EUCALIPTUL poate combate aproape orice MICROB – cum să îl folosim

Eucaliptul este o plantă care crește în Australia. În scop medicinal se folosesc frunzele și ramurile tinere. Cel mai adesea este utilizat sub formă de ulei esențial, deoarece această parte a plantei are cel mai puternic efect terapeutic.

Uleiul esențial de eucalipt se găsește ușor în comerț, dar pentru uz terapeutic, este bine să alegeți un produs de calitate, cu un preț pe măsură.

Eucalipt

Eucaliptul – proprietăți

Această plantă puternic înmiresmată este deosebit de eficientă împotriva microorganismelor dăunătoare. Are proprietăți antibacteriene, antifungice, antimalarice, antiseptice și diaforetice.

Este cel mai adesea recomandată în probleme respiratorii, datorită acțiunii de stimulare a secrețiilor mucoase și capacității de desfundare a sinusurilor.

S-a dovedit eficient împotriva mai multor tipuri de patogeni – bacterii, virusuri, fungi (ciuperci):

– Stafilococul auriu
– Escherichia coli
– Enterobacterii
– Malarie
– Pseudomonas aeruginosa
– Candida albicanis
– Helicobacter pylori
– Salmonella (diverse specii)
– Klebsiella pneumoniae
– Shigella dysenteriae
– Haemophilus influenzae

Stephen Harrod Buhner, autorul cărții „Antibiotice din Plante” susține că uleiul esențial de eucalipt poate combate aproape orice fel de microb.

Căile principale de eliminare a eucaliptului din corp sunt plămânii și urina. Din acest motiv este cel mai eficient împotriva infecțiilor care afectează aparatul respirator superior și tractul urinarEste atât de puternic încât combate inclusiv speciile de bacterii rezistente la antibiotice.

Bolnavii care folosesc această plantă pot avea parte de o terapie plăcută. Eucaliptul susține procesul de vindecare și prin faptul că are un parfum binefăcător asupra sistemului nervos și a psihiculuiMirosul său revigorant poate reduce tendința de depresie la persoanele suferinde.

________________________

Moduri de utilizare

Frunzele de eucalipt se pot folosi la prepararea de ceaiuri sau tincturi, ce pot fi administrate ca atare, sau utilizate la băi de aburi, spălături, inhalații, gargară. Din frunze se poate obține și pudră/pulbere.

Uleiul esențial de eucalipt poate fi inclus în spray-uri nazale sau folosit în aromaterapie.

• Ceai de eucalipt

Se folosesc 25 g de plantă și 237 ml de apă clocotită. Se lasă la infuzat jumătate de oră. Acest ceai poate fi utilizat în răceli, inflamații ale gâtului, congestie la nivel bronhic, în febră și frisoane. Se poate administra de mai multe ori pe zi, până la 6 doze într-o zi. Poate fi folosit și extern, sub formă de spălături în caz de răni infectate.

Pulbere de eucalipt

Frunzele uscate ale plantei se macină prin râșnița de cafea, iar pudra se folosește pentru tratarea rănilor, ulcerațiilor sau a infecțiilor. Se presară pur și simplu pe zona afectată.

Tinctură de eucalipt

Se poate prepara din plantă proaspătă și alcool de 95 de grade, în proporție de 1:2, sau din plantă uscată cu alcool de 65 de grade, în proporție de 1:5.

Se administrează câte 10-30 de picături pe zi, în puțină apă. Este indicată în aceleași afecțiuni ca și ceaiul de eucalipt.

Gargară cu eucalipt

Se folosește tinctura de eucalipt. Se pun 30 de picături de tinctură în 177 ml de apă, se amestecă, iar soluția se folosește la gargară. La final, aceasta se înghite. Procedeul se repetă de 3 ori pe zi.

Spray nazal cu eucalipt

Se amestecă 30 de picături de tinctură de eucalipt și 30 ml de apă într-un flacon de la un spray nazal (gol și curat). Se agită și se folosește la nevoie. Soluția se poate pune și într-o sticluță cu pulverizator.

Un spray nazal eficient se poate obține și din ulei esențial. Se folosesc 5 picături de ulei esențial de eucalipt și 30 ml de apă. Se utilizează la fel.

Inhalații cu eucalipt

Se pun 75-100 g de frunze de eucalipt în 4 litri de apă. Se lasă să dea câteva clocote, se ia vasul de pe foc și se face inhalație cu aburii fierbinți.

Spălături cu eucalipt

Se pun 8 ml de tinctură de eucalipt în 475 ml de apă și se amestecă. Soluția se folosește o dată pe zi.

Ulei esențial de eucalipt

Se poate folosi în aromaterapie. Se pun 10 picături de ulei esențial de eucalipt în apă și se inhalează vaporii. Sau se folosește un difuzor special.

_____________________

Precauții și contraindicații

Atenție, uleiurile esențiale nu trebuie ingerate decât dacă scrie pe ele „pentru uz intern”, și numai la recomandarea unui specialist.

Uleiul esențial de eucalipt poate cauza toxicitate în doze mai mari de 4-5 picături.

Nici ceaiul de eucalipt nu trebuie consumate în doze mari, deoarece poate cauza crampe la nivel intestinal.

Atenție și la utilizarea externă a uleiului esențial, deoarece poate produce iritații. Testați pe o porțiune mică de piele (zona cotului), și nu-l aplicați direct, ci întotdeauna diluat cu un ulei vegetal (sau cremă).

_____________________

Sursă: Stephen Harrod Buhner, Antibiotice din plante. Alternative naturale pentru combaterea bacteriilor, Eucalipt, Editura Litera, București, 2015

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.