Cremă cu MUȘEȚEL – cel mai bun remediu pentru pielea USCATĂ, IRITAȚII, ECZEME, ARSURI și alte afecțiuni ale pielii (rețetă)

Asemenea gălbenelelor, mușețelul este una din cele mai bune plante pentru sistemul digestiv și pentru sănătatea pielii.

Deși în aparență o plantă banală, mușețelul este înzestrat cu o capacitate tămăduitoare impresionantă. Este antiseptic, antinevralgic, antiinflamator și calmant.

Este recomandat în ulcere gastrice și duodenale, gastrită, balonare, flatulență, colici la sugari, dureri abdominale, gripă, astm, migrene, spasme și crampe.

Datorită efectelor sale cicatrizante, antialergice, emoliente și antiseptice, mușețelul este adesea încorporat în creme și unguente, fiind folosit de asemenea sub formă de ulei.

Preparatele de uz extern pe bază de mușețel sunt de mare ajutor în afecțiunile dermatologice: iritații, eczeme, hemoroizi, arsuri, psoriazis și leziuni ale pielii.

________________________________________________________________________________________________________

Uleiul de mușețel se poate obține în casă din flori proaspete sau uscate. Se pun 10 linguri de flori mărunțite într-un borcan și peste ele se toarnă 500 ml de ulei de măsline sau de floarea-soarelui (presat la rece).

Se amestecă, se închide borcanul ermetic și se lasă la macerat 14 zile într-un loc însorit. Se strecoară și se păstrează în locuri aerisite și reci.

Uleiul de mușețel astfel obținut se poate aplica direct pe piele, o dată pe săptămână, pentru tratarea pielii uscate. Se masează până intră în piele. Se poate aplica și pe arsurile solare pentru vindecarea leziunilor.

________________________________________________________________________________________________________

Din uleiul de mușețel astfel obținut putem prepara o cremă sau o alifie utilă în iritații și multe afecțiuni cutanate.

Se pun 250 ml de ulei de mușețel într-un vas, pe bain-marie. Se adaugă 200 g de ceară de albine și se lasă la înfierbântat, amestecând des, pentru ca aceasta din urmă să se topească și să devină lichidă.

Amestecul se toarnă repede în borcănele de sticlă sau cutii de plastic și se lasă să se răcească de tot, până la solidificarea deplină. Se păstrează într-un loc răcoros.

Se aplică pe mâini pentru hidratarea și catifelarea pielii, pe picioare și pe față.

Dublați cantitatea de ceară și adăugați 100 ml de glicerină în compoziția lichidă de mai sus și veți obține un săpun cu proprietăți emoliente și dezinfectante.

________________________________________________________________________________________________________

Sursă: Mariana Borloveanu, Crema de mușețel hidratează pielea și calmează iritațiile, Leacuri & Rețete Mănăstirești, Editura Lumea Credinței, Nr. 9 / 10 aprilie – 10 iunie 2016, pp. 19-20

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.