CEAI de PĂTRUNJEL pentru RINICHI și SLĂBIT

Unul din cele mai bune moduri de a ajuta organismul să elimine toxinele este prin consumul de sucuri naturale din fructe și legume și ceaiuri din plante.

Din domeniul plantelor, una din cele mai bune alegeri pentru detoxifiere este pătrunjelul. Îl putem consuma proaspăt în salate – adăugat din belșug, stoarce sub formă de suc sau fiert sub formă de ceai.

Ceai patrunjel rinichi

O recenzie din 2012, realizată de Universitatea Americană din Beirut, a arătat că pătrunjelul poate fi folosit ca diuretic natural pentru eliminarea retenției de apă și reducerea balonării. Studiul a fost efectuat pe șobolani, care au primit extract de semințe de pătrunjel.

Dr. John Christopher recomandă pătrunjelul – îndeosebi rădăcina – în inflamația rinichilor și a vezicii urinare, în nisip și pietre la rinichi, retenție de apă, icter și boli venerice.

Acest zarzavat are puterea de a elimina otrăvurile lichide și mucusul excesiv din corp, și de a reduce glandele umflate și mărite. În afecțiunile menționate, dr. Christopher recomanda consumul a circa 2 litri de ceai de pătrunjel pe zi – câte ½ cană sau chiar a unei căni la fiecare oră.

Pătrunjelul stimulează producția de urină și extrage excesul de lichide din abdomen, ușurând astfel disconfortul cauzat de o indigestie.

________________________________________________

Ceai de pătrunjel pentru rinichi și slăbit 

La rețeta pe care v-o prezentăm puteți adăuga și cardamom, un condiment înzestrat de asemenea cu efecte detoxifiante și beneficii pentru zona digestivă.

Ingrediente

• 1 litru de apă
• 2 mâini de pătrunjel verde
• 1 mână de semințe de cardamom

Preparare

Puneți apa într-un ceainic/ibric sau într-o cratiță, pe foc. Când începe să fiarbă, adăugați pătrunjelul proaspăt, spălat bine în prealabil și semințele de cardamom.

Apăsați plantele cu o paletă pentru a le scufunda bine în apă. Puneți capacul, stingeți focul și lăsați la infuzat 5 minute. Strecurați ceaiul și serviți-l ca atare.

După ce s-a răcorit, îi puteți adăuga și puțin suc de lămâie proaspăt stors, pentru a crește și mai mult efectele detoxifiante.

________________________________________________

Pătrunjel – proprietăți și beneficii

Pe lângă faptul că este unul din cele mai bune diuretice naturale, pătrunjelul conține o pleiadă de nutrienți valoroși și are o capacitate antioxidantă remarcabilă.

Este bogat în vitaminele A, B9, C și K, fier, calciu, magneziu, potasiu, antioxidanți – compuși fenolici și flavonoide și uleiuri esențiale cu valoare terapeutică – miristicină și apiol.

Datorită acestor substanțe, pătrunjelul exercită efecte protectoare la nivelul inimii și a creierului, efecte antibacteriene, antifungice și antiseptice la nivel urinar, anti-diabetice și calmante la nivel digestiv.

Potrivit unui raport apărut în 2013 în Jurnalul American de Medicină Tradițională, pătrunjelul are un potențial terapeutic impresionant, ca agent diuretic, antiseptic pentru tractul urinar, anti-urolitic, antiinflamator, carminativ, tonic gastric, anti-hipertensiv, anti-diabetic, antioxidant, analgezic, spasmolitic, imunosupresor, anti-plachetar, cito-protector, laxativ, estrogenic, hipotensiv.

Studiile științifice moderne au confirmat multe din utilizările populare ale acestei plante aromatice în medicina populară veche:

– pietre la rinichi
– infecții vezicale
– inflamații
– edeme
– gaze, balonare
– reflux de acid
– constipație
– sindromul colonului iritabil
– anemie
– artrită
– imunitate scăzută
– afecțiuni ale pieli
– halenă
– boli cronice cauzate de stresul oxidativ/radicali liberi
– amenoree, dismenoree
– otită
– boli de piele

________________________________________________

Surse bibliografice:

1. Kreydiyyeh SI., Usta J., Diuretic effect and mechanism of action of parsley, J Ethnopharmacol. 2002: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11849841

2. Dr. Axe, Parsley Benefits, Nutrition & Recipe Ideas: https://draxe.com/parsley-benefits/

3. Farzaei MH, Abbasabadi Z, Ardekani MR, Rahimi R, Farzaei F., Parsley: a review of ethnopharmacology, phytochemistry and biological activities, J Tradit Chin Med. 2013. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24660617

4. Detox Hot Tea with Cilantro, Parsley & Cardamom Pods: https://www.youtube.com/watch?v=bPGMdI9eKqU

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.