Ceaiul de tei și eucalipt ajută la eliminarea mucusului și ameliorarea bronșitei

Articol documentat

Dacă suferi de bronșită și te întrebi ce ceai ai putea să bei pentru a te simți mai bine, poți încerca rețeta de mai jos.

Ceaiul de tei și eucalipt ajută la ameliorarea bronșitei prin faptul că favorizează expectorația.

Ceai de tei si eucalipt pentru bronsita

Ceai de tei si eucalipt pentru bronsita

Teiul și eucaliptul ameliorează simptomele de bronșită

Bronșita este o infecție a bronhiilor. Boala duce la inflamarea și iritarea căilor respiratorii ale plămânilor. Se acumulează un exces de mucus pe care organismul încearcă să îl elimine prin tuse.

Ambele plante folosite la această infuzie ajută la descompunerea mucusului și facilitează eliminarea lui.

Bronșita apare de regulă după un episod de răceală sau gripă. Se manifestă printr-o tuse sâcâietoare care produce o flegmă transparentă sau un mucus de culoare galben-gri sau verde.

Alte simptome de bronșită – care seamănă mult cu cele date de răceală sau sinuzită – sunt durerea în gât, durerile de cap, nasul înfundat, dureri corporale și oboseală.

Ceai pentru bronșită din tei și eucalipt – rețetă

Ingrediente

  • 10 frunze de tei verde
  • 6 frunze de eucalipt verde
  • 1 lingură de miere
  • 1 cană de apă

Mod de preparare

Puneți apa la fiert într-o crăticioară. Tocați plantele mărunt. Când apa începe să clocotească, adăugați plantele. Stingeți focul, puneți capacul și lăsați la infuzat 3 minute.

Strecurați ceaiul și îndepărtați plantele. După ce s-a răcorit, adăugați miere și suc de lămâie, după gust.

Dacă vreți să sporiți efectele terapeutice ale ceaiului, puteți adăuga și o feliuță de rădăcină de ghimbir.

Rădăcinile de regulă se fierb 5-10 minute. Așadar, dacă intenționați să folosiți și ghimbir la acest ceai, fierbeți ghimbirul în apă, apoi adăugați celelalte plante și lăsați la infuzat. Completați cu cantitatea de apă care se evaporă prin fierbere.

Ceaiul de tei și eucalipt se poate bea dimineața și seara. În aceste momente ale zile congestia tinde să se înrăutățească.

Se poate mări doza până la 1 litru pe zi. Însă nu este indicat să depășiți 4 căni de ceai de tei și eucalipt pe zi.

Ceaiul se soarbe încet, inhalând și aburii aromați emanați de plante.

Citește și – Ceaiuri pentru bronșita cronică

Cum funcționează plantele din acest ceai

Teiul și eucaliptul îmbunătățesc funcția respiratorie și înlătură dificultățile respiratorii.

Au efecte antiinflamatoare. Reduc inflamația și iritația căilor respiratorii. Calmează tusea constantă, caracteristică episoadelor de bronșită.

Teiul

Frunzele de tei sunt folosite de foarte mult timp în tratamentul răcelilor și bronșitelor. Studiile au arătat că teiul conține doi compuși flavonoizi cu activitate antioxidantă și antiinflamatoare: kaempferol și quercetină.

Teiul acționează prin două mijloace împotriva excesului de mucus: reduce producția de mucus și ajută la eliminarea acestuia prin tuse.

Teiul are de asemenea efecte anxiolitice. Calmează bătăile rapide ale inimii, reduce anxietatea, tensiunea nervoasă, spasmele musculare și hipertensiunea arterială.

Totodată, stimulează transpirația și diureza. Crește așadar șansele de eliminare a toxinelor din corp și de vindecare mai rapidă a organismului.

Citește și – Mămăliga caldă – leac băbesc pentru tuse, bronșită, pneumonie, răceală la burtă sau infecții urinare

Eucaliptul

Frunzele de eucalipt sunt bogate în ulei esențial. Compusul predominant din acest ulei este 1,8-cineol (70%), care a demonstrat proprietăți farmaceutice și cosmetice.

Planta este incorporată în diverse produse pentru răceală și tuse. Are efecte benefice asupra sistemului respirator și gastrointestinal.

Studiile au arătat că diminuează cantitatea de mucus și dilată bronhiile și bronhiolele pulmonare.

Are de asemenea efecte antiinflamatoare, antimicrobiene și antiseptice.

Unele cercetări sugerează că eucaliptolul – un compus activ din frunzele plantei – reduce frecvența tusei, ajută la desfundarea nasului și calmează durerile de cap.

Îmbunătățește de asemenea simptomele de astm.

La fel ca teiul, eucaliptul induce o stare de relaxare. Inhalarea mirosului său calmează anxietatea.

Poate fi folosit și ca insecticid și erbicid.

Citește și – Sirop de ridiche neagră pentru bronșită, afecțiuni pulmonare și pietre la bilă

Surse articol:

1. Herb Zest, Eucalyptus and Linden Infusion for Bronchitis Relief: https://www.herbazest.com/remedies/eucalyptus-and-linden-infusion-for-bronchitis-relief
2. Gülnur Toker, Esra Küpeli, Merve Memisoğlu, Erdem Yesilada, Flavonoids With Antinociceptive and Anti-Inflammatory Activities From the Leaves of Tilia Argentea (Silver Linden), Comparative Study J Ethnopharmacol. 2004 Dec;95(2-3):393-7: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15507365/
3. Linden Road Surgery, Bronchitis: https://www.lindenroadsurgery.co.uk/conditions/bronchitis/
4. E Medicine Health, Linden: https://www.emedicinehealth.com/linden/vitamins-supplements.htm
5. Ashok K Dhakad, Vijay V Pandey, Sobia Beg, Janhvi M Rawat, Avtar Singh, Biological, Medicinal and Toxicological Significance of Eucalyptus Leaf Essential Oil: A Review, Review J Sci Food Agric. 2018 Feb;98(3):833-848: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28758221/
6. Katey Davidson, 7 Impressive Benefits of Eucalyptus Leaves, Healthline: https://www.healthline.com/nutrition/eucalyptus-leaves

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.