PĂTRUNJELUL – leacul verde din grădină

De multe ori căutăm tot felul de suplimente exotice scumpe pentru întărirea sănătății, uitând să apreciem ceea ce ne oferă în mod gratuit flora spontană a țării noastre.

Pătrunjelul este cel mai bun exemplu de plantă care crește „sub nasul nostru”, și care are tot dreptul să fie considerat un remediu valoros pentru sănătate.

Patrunjel

Îl folosim adesea ca zarzavat pentru ciorbe sau ca garnitură pentru salate și alte preparate culinare. Puțini dintre noi știu că această plantă aromatică este înzestrată cu numeroase proprietăți medicinale.

Indicații terapeutice

Pătrunjelul este deosebit de bogat în vitamina C. Conține de asemenea cantități bune de vitamina A și vitamina K – importantă pentru sănătatea inimii și a oaselor.

În pătrunjel găsim de asemenea o multitudine de minerale, dar mai ales fier. Este o sursă bună de acid folic, o vitamină din complexul B care întărește sistemul nervos și ajută la eliminarea stresului.

_________________________

În medicina tradițională, pătrunjelul este cunoscut ca un remediu valoros pentru rinichi și sistemul urinar. Atât frunzele, dar mai ales rădăcina, au efecte diuretice.

Ca urmare a creșterii producției de urină, pătrunjelul ajută în infecții urinare, calculi renali, cistită, edeme și gonoreeRădăcina se folosește sub formă de decoct (fiertură de 20-30 de minute).

_________________________

Este de asemenea un remediu popular pentru amenoree, menstruație întârziată sau dureroasă. În plus, rădăcina ajută la hrănirea sângelui. Nu trebuie însă consumat în doze mari pe perioada sarcinii (poate stimula contracțiile uterine) sau alăptării.

Infuzia de pătrunjel este recomandată în infecții, precum nefrită sau cistită, în urinare dureroasă și iritații ale membranelor mucoase.

_________________________

Pe lângă faptul că este el însuși bogat în antioxidanți, pătrunjelul crește și beneficiile altor antioxidanți. Acest lucru înseamnă o protecție mai mare împotriva inflamației cronice și a bolilor grave, precum boli de inimă sau cancer.

Pătrunjelul susține sănătatea sistemului cardiovascular prin faptul că ajută la scăderea tensiunii arteriale, reduce agregarea plachetară și riscul de formare a cheagurilor de sânge asociate cu apariția unui accident vascular cerebral sau a unui atac de cord.

Hildegard von Bingen scria despre efectele tonice ale pătrunjelului asupra inimii încă din secolul al 12-lea. Are și o rețetă faimoasă în acest sens: vinul de patrunjel tonic pentru inimă _________________________

Nu în mod întâmplător pătrunjelul a fost lăsat de Dumnezeu ca zarzavat și mirodenie. Garnisirea mâncărurilor cu pătrunjel ajută la întărirea digestiei slabe. Este util în balonare, gaze, constipație, inapetență. Se consumă înainte de masă. În digestie stagnantă poate fi asociat cu fenicul, pentru rezultate mai bune.

Totodată, pătrunjelul proaspăt înlătura halena, dacă este mestecat după masă.

_________________________

Pătrunjelul poate fi folosit și extern, mai ales sub formă de comprese. Este util în eczeme, înțepături de insecte, mătreață, ochi umflați sau luxațiiFrunzele proaspete zdrobite se pot aplica pe contuzii, sâni umflați sau glande mărite.

______________________________

Moduri de administrare

Botanistul Jeremy Ross recomandă 2-3 g de rădăcină uscată de pătrunjel pe zi, 2-4 g de frunze uscate pe zi sau 1 g de semințe de pătrunjel pe zi.

Botanista Karta Purkh Khalsa recomandă 28-113 ml de suc proaspăt de pătrunjel pentru pietrele la rinichi, sau ca diuretic.

_________________________

Sursă: Herbal remedies Advice, Parsley: https://www.herbalremediesadvice.org/parsley-herb.html

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.