Oxalații – în ce alimente se găsesc, doze permise și contraindicații

Majoritatea alimentelor vegetale conțin acid oxalic: verdețurile, fructele, legumele, nucile, cerealele integrale.

Oxalații pot să inhibe absorbția mineralelor în corp și să se acumuleze sub formă de cristale și pietre la rinichi. Însă în cantități mici, aceștia nu sunt dăunători sănătății.

Oxalatii – in ce alimente se gasesc, doze admise si contraindicatii

Oxalatii – in ce alimente se gasesc, doze admise si contraindicatii

Ce sunt oxalații?

Oxalații sunt compuși organici produși de fungi, bacterii, corpul animalelor și oamenilor în urma descompunerii unor alimente. Aceștia se leagă de mineralele din corp și formează oxalați de calciu sau oxalați de fier.

Cei mai mulți dintre noi avem o anumită cantitate de oxalați în tractul urinar, în formă dizolvată. De regulă, oxalații sunt eliminați prin urină. La persoanele care au un flux urinar scăzut, riscul de acumulare a cristalelor și de apariție a calculilor este mai mare.

Acidul oxalic este considerat un anti-nutrient, din cauză că împiedică absorbția mineralelor și utilizarea lor de către organism.

Persoanele care au un istoric de calculi renali sau au un risc crscut în acest sens trebuie să bea multă apă. Acesta este sfatul cel mai important în cazul lor.

A doua recomandare este să reducă aportul de oxalați din dietă. În același timp, trebuie să consume suficient calciu și să evite suplimentele cu vitamina C.

Cine este predispus la pietre la rinichi?

Persoanele predispuse la pietre din oxalați de calciu au de regulă un nivel scăzut de Oxalobacter formigenes. Aceasta este o bacterie din tractul digestiv care metabolizează o parte oxalații din alimente înainte ca aceștia să se lege de minerale.

Mai precis, această bacterie previne acumularea de oxalați în corp și implicit apariția pietrelor la rinichi. Consumul de antibiotice reduce cantitatea de bacterii bune din intestin.

Tendința de dezvoltare a pietrelor la rinichi din oxalați de calciu este mai mare la persoanele cu disfuncții intestinale, precum boala inflamatorie intestinală.

Cum putem reduce oxalații din alimente?

Prepararea și gătirea alimentelor afectează conținutul de oxalați. Înmuierea legumelor și leguminoaselor în apă pentru o perioadă de timp reduce concentrația de oxalați din ele.

De asemenea, fierberea lor poate să diminueze cu până la 6-50% nivelul de oxalați, în funcție de legumă.

Conținutul de oxalați din alimente

Medicii prescriu de regulă o dietă săracă în oxalați persoanelor cu risc de formare a pietrelor la rinichi. O astfel de dietă trebuie să conțină sub 50 mg de oxalați pe zi și un aport suficient de calciu.

Conținutul de oxalați din legume

O porție de legume înseamnă circa 120 g de alimente fierte sau circa 240 g de alimente crude.

Legume cu un conținut redus de oxalați (sub 2 mg per porție):

  • avocado
  • germeni de broccoli
  • conopidă
  • varză
  • ciuperci
  • ceapă
  • mazăre verde
  • cartofi albi
  • ridichi

Legume cu un conținut moderat de oxalați (2-10 mg/porție):

  • morcov
  • salată verde
  • broccoli
  • roșii (1 mică sau 120 ml de suc)
  • păstârnac
  • porumb dulce
  • sparanghel

Legume cu un conținut mare de oxalați (peste 10 mg/porție):

  • fasolea verde și uscată
  • rădăcina și frunzele de sfeclă
  • rădăcina de țelină
  • castraveții
  • frunzele de păpădie
  • prazul
  • pătrunjelul
  • ardeii
  • cartofii dulci
  • spanacul
  • dovleceii
  • măcrișul

Conținutul de oxalați din fructe

O porție de fructe înseamnă 1 fruct proaspăt mediu sau ½ cană de compot sau suc de fructe:

Fructe cu un conținut redus de oxalați (sub 2 mg/porție):

  • mere și suc de mere
  • avocado
  • banane
  • cireșe
  • grepfrut și suc de grepfrut
  • struguri albi
  • mango
  • pepeni
  • nectarine
  • suc de ananas

Fructe cu un conținut moderat de oxalați (2-10 mg/porție):

  • caise
  • vișine
  • coacăze negre
  • suc de merișor
  • suc de struguri
  • portocale și suc de portocale
  • piersici
  • pere
  • ananas
  • prune proaspete și uscate

Fructe cu un conținut ridicat de oxalați (peste 10 mg/porție):

  • fructele de pădure (afine, zmeură, căpșuni)
  • coacăze roșii
  • struguri mov sau albaștri
  • coaja de lămâie și portocală
  • mandarine

Conținutul de oxalați din pâine și amidonoase (sub 2 mg/porție):

  • 1 felie de pâine
  • 25 g de cereale pentru mic-dejun
  • 75 g de macaroane
  • 37 g de tăiței
  • 90 g de orez

Conținutul de oxalați din carne (sub 2 mg/porție):

  • 1 ou
  • Brânză
  • carne de vită, miel, porc
  • carne de pasăre
  • produse marine
  • sardine (2-10 mg/porție)

Cafeaua, ceaiul verde și negru, berea, laptele cu cacao și produsele din cacao sunt bogate în oxalați.

Alte sfaturi importante 

Nutriționistul Lacey Eadon spune că dieta nu este principala sursă de oxalații urinari. În mod surprinzător, majoritatea lor sunt formați în mod natural, ca un produs reziduual în corp.

Pentru o persoană cu tendință de formare a pietrelor la rinichi reducerea alimentelor bogate în oxalați din dietă nu este singura sau cea mai bună strategie.

De fapt, consumul unei cantități suficiente de apă pentru a dilua urina și a preveni colectarea de oxalați în rinichi rămâne recomandarea numărul 1”.

Persoanele cu (risc de) calculi renali ar trebui să consume o cantitate adecvată de alimente bogate în calciu.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole pe această temă:

Pepenele verde reduce oxalații de calciu din urină și rinichi
Oxalații din spanac și alte alimente – cât de periculoși sunt, și cum îi putem „dezarma”
Chimenul negru micșorează și elimină pietrele la rinichi
Cura cu sevă de mesteacăn dizolvă pietrele la rinichi

Surse articol:

1. Jared Meacham, Zia Sherrell, What is oxalic acid (oxalates) and is it dangerous? Medical News Today: https://www.medicalnewstoday.com/articles/oxalic-acid
2. Neprhology Online, Low oxalate diet: https://www.nephrologyonline.com/kidney-disease-dietary-needs-low-oxalate-diet
3. Lacey Eadon, Should I be avoiding oxalates? Colorade State University: https://www.chhs.colostate.edu/krnc/monthly-blog/should-i-be-avoiding-oxalates

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.