SUCUL din rădăcină de PĂTRUNJEL stimulează eliminarea PIETRELOR la RINICHI

Pătrunjelul este o plantă medicinală folosită pe scară largă în terapia urolitiazei. În această afecțiune sunt depistați calculi (pietre) la nivelul rinichilor, vezicii urinare, ureterelor și uretrei.

Un studiu recent, realizat de cercetătorii arabi în anul 2017, a arătat că pătrunjelul acționează întocmai ca un medicament anti-urolitic, prin mai multe mecanisme.

Suc patrunjel pietre la rinichi

În primul rând, reduce excreția urinară a calciului, apoi crește pH-ul urinar și mărește diureza, reduce excreția urinară a proteinelor și totodată protejează împotriva formării pietrelor.

Studiul a fost realizat pe șobolani. Aceștia au fost împărțiți în 4 grupuri:

• grupul A (grupul negativ)
• grupul B (a primit etilenglicol și clorură de amoniu)
• grupul C (a primit a primit etilenglicol, clorură de amoniu și Cystone – un supliment pe bază de plante cu efecte antilitiazice și antiseptice urinare)
• grupul D (a primit pătrunjel)

Experimentul a durat 15 zile. Rezultatele au arătat că rinichii animalelor care au fost tratați cu pătrunjel au avut cei mai puțini calculi. Pătrunjelul s-a dovedit chiar mai eficient decât Cystone.

Oxalații de calciu erau mai semnificativ mai mici în probele de urină și în secțiunile de rinichi studiate, provenite de la grupul care a primit pătrunjel.

Autorii acestui studiu recomandă utilizarea pătrunjelului sub formă farmaceutică. Îl consideră sigur și eficient împotriva calculilor urinari.

______________

Suc de pătrunjel pentru pietre la rinichi

Dacă pentru uz culinar se folosesc mai mult frunzele, în medicină se folosesc mai mult rădăcinile de pătrunjel. Pentru eliminarea pietrelor la rinichi se poate folosi ceaiul sau sucul din rădăcini tinere.

Acestea se spală bine, fără a folosi cuțitul, pentru a nu deteriora conținutul de vitamine și enzime din coajă.

Se taie bucăți și se dau prin storcătorul electric, adăugându-se și apă. De pildă, la 100 g de rădăcini de pătrunjel se adaugă 50 ml de apă. Sucul obținut se bea imediat.

Se pot adăuga și alte legume, precum morcov, sau măr. De asemenea, se poate aromatiza cu suc de lămâie.

Pe lângă faptul că stimulează eliminarea pietrelor urinare, ajută inclusiv la dezumflarea edemelor asociate cu boli reumatice.

______________

Surse bibliografice:

1. Fayed Al-Yousofy, Hussein Gumaih, Hassan Ibrahim and Afrah Alasbahy, Parsley! Mechanism as antiurolithiasis remedy, Am J Clin Exp Urol. 2017: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5698599/

2. Suc din rădăcină de pătrunjel pentru eliminarea calculilor, Leacuri & Rețete Mănăstirești, Nr. 9, 10 aprilie – 10 iunie 2016, p. 27, Editura Lumea Credinței

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.