Sirop de ridiche neagră pentru bronșită, afecțiuni pulmonare și pietre la bilă

Articol documentat

Siropul de ridiche neagră este un leac cunoscut pentru afecțiunile respiratorii și hepato-biliare. Utilizările terapeutice ale ridichilor negre datează din antichitate.

Chinezii au un proverb: „Când ridichile de iarnă sunt în sezon, medicii ar trebui să ia o vacanță”

sirop de ridiche neagra reteta si utilizari

Sirop de ridiche neagra reteta si utilizari: 8photo – www.freepik.com

La chinezi, consumul de ridiche neagră și alte legume crucifere (varza, conopida, broccoli), este asociat cu o sănătate mai bună.

Ce beneficii au ridichile negre

Cel mai abundent nutrient din ridichea neagră este vitamina C. 100 de grame de ridiche neagră conțin doar 16 calorii.

Asemenea rudelor sale apropiate, ridichea neagră impresionează prin conținutul bogat în glucozinolați, în special în glucorafanină.

Această substanță se transformă în organism în sulforafan – un compus care a demonstrat în studii proprietăți anticancerigene, imunostimulatoare și antivirale.

Extractele preparate din ridiche (rădăcină și părțile aeriene) au fost folosite în medicina tradițională în tratamentul multor afecțiuni:

» tulburări stomacale
» infecții urinare
» inflamații ale ficatului
» probleme cardiace
» ulcere gastrice
» pietre la bilă
» indigestie
» dispepsie
» reumatism
» artrită
» afecțiuni respiratorii

Valoarea sa terapeutică se datorează în special glucozinolaților, polifenolilor și isotiocianaților.

Citește și: Ridiche neagră cu miere și hrean – leac mănăstiresc pentru plămâni și sinusuri

Ridichea neagră combate diabetul, cancerul, bolile hepato-biliare

Investigațiile recente au investigat și efectele sale anticancerigene și antidiabetice.

La fel ca varza și broccoli, ridichea neagră este o sursă rară de indole-3-carbinol, un compus cu efecte detoxifiante remarcabile. Studiile experimentale l-au asociat de asemenea cu un risc mai mic de cancer de sân și cancer endometrial, datorită activității sale anti-estrogenice.

Efectele sale hepato-protectoare sunt de asemenea studiate de numeroși cercetători. În testele pe șoareci, compușii săi au redus severitatea bolii ficatului gras.

Iar la șobolani, extractele de ridiche neagră au atenuat daunele hepatice induse de tetraclorura de carbon. Mai mult, ridichea inhibă acumularea de lipide în ficat cauzată de stresul oxidativ.

Extractele de ridiche neagră posedă și proprietăți antidiabetice și hipoglicemiante, datorate polifenolilor asemănători insulinei și a compușilor care inhibă glucoza.

Sucul și siropul de ridiche neagră sunt printre din cele mai cunoscute leacuri din popor. Acestea se dau în tuse rebelă, afecțiunile vezicii biliare și bolile ficatului.

Rădăcina de ridiche neagră stimulează funcția biliară. Studiile in vitro au arătat că sucul proaspăt stors are efecte antioxidante notabile și combate efectele dăunătoare ale unei diete bogate în grăsimi.

Oamenii de știință din Mexic au testat efectele sucul de ridiche asupra pietrelor de colesterol la bilă și a grăsimilor din sânge pe șoareci.

După 6 zile de tratament cu suc de ridiche, pietrele de colesterol au fost semnificativ eradicate din vezica biliară. Au scăzut de asemenea nivelurile de colesterol și trigliceride.

Citește și: Salată de ridiche și gulii, fără ulei – combate bolile cardiovasculare, diabetul, obezitatea și cancerul

Sirop de ridiche neagră – rețetă

Ingrediente

3 ridichi negre potrivite
400 g de miere

Cum se prepară siropul de ridiche neagră

Ridichile se curăță de coajă, se spală și se dau pe răzătoarea cu găuri mari.

Se pun într-un bol și se adaugă mierea de albine. Se amestecă bine, se acoperă și se lasă la macerat vreme de 12 ore.

Sirop de ridiche neagra

Sirop de ridiche neagra

Se strecoară printr-un tifon des. Se stoarce bine răzătura de ridichi și se păstrează doar siropul. Se pot consuma și ridichile filtrate.

Siropul de ridiche se transferă în sticle brune (de culoare închisă) și se păstrează în frigider sau în alt loc răcoros din casă.

Mod de administrare

Se pot lua câte 4-6 lingurițe pe zi din acest sirop vindecător. Ajută în caz de bronșite cronice, afecțiuni ale plămânilor și pietre la bilă (litiază biliară).

Surse bibliografice:

1. Nutrition and You, Black radish nutrition facts: https://www.nutrition-and-you.com/black-radish.html
2. Abinaya Manivannan, Jin-Hee Kim, Do-Sun Kim, Eun-Su Lee, and Hye-Eun Lee, Deciphering the Nutraceutical Potential of Raphanus sativus—A Comprehensive Overview, Nutrients. 2019 Feb; 11(2): 402: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6412475/
3. Lugasi A, Blázovics A, Hagymási K, Kocsis I, Kéry A., Antioxidant effect of squeezed juice from black radish (Raphanus sativus L. var niger) in alimentary hyperlipidaemia in rats, Phytother Res. 2005 Jul;19(7):587-91: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16161062
4. Ibrahim Guillermo Castro-Torres, Elia Brosla Naranjo-Rodríguez, Miguel Ángel Domínguez-Ortíz, Janeth Gallegos-Estudillo, and Margarita Virginia Saavedra-Vélez, Antilithiasic and Hypolipidaemic Effects of Raphanus sativus L. var. niger on Mice Fed with a Lithogenic Diet, J Biomed Biotechnol. 2012; 2012: 161205: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3471002/
5. Gheorghe Mohan, Sirop de ridichi-negre, Tratarea bolilor cu leacuri din popor, Editura Corint, București, 2013, p. 164
6. Preot Iov Burlacu, Rețetarul de la Neamț, Ridichea, Leacuri din Grădina Mănăstirii spre Folosul Credincioșilor, Editura Paralela 45, Pitești, 2009, pp. 124-125

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.