Uleiul de mușețel reduce nevoia de analgezice la persoanele cu osteoartrită la genunchi

Informațiile prezentate în acest articol se bazează pe studii științifice. Link-urile către sursele citate sunt afișate la finalul articolului.

Potrivit unui studiu publicat în anul 2015 în jurnalul „Complementary Therapies in Clinical Practice”, uleiul de mușețel ar putea fi benefic pentru persoanele cu osteoartrită la genunchi.

Uleiul de musetel reduce nevoia de analgezice in osteoartrita la genunchi

Uleiul de musetel reduce nevoia de analgezice in osteoartrita la genunchi: Jcomp – www.freepik.com

Studiu pe efectele analgezice ale uleiului de mușețel 

Cercetătorii iranieni au investigat eficiența aplicării externe a uleiului de mușețel (Matricaria chamomilla L.) la pacienți cu osteoartrită la genunchi.

Subiecții au fost împărțiți în mod aleatoriu în 3 grupuri. Un grup a fost tratat cu ulei de mușețel, un alt grup a fost tratat cu Diclofenac, iar un alt grup a primit un tratament de tip placebo.

Tratamentul a fost administrat de 3 ori pe zi, timp de 3 săptămâni.

Participanții au avut voie să folosească un analgezic (Acetaminofen) pentru calmarea durerilor.

Evaluarea durerii, a funcției fizice, a rigidității articulare și a consumului de Acetaminofen a fost realizată prin intermediul unor chestionare.

Citește și – Mușețelul – „floarea Raiului” care vindecă o sumedenie de boli

Uleiul de mușețel reduce nevoia de medicamente pentru durere 

Rezultatele au arătat că ungerea genunchiului afectat cu ulei de mușețel a redus nevoia pacienților de analgezice (Acetaminofen),

Comparativ cu efectele înregistrate la grupul tratat cu Diclofenac și placebo.

Nu au fost semnalate efecte adverse de către pacienți în urma utilizării uleiului de mușețel.

Concluzia acestui studiu este că persoanele cu osteoartrită la genunchi care folosesc uleiul de mușețel ar putea avea nevoie de mai puține medicamente analgezice pentru controlul durerilor.

De asemenea, uleiul de mușețel poate îmbunătăți funcția fizică și rigiditatea articulației afectate.

Uleiul de mușețel ameliorează sindromul de tunel carpian

Un studiu apărut în același an, în aceeași publicație, a arătat că uleiul de mușețel a îmbunătățit semnificativ simptomele sindromului de tunel carpian sever și statusul funcțional al pacienților.

Citește și – Uleiul de mușețel înlătură ca prin minune oboseala picioarelor

Alte utilizări tradiționale

În medicina tradițională persană, uleiul de mușețel era folosit pentru ușurarea durerilor articulare și reumatice.

O recenzie din 2016 a confirmat că mușețelul este benefic pentru osteoartrita la genunchi, sindromul premenstrual, colita ulcerativă și tulburările gastrointestinale.

Are proprietăți antioxidante, antimicrobiene, antiinflamatoare, hepatoprotectoare, antidepresive, anti-diareice și antidiabetice.

Farmaciștii români Ștefan Mocanu și Dumitru Răducanu menționează efectele emoliente, antiseptice, anestezice și cicatrizante ale mușețelului. Aceștia recomandă uleiul de mușețel în arsuri.

Datorită proprietăților antinoiceptive, mușețelul poate reduce percepția durerii.

Citește și – Cremă cu mușețel – cel mai bun remediu pentru pielea uscată, iritații, eczeme, arsuri și alte afecțiuni ale pielii

Rețeta uleiului de mușețel o puteți găsi în – acest ARTICOL.

Surse articol:

1. Ruhollah Shoara, Mohammad Hashem Hashempur, Alireza Ashraf, Alireza Salehi, Shadab Dehshahri, Zahra Habibagahi, Efficacy and safety of topical Matricaria chamomilla L. (chamomile) oil for knee osteoarthritis: A randomized controlled clinical trial, Randomized Controlled Trial Complement Ther Clin Pract. 2015 Aug;21(3):181-7: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26256137/
2. GreenMedInfo, Chamomile oil decreased the analgesic demand of patients with knee osteoarthritis: https://www.greenmedinfo.com/article/chamomile-oil-decreased-analgesic-demand-patients-knee-osteoarthritis
3. Mohammad Hashem Hashempur, Zeinab Nasiri Lari, Parissa Sadat Ghoreishi, Babak Daneshfard, Mohammad Sadegh Ghasemi, Kaynoosh Homayouni, Arman Zargaran, A pilot randomized double-blind placebo-controlled trial on topical chamomile (Matricaria chamomilla L.) oil for severe carpal tunnel syndrome, Randomized Controlled Trial Complement Ther Clin Pract. 2015 Nov;21(4):223-8: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26573447
4. Ștefan Mocanu, Dumitru Răducanu, Mușețelul, Plantele Medicinale – Tezaur natural în terapeutică, Editura Militară, București, 1986, pp. 109-110
5. Natural Health News, Arthritis pain – relief from chamomile oil: https://www.naturalhealthnews.uk/herbal-remedies/2015/11/arthritis-pain-relief-from-chamomile-oil/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

[bws_google_captcha]