Ceaiul de pătrunjel întărește oasele și vederea

Articol documentat

Ceaiul de pătrunjelul este un aliat important în lupta cu bolile și neajunsurile pe care le aduce bătrânețea.

Puțini știu că acest zarzavat banal pe care îl adăugăm în ciorbe poate ușura durerile articulare și preveni boli grave, precum cancerul.

Bogat în vitaminele A, C și K

Doar 30 de grame de pătrunjel acoperă:

  • 547% din doza zilnică recomandată de vitamina K
  • 108% din DZR de vitamina A
  • 53% din DZR de vitamina C
  • 11% din DZR de acid folic
  • 4% din DZR de potasiu

Pătrunjelul impresionează prin conținutul de vitamina K, o vitamina K care susține buna coagulare a sângelui și sănătatea oaselor. Vitamina A și C sunt alți doi antioxidanți valoroși pe care pătrunjelul îi conține din belșug.

Citește și – Pătrunjelul nu este ornament pentru mâncăruri, ci medicament tonic!

Pătrunjelul conține de asemenea antioxidanți puternici, precum carotenoide și flavonoide (miricetină și apigenină). Vitaminele A și C acționează la rândul lor ca agenți antioxidanți.

Este important să știm că dietele bogate în antioxidanți ne pot apăra de boli grave, precum cancer, boli de inimă sau diabet.

Un studiu a arătat că pătrunjelul uscat are un conținut de 17 ori mai bogat în antioxidanți decât planta proaspătă.

Dr. Mihai Petrovici consemnează în una din cărțile sale cazurile unor persoane care s-au vindecat de felurite boli cu ajutorul ceaiului de pătrunjel.

Leacul tulburărilor renale și vezicale

În primul rând, acest leac dă rezultate bune în problemele rinichilor și ale vezicii urinare. Este bogat în apiol, un compus care ajută la eliminarea excesului de acid uric și apă din corp.

Datorită faptului că mărește diureza, pătrunjelul este un bun protector renal. Este util în tulburările urinare și renale:

  • inflamațiile renale
  • durere la urinare
  • tulburări ale prostatei
  • nisip la rinichi
  • calculi renali

Pătrunjelul este una din plantele miraculoase care poate înlătura otrăvurile din organism.

Citește și – Ceai de rădăcină de pătrunjel – pentru nisip la rinichi, depuneri de grăsime pe vase, anemie

Întărește oasele și vederea

Pe lângă beneficiile sale asupra aparatului urinar, pătrunjelul pare să aibă o acțiune binefăcătoare și asupra oaselor.

O femeie care a băut ceai de pătrunjel pentru curățarea rinichilor a constat totodată o ameliorare a durerilor articulare.

Se pare că pătrunjelul este util și în anumite tipuri de reumatism. Ceaiul de pătrunjel a dat rezultate bune în durerile de genunchi și durerile de umăr la femeile aflate în perioada de menopauză.

Pentru remedierea acestor probleme, se folosește o mână de pătrunjel verde și 700 ml de apă.

Vasul se pune pe foc, și din momentul în care apa începe să clocotească, se lasă 10 minute și se stinge focul, după care ceaiul se strecoară.

Pătrunjelul ajută la menținerea oaselor sănătoase și puternice și a densității minerale osoase datorită conținutului de vitamina K.

Consumul de alimente bogate în vitamina K a fost corelat cu un risc mai mic de fracturi (22%).

Din bătrâni se spune că pătrunjelul ajută la întărirea dinților și a vederii.

Aceste beneficii se datorează vitaminei A, vitaminei C și fierului din pătrunjel.

Un aport adecvat de vitamina A poate proteja inclusiv împotriva herniilor.

Vitamina A împreună cu beta-carotenul, zeaxantina și luteina protejează ochii și previn bolile oculare, precum degenerescența maculară asociată cu vârsta.

Vitamina C contribuie la creșterea imunității organismului. Previne în mod deosebit infecțiile, pneumonia și răcelile. În același timp ajută producția de colagen – o proteină regăsită în piele, oase, articulații, tendoane și mușchi.

Citește și – Ceai de pătrunjel pentru rinichi și slăbit

Antidiabetic, anticancerigen 

În Turcia, ceaiul de pătrunjel este folosit pentru scăderea nivelului de zahăr din sânge. Câteva studii recente au demonstrat că această plantă are efecte antidiabetice.

Pătrunjelul a îmbunătățit sănătatea ficatului, a scăzut glucoza din sânge și greutate corporală la șobolani.

Nu în ultimul rând, ceaiul de pătrunjel poate ajuta la combaterea cancerului. Studiile au arătat că apigenina (un antioxidant regăsit în pătrunjel) blochează creșterea și răspândirea celulelor canceroase.

Luteolina este un alt compus care poate suprima dezvoltarea tumorilor.

Un studiu în eprubetă a arătat că extractul de pătrunjel previne daunele ADN și împiedică răspândirea celulelor de cancer mamar cu 41%.

Cum se face ceaiul de pătrunjel

Puneți 1 cană de apă la fiert într-un ibric. Spălați ¼ cană de pătrunjel (15 de plantă proaspătă) și tocați-l mărunt. Când apa clocotește, adăugați pătrunjelul și stingeți focul. Dacă folosiți pătrunjelul uscat, adăugați 2 linguri (1 g.).

Lăsați la infuzat 10 minute, apoi strecurați.

Consumat după masă, ceaiul de pătrunjel poate preveni indigestiile.

Contraindicații la pătrunjelul

Pătrunjelul este contraindicat în cantități mari pe perioada sarcinii deoarece poate induce contracții uterine.

Pătrunjelul poate opri lactația la mamele care alăptează la sân.

Datorită conținutului bogat în vitamina K, pătrunjelul poate interfera cu medicamentele pentru subțierea sângelui (ex. Warfarină) sau cu diureticele.

Surse articol:

1. Rachael Link, 7 Surprising Benefits of Parsley Tea (And How to Make It), Healthline: https://www.healthline.com/nutrition/parsley-tea
2. Maria Zamarripa, 8 Impressive Health Benefits and Uses of Parsley, Healthline: https://www.healthline.com/nutrition/parsley-benefits
3. Mihai Petrovici, Rețete Biblice de Tratamente Naturiste, Editura Antent, pp. 206-210

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.