Chimenul negru micșorează și elimină pietrele la rinichi

Bazat pe studii științifice

Chimenul negru apare menționat în Biblie, dar și în cărțile de medicină antică.

Este considerat un veritabil panaceu.

Chimenul negru micsoreaza si elimina pietrele la rinichi

Chimenul negru micsoreaza si elimina pietrele la rinichi: Brgfx – www.freepik.com

În trecut se credea că nu există boală pe care chimenul negru să nu o poată vindeca.

Acestea nu sunt doar zvonuri sau credințe populare. Multe din utilizările sale tradiționale au fost confirmate științific.

Ce este chimenul negru?

Chimenul negru nu face parte din aceeași familie cu chimenul sau chimionul. Sunt plante total diferite.

Denumirea sa corectă este „negrilica” (Nigella sativa).

Este folosit de foarte mult timp în diferite zone ale lumii ca tratament pentru astm, bronșită, tuse, febră, congestie pectorală, paralizie, dureri de cap, dureri de spate, inflamații.

Studiile farmacologic au demonstrat că negrilica are un potențial terapeutic uriaș.

Cercetătorii au descoperit că semințele plante și substanța lor activă – timochinona sunt active împotriva bolilor mentale și neurologice, cardiovasculare, metabolice, inflamatoare și infecțioase (bacteriene, virale, fungice).

Acționează ca un agent antitusiv, bronhodilatator, spasmolitic, antimicrobian, imunomodulator, antidiabetic, gastroprotector, hepatoprotector, neuroprotector, anticancerigen, analgezic și antiinflamator.

Datorită efectului antioxidant puternic, chimenul negru este considerat un supliment alimentar valoros, cu efecte secundare minime.

Poate fi util și în tratamentul bolnavilor de cancer, deoarece acționează în sinergie cu medicamentele chimioterapice.

Chimenul negru micșorează pietrele la rinichi

Cercetătorii iranieni au realizat recent un studiu în care au evaluat efectele chimenului negru pe pacienți cu pietre la rinichi.

Studiul a fost publicat în anul 2019 în jurnalul „Phytotherapy Research”.

Cercetările preclinice au arătat deja că semințele de negrilică ajută la prevenirea și tratarea calculilor renali.

Au fost incluși 60 de pacienți (cu vârsta de 20-60 de ani), diagnosticați cu pietre la rinichi. Aceștia au fost împărțiți în două grupuri.

Grupul de testare a primit capsule cu semințe de chimen negru (500 mg), de 2 ori pe zi, timp de 10 săptămâni. Grupul de control a primit capsule placebo cu amidon.

Ambele grupuri au înghițit capsulele cu un sirop de apă și miere (1 lingură de miere diluată în 150 ml de apă caldă).

Participanții au fost de asemenea rugați să respecte anumite reguli alimentare recomandate în calculoza renală.

Dimensiunea calculilor a fost măsurată înainte și după intervenție. Înainte de ecografie, calculii aveau mai mult de 5 milimetri.

Citește și – Cum să elimini pietrele la rinichi cu suc de lămâie concentrat – dr. Eric Berg

44% rată de succes în eliminarea pietrelor

În grupul tratat cu chimen negru, 44,4% din pacienți au eliminat complet pietrele la rinichi.

Dimensiunea calculilor nu a crescut, ci a scăzut la 51,8% din pacienți.

În grupul placebo, 15,3% din pacienți au eliminat pietrele. 11,5% au avut o reducere a dimensiunii calculilor, 15,3% au avut parte de o creștere a pietrelor, iar 57,6% nu au prezentat nicio modificare în acest sens.

Acest studiu a demonstrat că negrilica are un potențial semnificativ de a mișcora și elimina pietrele la rinichi.

Autorii au constatat că semințele de chimen negru au fost mai eficiente împotriva calculilor mici decât a celor mari.

Aceste rezultate sugerează că tratamentul cu negrilică este mai eficace dacă este administrat din timp, înainte ca pietrele să crească foarte mult.

Împotriva calculilor de dimensiuni mai mari poate fi nevoie de un extract de negrilică mai concentrat.

Un studiu precedent pe șobolani cu fibroză intestițială renală a arătat că negrilica este un agent terapeutic puternic pentru inflamația renală.

Planta reduce daunele de la nivelul rinichilor la fel de eficient ca antagoniștii receptorilor de angiotensină precum Captopril sau Losartan.

Citește și – Semințele de pepene – leac tradițional pentru pietre la rinichi, bilă sau fiere

Surse articol:

  1. Mohammad Reza Ardakani Movaghati, Mahdi Yousefi, Seyed Ahmad Saghebi, Mahmoud Sadeghi Vazin, Aida Iraji, Seyed Hamdollah Mosavat, Efficacy of black seed (Nigella sativa L.) on kidney stone dissolution: A randomized, double-blind, placebo-controlled, clinical trial, Phytotheraoy Research, Volume 33, Issue 5, May 2019, Pages 1404-1412: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ptr.6331

 

  1. Franz Walker, Black cumin seeds found to help shrink kidney stones, Herbs. News: https://www.herbs.news/2022-01-26-black-cumin-seeds-help-shrink-kidney-stones.html

 

  1. Hosseinian, S, Ebrahimzadeh Bideskan, A, Shafei, MN, et al. Nigella sativa extract is a potent therapeutic agent for renal inflammation, apoptosis, and oxidative stress in a rat model of unilateral ureteral obstruction. Phytotherapy Research. 2018; 32: 2290– 2298. https://doi.org/10.1002/ptr.6169

 

  1. Yimer EM, Tuem KB, Karim A, Ur-Rehman N, Anwar F. Nigella sativa L. (Black Cumin): A Promising Natural Remedy for Wide Range of Illnesses. Evid Based Complement Alternat Med. 2019;2019:1528635. Published 2019 May 12. doi:10.1155/2019/1528635

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.