sau boli hepatice severe.

Evitați această plantă dacă suferiți de hipertensiune arterială sau epilepsie.

Uleiul esențial de eucalipt nu trebuie folosit mai mult de 2 săptămâni consecutiv. Excesul poate cauza dureri de cap, convulsii sau delir.

Nu aplicați uleiul esențial pe față sau aproape de ochi.

________________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. Silva J., Abebe W, Sousa SM, Duarte VG, Machado MI, Matos FJ., Analgesic and anti-inflammatory effects of essential oils of Eucalyptus, J Ethnopharmacol. 2003: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14611892

2. Sadlon AE., Lamson DW., Immune-modifying and antimicrobial effects of Eucalyptus oil and simple inhalation devices, Altern Med Rev. 2010: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20359267

3. Annalucia Serafino, Paola Sinibaldi Vallebona, Federica Andreola, Manuela Zonfrillo, Luana Mercuri, Memmo Federici, Guido Rasi, Enrico Garaci, and Pasquale Pierimarchi, Stimulatory effect of Eucalyptus essential oil on innate cell-mediated immune response, BMC Immunol. 2008: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2374764/

4. Dr. Axe, Top 10 Eucalyptus Oil Uses and Benefits: https://draxe.com/eucalyptus-oil-uses-benefits/

5. Ever Green Herb, Tips for using eucalyptus in herbal medicine and home remedies: https://www.everygreenherb.com/eucalyptus2.html

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.