Ceaiul din frunze de morcov ajută detoxifierea și eliminarea pietrelor la rinichi

Chiar dacă morcovii cu frunze trag mai greu la cântar și sunt mai scumpi, chiar merită să cumpărați și frunzele.

Părțile aeriene verzi ale rădăcinoaselor au valoare nutrițională și nu trebuie aruncate la coș, ci mai degrabă în oala cu borș!

Ceaiul din frunze de morcov ajuta detoxifierea si eliminarea pietrelor la rinichi

Ceaiul din frunze de morcov ajuta detoxifierea si eliminarea pietrelor la rinichi: Dragana-gordic

Multă vreme s-a crezut că frunzele de morcov sunt toxice, din cauza gustului amar greu de tolerat. Nici vorbă!

Ce conțin frunzele de morcov 

Acestea conțin numeroși nutrienți benefici organismului, precum vitamina A, vitamina C, vitamina K, fier, calciu, potasiu, fibre, antioxidanți (carotenoizi, compuși fenolici) și clorofilă. Frunzele au mai multă vitamina C decât rădăcina subterană.

Frunzele de morcov – beneficii

Consumul frunzelor de morcov îmbunătățește mai multe aspecte ale sănătății:

  • digestia
  • densitatea osoasă
  • sănătatea oculară
  • sistemul imunitar
  • circulația sangvină
  • funcția rinichilor
  • tensiunea arterială

Frunzele de morcov susțin digestia, inima, ochii, rinichii

Datorită potasiului, frunzele de morcov reduc tensiunea arterială și sforțarea vaselor de sânge.

Prin faptul că diminuează presiunea de pe sistemul cardiovascular, contribuie la scăderea riscului de atac de cord și accidente vasculare cerebrale.

Luteina, zeaxantina și beta-carotenul din frunzele de morcov susțin sănătatea ochilor și vederea.

Fibrele pe care le conțin stimulează mișcările peristaltice, ușurând defecația.

Citește și – SALATĂ de PĂPĂDIE și MORCOV – curăță SÂNGELE de grăsimi și toxine

Studiile au arătat că substanțele active din frunzele de morcov (precum clorofila) facilitează eliminarea toxinelor din organism și susțin sănătatea ficatului.

Mariana Borloveanu scrie în volumul 2 al cărții „Leacuri Mănăstirești” că ceaiul din frunze de morcov este folosit de călugări pentru detoxifierea corpului și eliminarea pietrelor a rinichi.

Ceai din frunze de morcov – rețetă

Ingrediente

  • 1 mănunchi de frunze verzi sau uscate
  • 1 ½ litri de apă clocotită

Mod de preparare

Tăiați mărunt frunzele de morcov și puneți-le într-un borcan de sticlă încăpător. Turnați peste ele apa clocotită.

Acoperiți borcanul și lăsați la infuzat până la răcirea completă a lichidului. Infuzia de morcov se strecoară și se administrează treptat, pe parcursul zilei.

Alte utilizări ale frunzelor de morcov

Dacă vreți să beneficiați de vitamina C din frunzele de morcov, consumați-le în stare crudă sau uscată, fără să le fierbeți.

Le puteți toca și pune în salatele de legume sau verdețuri. Sau le puteți presăra la finalul ciorbelor sau supelor deasupra, la fel ca pătrunjelul.

Citește și – Morcovul – o legumă care poate lecui multe boli

Se pot adăuga în paste tartinabile precum hummus sau pesto, în sosuri pentru paste.

Surse articol:

1. Mariana Borloveanu, Morcovul, Leacuri Mănăstirești, Vol. 2, Editura Lumea Credinței, București, 2019, p. 166
2. John Staughton, 6 Surprising benefits of carrot greens, Organic Facts: https://www.organicfacts.net/carrot-greens.html

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.