Ceai de rădăcină de pătrunjel – pentru nisip la rinichi, depuneri de grăsime pe vase, anemie

Articol documentat

Ceaiul de rădăcină de pătrunjel este un remediu binecunoscut în popor. Secole de-a rândul a fost folosit pentru tratarea bolilor gastrointestinale, hepatice, osoase și infecțioase.

Foarte multe persoane au auzit că fiertura din rădăcini de pătrunjel ajută la eliminarea pietrelor. Acest efect se datorează faptului că stimulează producția eliminarea urinei. 

Ceai de radacina de patrunjel rinichi si vase de sange

Ceai de radacina de patrunjel rinichi si vase de sange: Freepik – www.freepik.com

Și frunzele de pătrunjel au acțiune diuretică, rădăcina este mult mai eficientă în creșterea diurezei.

Ceai de pătrunjel pentru rinichi și intestine

Deși fierberea duce la scăderea concentrației de vitamine solubile în apă – precum vitamina C și vitamina A, ceaiul de pătrunjel este un leac foarte bun pentru persoanele care suferă cu stomacul și nu pot consuma crudități. Fiertura de rădăcină de pătrunjel ajută la vindecarea tubului digestiv în acest caz.

Citește și: Pătrunjelul – leacul verde din grădină

Cum se face ceaiul din rădăcină de pătrunjel

Ingrediente

5 rădăcini de pătrunjel (500 g)
500 ml de apă

Preparare

Dacă rădăcinile de pătrunjel sunt din grădină sau dintr-o sursă de încredere, nu se mai curăță de coajă. Se spală bine cu o periuță și se toacă mărunt.

Se pun într-o cratiță la fiert în apă. După ce începe să clocotească, se dă focul la mic și se lasă să fiarbă 20 de minute.

Se strecoară și se bea cald. Întreaga cantitatea se administrează pe parcursul unei zile, preferabil între mese, deoarece scade apetitul.

Academicianul Ovidiu Bojor recomandă prepararea decoctului din 50 de grame de rădăcini de pătrunjel și 1 litru de apă, prin fierbere de 20 de minute. Se beau 2-3 căni pe zi. Se poate adăuga miere.

Ceai de pătrunjel – beneficii și indicații terapeutice

Decoctul de rădăcini de pătrunjel stimulează funcția rinichilor și ajută la eliminarea pietrelor mici la rinichi mici (microlitiază) sau a nisipului la rinichi.

Acest ceai este benefic și în durerile de stomac sau de intestine.

Este recomandat și persoanelor cu afecțiuni cardiovasulare. Se fac patru cure în fiecare an, pentru menținerea vaselor curate de depunerile de grăsime.

Citește și: Sucul din rădăcină de pătrunjel stimulează eliminarea pietrelor la rinichi

Pătrunjelul regenerează pereții arteriali și păstrează elasticitatea vaselor de sânge.

Rădăcina de pătrunjel este foarte bogată în vitamina C (depășind la acest capitol portocalele), în fier (depășind spanacul) și protine. Conține magneziu, sulf, iod, mangan, cupru și ulei volatil.

Are efecte stimulente și tonice la nivel general și asupra sistemului nervos.

Ceaiul, sucul de pătrunjel și salata de frunze sau rădăcini de pătrunjel sunt utile în numeroase afecțiuni:

– infecții ușoare
– astenie
– anemie
– rahitism
– edeme la picioare (umflături)
– edeme cardiorenale
– retenție de apă
– acid uric crescut
– colici abdominale
– astm bronșic
– anorexie
– meteorism
– tulburări menstruale

Citește și: Tratamente excepționale cu rădăcină de pătrunjel

Surse bibliografice:

1. Mariana Borloveanu, Decoct de rădăcini pentru afecțiunile renale și digestive, Puterea unei plante. Pătrunjelul, Leacuri & Rețete Mănăstirești, Editura Lumea Credinței, Nr. 9, 10 aprilie – 10 iunie, 2016, pp. 25-29
2. Ovidiu Bojor, Catrinel Perianu, Pătrunjelul, Sănătate prin semințe, legume și fructe, Editura Fiat Lux, București, pp. 88-89

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.