300 mg de magneziu pe zi scad tensiunea arterială într-o lună

Administrate zilnic, suplimentele cu magneziu pot reduce tensiunea arterială într-o singură lună. Sunt concluziile unei recenzii publicate în jurnalul „Hypertension”.

Cercetătorii de la Universitatea Indiana au evaluat 34 de studii în care au fost implicați circa 2.000 de participanți.

Magneziul scade tensiunea arteriala

Magneziul scade tensiunea arteriala

O tabletă de magneziu pe zi scade tensiunea arterială

Recomandările emise de National Health Service sugerează administrarea unei doze de 300 mg de magneziu pe zi pentru bărbați și 270 mg de magneziu pe zi pentru femei.

În studiile analizate de cercetătorii, participanții au primit diferite doze de magneziu, cuprinse între 240 mg și 960 mg pe zi. Studiile au durat 3-6 luni.

Rezultatele au arătat că după 3 luni de administrare zilnică a 368 mg de magneziu, tensiunea arterială sistolică a scăzut cu 2 mmHg, iar tensiunea arterială diastolică a scăzut cu 1.8 mmHg.

Autorii au concluzionat că o tabletă de 300 mg de magneziu pe zi, timp de 1 lună de zile, este suficientă pentru a reduce presiunea arterială și a crește circulația sangvină.

Citește și – Lipsa de magneziu – una din cele mai subestimate probleme de sănătate

Autorul principal al acestei cercetări – dr. Yiging Song a spus că hipertensivii și persoanele cu risc de hipertensiune arterială ar trebui să ia zilnic un supliment cu magneziu.

Magneziul este sigur și ușor accesibil, de aceea poate fi considerat un mijloc eficient pentru controlul tensiunii arteriale.

Magneziul și hipertensiunea arterială

Studiile anterioare au arătat că persoanele cu tensiunea arterială mare au în general un deficit de magneziu.

Magneziul a demonstrat un efect anti-hipertensiv cauzal, ceea ce înseamnă că poate preveni creșterea tensiunii arteriale.

Cercetările în laborator au arătat că acest mineral împiedică constricția vaselor de sânge și previne astfel creșterea presiunii arteriale.

Suplimentele au efect doar atunci când o persoană nu primește suficient magneziu din dietă.

Doza necesară de magneziul poate fi luată și din alimente 

Penny Kris-Etherton, profesor de nutriție la Universitatea din Pennsylvania este de părere că acest mineral poate fi luat doar din surse alimentare.

Magneziul se găsește în cantități bune în:

  • cerealele integrale
  • banane
  • nuci
  • semințe
  • fructe uscate
  • legume cu frunze verzi

Nu sunt riscuri mari în caz de supradozaj. Excesul de magneziu este eliminat din corp prin urină.

Însă cei care iau prea multe suplimente de magneziu pot suferi diaree, greață și crampe abdominale.

Băile cu sare amară și cremel cu magneziu – alte metode de a crește nivelul de magneziu din sânge

Mai există un mod de a crește nivelul magneziului din sânge, și anume prin efectuarea de băi cu sare amară sau săruri Epsom.

Acestea conțin sulfat de magneziu, care se absoarbe foarte ușor în corp.

De asemenea, cremele cu magneziu (masate pe tălpi) sunt eficiente, deoarece acest mineral ajunge rapid în fluxul sanguin.

Citește și – Cremă cu magneziu pentru insomnie și dureri (rețetă)

Alți nutrienți sau suplimente utile în hipertensiunea arterială

  • acidul folic
  • vitamina D
  • coenzima Q10
  • potasiul
  • Omega-3
  • Acetil-L-carnitina
  • Melatonina
  • Antocianinii

Un aport insuficient de magneziu poate duce la creșterea presiunii arteriale și a riscului de diabet de tip 2 sau cancer de colon. Nivelul scăzut de magneziu din corp a fost asociat cu rezistența la insulină și inflamații acute.

În acelși timp, hipertensiunea arterială trebuie gestionată corect, deoarece ea poate crește riscul de evenimente cardiovasculare periculoase, precum accidente vasculare cerebrale, atac de cord sau demență vasculară.

Citește și – Măceșele sunt cele mai bogate fructe în magneziu (cum se prepară corect ceaiul) – dr. Pavel Chirilă

Surse articol:

1. Daily Mail, Daily magnesium supplements ‘significantly’ reduce blood pressure and boost blood flow in just one month, study finds: https://www.dailymail.co.uk/health/article-4864644/Magnesium-supplements-significantly-reduce-blood-pressure.html
2. Kathryn Watson, Dena Westphalen, What Supplements Can I Take for High Blood Pressure? Healthline: https://www.healthline.com/health/high-blood-pressure-hypertension/supplements-to-lower-blood-pressure#melatonin
3. Sara G. Miller, Magnesium Supplements May Help to Lower Blood Pressure, Live Science: https://www.livescience.com/55355-magnesium-blood-pressure.html
4. Edsel Cook, Why magnesium may be the single most important nutrient you need to take for heart health, Heart News: https://heart.news/2019-03-11-magnesium-may-be-the-single-most-important-nutrient-for-heart-health.html

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.