ULEI de MUȘEȚEL pentru piele uscată, arsuri solare, eczeme – rețetă

Cunoscut și sub numele de „floarea raiului”, mușețelul este un leac cu puteri uriașe de vindecare. 

Cei mai mulți dintre noi îl folosim sub formă de infuzie, însă din florile sale gingașe putem prepara și alte produse valoroase pentru farmacia casei.

Ulei de musetel reteta

Un bun exemplu în acest sens este uleiul de mușețel. Are numeroase utilizări în afecțiunile dermatologice, de aceea este bine să-l avem la îndemână în caz de arsuri solare, piele uscată, eczeme, psoriazis sau alte probleme comune ale pielii.

Este un ingredient popular în diverse produse cosmetice, datorită efectelor sale calmante și de catifelare asupra pielii.

___________________________

În medicina tradițională, mușețelul este folosit ca anti-inflamator, antioxidant, astringent și vindecător al pielii, în numeroase afecțiuni:

– răni
– ulcerații
– eczeme
– iritații ale pielii
– vânătăi
– arsuri
– afte bucale
– nevralgii
– sciatică
– dureri reumatice
– hemoroizi
– mastită
– iritații de scutec
– mameloane crăpate
– varicelă
– infecții oculare și ORL
– conjunctivită
– inflamații nazale

Grație acțiunii sale antiinflamatoare, planta este folosită și pentru tratarea infecțiilor bacteriene ale pielii, infecții ale cavității bucale și gingiilor, infecții ale tractului respirator, inflamații ale pielii sau a membranelor mucoase.

Ulei de mușețel – rețetă

Ingrediente

• 10 linguri de flori de mușețel
• 500 ml de ulei de măsline (sau de floarea-soarelui)

Preparare

Florile de mușețel se toacă mărunt și se pun într-un borcan de sticlă sau într-o sticlă cu gura largă. Peste ele se toarnă uleiul. Cel mai indicat este să folosiți ulei de măsline, datorită proprietăților sale emoliente, hidratante și antiinflamatoare.

Însă puteți opta și pentru alt tip de ulei, inclusiv pentru ulei de floarea-soarelui, atâta timp cât este un produs natural, de calitate (presat la rece).

Închideți recipientul ermetic și agitați conținutul. Se așază pe pervaz sau în alt loc, direct în bătaia soarelui. Se lasă 14 zile la macerat, după care uleiul se strecoară.

Se păstrează în sticle închise la culoare, într-un loc răcoros și bine aerisit (la frigider).

Persoanele cu pielea uscată pot folosi acest ulei de mușețel o dată pe săptămână.

___________________________

Surse ibliografice:

1. Janmejai K Srivastava, Eswar Shankar and Sanjay Gupta, Chamomile: A herbal medicine of the past with bright future, Mol Med Report. 2010: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2995283/

2. Uleiul de mușețel calmează arsurile și vindecă eczemele, Leacuri & Rețete Mănăstirești, Nr. 9, 10 aprilie – 10 iunie 2016, Editura Lumea Credinței, pp. 19-20

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.