PĂTRUNJELUL ca plantă medicinală

Pătrunjelul este folosit ca mirodenie încă de pe vremea romanilor, care îl adăugau frecvent în salate și sosuri, sau îl amestecau cu brânză și întindeau crema obținută pe pâine.

Puțini dintre noi știm că această plantă aromată întrunește totodată toate calitățile necesare unei plante medicinale. Asemenea altor verdețuri, pătrunjelul este bogat în vitamina K.

Pătrunjelul ca Plantă Medicinală

Pătrunjelul ca Plantă Medicinală

Conține de 3 ori mai multă vitamina C decât o portocală, un antioxidant esențial pentru sistemul imunitar, pentru sănătate articulațiilor și a pielii.

Conține de asemenea cantități mari de beta-caroten (vitamina A) și fier, și doze moderate de acid folic, calciu, potasiu, vitamine din grupul B și fibre.

Cel mai important de reținut este faptul că pătrunjelul este foarte bogat în antioxidanți. Apigenina, luteolina, crisoeriolul și apiina sunt câțiva din acești compuși antioxidanți regăsiți în pătrunjel care protejează celulele de daunele stresului oxidativ.

Un studiu apărut în Jurnalul Britanic de Nutriție a arătat că persoanele care consumă des pătrunjel au niveluri mai mari de apigenină în sânge, un antioxidant care reduce markerii de stres oxidativ, asociat cu numeroase boli cronice.

Luteina și zeaxantina sunt alți doi antioxidanți din pătrunjel care îmbunătățesc vederea și ne protejează de radiațiile UV.

Pătrunjelul conține totodată uleiuri volatile puternicemiristicină, limonen, eugenol și afla-tujen – care au capacitatea de a neutraliza substanțele cancerigene și de a inhiba formarea și creșterea tumorilor.

Pătrunjelul are proprietăți antibacteriene, antiinflamatoare și detoxifiante. Datorită conținutului bogat în clorofilă, pătrunjelul îmbunătățește oxigenarea celulară, ajută la curățarea sângelui și formarea de noi celule roșii de sânge, la alcalinizarea corpului și îmbunătățirea mecanismelor de vindecare.

În medicina tradițională, pătrunjelul este utilizat pentru calmarea spasmelor, tratarea dispepsiei și a tulburărilor menstruale. Toate părțile au proprietăți terapeutice, atât frunzele și rădăcină, cât și semințele.

Indicații terapeutice

Consumul de pătrunjel ajută în:

– anemie (prevenire)
– infecții vezicale (prevenire și tratament)
– tulburări digestive
– menținerea sănătății rinichilor
– artrită
– purificarea sângelui
– creșterea diurezei
– reducerea gazelor (flatulență)
– calmarea indigestiilor
– creșterea imunității

patrunjel-1

Pătrunjelul este de cunoscut ca unul din cele mai bune diuretice naturale, fiind folosit pentru sănătatea rinichilor și a sistemului urinar încă de pe vremea străbunilor noștri. Un studiu din anul 2002, publicat în Journal of Ethnopharmacology a confirmat efectele diuretice ale pătrunjelului. Acesta blochează re-absrobția sodiului și potasiului și crește cantitatea de urină eliminată.

Botaniștii folosesc pătrunjelul pentru dizolvarea calculilor renali, tratarea infecțiilor urinare, reducerea inflamațiilor, eliminarea retenției de apă (edem), tratarea problemelor care țin de articulații (ex. degete înțepenite) sau nervi. Dr. Christopher recomanda ceaiul de pătrunjel pentru eliminarea pietrelor la bilă, calmarea nervilor și a glandelor suprarenale.

Pentru a prepara un ceai terapeutic din pătrunjel, se pot folosi 2 g de frunze sau rădăcină mărunțite la 1 cană de apă. Se fierbe 10-15 minute, apoi se strecoară. Se pot bea câte 3 căni de ceai pe zi.

Sucul de pătrunjel proaspăt stors are efecte tonice și vindecătoare deosebite. Poate fi combinat cu suc de morcov, deoarece este foarte concentrat în stare pură. Frunzele proaspete pot fi mestecate ca atare pentru îndepărtarea mirosului neplăcut al gurii (halenă).

Contraindicații și precauții

Semințele de pătrunjel nu trebuie consumate de femeile gravide, deoarece conțin un ulei care poate cauza contracții uterine și avort. Pătrunjelul este de asemenea contraindicat persoanelor cu boli renale grave sau inflamații ale rinichilor.

Surse articol:
1. http://vegetarian-nutrition.info/parsley-health-benefits/
2. http://www.naturalnews.com/035044_parsley_antioxidants_blood.html
3. http://www.bibliotecapleyades.net/ciencia/ciencia_industryhealthiermedica167.htm

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.