Gargara cu ceai verde poate preveni infecțiile virale respiratorii (gripa de sezon)

Informațiile prezentate în acest articol se bazează pe studii științifice. Link-urile către sursele citate sunt afișate la finalul articolului.

Ceaiul verde este cea mai consumată băutură din lume, după apă. Este produs din frunzele, mugurii sau tulpinile fragede ale plantei „Camellia sinensis”.

Poporul chinez este cel dintâi care a folosit ceaiul ca băutură și ca remediu, cu mii de ani în urmă. Astăzi, ceaiul verde este produs pe scară largă în China, India și Kenya. Beneficiile sale sunt impresionante.

Gargara cu ceai verde contra racelilor

Gargara cu ceai verde contra racelilor

Ceaiul verde abundă în antioxidanți

Ceaiul verde depășește toate ceaiurile la capitolul antioxidanți. Conține polifenoli, cafeină (în doze mai mici decât cafeaua), minerale, vitamine, aminoacizi și carbohidrați.

Este cea mai bună sursă de catechine, pe locurile următoare clasându-se ciocolata, strugurii roșii, vinul și merele.

Cercetătorii îl consideră considerat un aliment funcțional, datorită faptului că beneficiile sale pentru sănătate depășesc sfera nutrițională.

Acestea sunt atribuite în mare parte conținutului de antioxidanți, care protejează organismul de bolile cronice și de îmbătrânirea prematură.

Citește și – Consumatorii de ceai verde au o speranță mai mare de viață

Benefic pentru inimă și creier

Consumul de ceai verde a fost asociat cu o stimulare benefică a sistemului nervos central și a funcției cardiace.

Studiile recente au arătat că această băutură poate reduce riscul de cancer, boli cardiovasculare și boli neurodegenerative. În plus, contribuie la scăderea greutății corporale.

Sunt bine cunoscute și efectele antivirale ale ceaiului verde.

Ceaiul verde poate preveni gripa 

Oamenii de știință de la Universitatea din Shizuoka au realizat recent o meta-analiză pe 5 studii care au implicat un număr de 1890 de participanți.

Rezultatele au arătat că gargara cu ceai verde reduce riscul infectării cu virusul gripal, comparativ cu alte metode folosite. Aceste descoperiri au fost publicate în jurnalul „BMC Public Health” în anul 2016.

Participanți aveau vârsta cuprinsă între 16 și 83 de ani, ceea ce arată că ceaiul verde poate fi eficient în egală măsură la tineri și la vârstnici.

Citește și – 2-3 căni de ceai verde pe zi cu puțină lămâie previn răceala

Potrivit estimărilor făcute de OMS în urmă cu câțiva ani, gripa afectează anual 5-10% dintre adulți și 20-30% dintre copii.

În scopul reducerii cazurilor de gripă sezonieră și controlul unor posibile epidemii, măsurile profilactice au o importanță tot mai mare.

Igiena mâinilor este principala metodă de prevenire a transmiterii virusurilor gripale.

Gargara poate fi de asemenea o soluție viabilă. Mai ales dacă se utilizează ceaiul verde.

Efectele gargarei cu ceai verde împotriva gripei sunt studiate încă din anul 1990.

Catechinele pe care ceaiul verde le conține au demonstrat o activitate antivirală în experimentele efectuate în eprubetă și pe culturi de celule.

Studiile in vitro au arătat că un tip de catechină din ceaiul verde înzestrat cu o biodisponibilitate crescută poate reduce gradul de infectivitate cu virusurile gripale A și B.

Este vorba despre compusul cunoscut sub numele de galat de epigalocatechină sau 3-galat de epigalocatechină.

Citește și – 7 motive „științifice” să bem ceai verde

Din păcate, nu toată lumea poate consuma ceai verde. Există o serie de contraindicații pe care trebuie să le știți înainte de a introduce această băutură în dieta voastră. În acest sens vă recomandăm următorul articol:

Cine nu are voie să bea ceai verde (contraindicații și interacțiuni cu medicamente)

Surse articol:

1. Mani Iyer Prasanth, Bhagavathi Sundaram Sivamaruthi, Chaiyavat Chaiyasut, and Tewin Tencomnao, A Review of the Role of Green Tea (Camellia sinensis) in Antiphotoaging, Stress Resistance, Neuroprotection, and Autophagy, Nutrients. 2019 Feb; 11(2): 474. Published online 2019 Feb 23. doi: 10.3390/nu11020474: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6412948/
2. Kazuki Ide, Hiroshi Yamada and Yohei Kawasaki, Effect of gargling with tea and ingredients of tea on the prevention of influenza infection: a meta-analysis, BMC Public Health. 2016; 16: 396. Published online 2016 May 12. doi: 10.1186/s12889-016-3083-0: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4866433/
3. GreenMedInfo, Gargling with tea and its ingredients may have a preventative effect for influenza infection: https://www.greenmedinfo.com/article/gargling-tea-and-its-ingredients-may-have-preventative-effect-influenza-infect

 

 

 

 

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.