Pătrunjelul nu este ornament pentru mâncăruri, ci medicament tonic!
√ Articol documentat
Pătrunjelul este una din cele mai importante alimente tonice. Deși majoritatea dintre noi îl folosim cu precădere ca garnitură.
Fitoterapeutul Maurice Messegue ne sfătuiește să consumăm cât mai mult pătrunjel, pentru că este mai sănătos decât credem.
Autorul subliniază în una din cărțile sale dedicate zarzavaturilor că pătrunjelul NU este pentru ornamente, ci este hrană și medicament. O plantă care dă putere.
Nu în mod întâmplător civilizațiile antice, precum egiptenii, mâncau cantități mari de pătrunjel înainte de lupte sau competiții.
Citește și: Pătrunjelul alungă oboseala și poate înlocui cafeaua de dimineață
Cuprins
Ce proprietăți are pătrunjelul
Maurice Messegue spune că pătrunjelul stimulează arderile și îi întărește pe cei convalescenți. Îl recomandă în anemie și celor care se plâng că nu au vlagă sau chef de muncă.
Foarte mult ajută ca plantă diuretică. Favorizează eliminarea toxinelor nu doar prin urină, ci și prin transpirație.
Este util în febră, boli infecțioase și numeroase afecțiuni în care este nevoie de o detoxifiere a oragnismului:
- hepatite
- icter
- eczeme
- celulită
- reumatism
- gută
- pietre la rinichi
Efectul diuretic cel mai puternic îl au rădăcinile de pătrunjel. Împreună cu frunzele pot fi întrebuințate în:
- edeme
- circulație proastă
- digestie lentă
- dificultăți respiratorii
- afecțiuni ale pielii
- menstruații dureroase
- leucoree
Sucul de pătrunjel are o acțiune benefică asupra rinichilor iritați, a vezicii urinare și a căilor urinare.
La nivel extern, este un remediu la îndemână pentru înțepăturile de insecte.
În ce boli ajută pătrunjelul
- anemie
- creștere
- astenie
- dispepsie
- gaze stomacale
- paraziți intestinali
- putrefacție intestinală
- vezică leneșă
- sânge îngroșat
- organism intoxicat
- infecții
- nervozitate
Citește și: Sucul de pătrunjel cu puțină lămâie te face ca nou
Cum putem consuma pătrunjelul ca medicament
Să nu ne rezumăm doar la a garnisi mâncărurile cu el, ci să îl folosim din abundență, ca pe un întăritor. Este foarte bogat în vitamina C și nutrienți înzestrați cu proprietatea de a reda energia organismului.
„Turnați pătrunjelul cu lingura, cu amândoi pumnii, cu castronul – fie el verde, tocat mărunt, fie rădăcinile rase – în salate, omlete, supe, ciorbe, mâncăruri, sandvișuri, sosuri”.
Ceai de pătrunjel pentru uz intern
Pentru uz intern, se recomandă decoctul, sau fiertura de pătrunjel. Se folosește un pumn de frunze mărunțite la 1 litru de apă. După ce clocotește 3-4 minute, se ia de pe foc. Ceaiul se filtrează și se consumă cald sau rece. Se pot bea câte 2 căni pe zi.
Pentru stimularea digestiei, se administrează după masă. Pentru a-l face mai plăcut la gust, puteți adăuga puțină miere sau suc de lămâie.
Ceai de pătrunjel pentru uz extern
Pentru utilizare externă, se folosește infuzia de pătrunjel. Se pune un pumn de plantă la infuzat 1 minut într-un litru de apă. Se strecoară și cu ceaiul rezultat se fac loționări, sau se aplică sub formă de comprese. Acest ceai curăță tenul de pete.
Ceai de rădăcină de pătrunjel
Așa cum spuneam mai sus, rădăcina are o acțiune diuretică mult mai puternică decât părțile aeriene.
Ca să facem ceai, avem nevoie de un pumn de rădăcini mărunțite de pătrunjel și 1 litru de apă. Se lasă să fiarbă 5-10 minute. Se consumă câte 2 căni pe zi pentru creșterea diurezei.
Citește și: Pătrunjelul combate cancerul prin 3 mijloace naturale
Sursă: Maurice Messegue, Pătrunjelul, Verdețuri – medicamente compensate 90%, Editura Venus, București, 1999, pp. 16-23