Ceaiul de cozi de cireșe – un diuretic renumit pentru afecțiunile rinichilor
√ Articol documentat
Ceaiul din cozi de cireșe este un diuretic renumit împotriva afecțiunilor renale și vezicale, scrie dr. Marc Bosquet în una din cărțile sale de rețete terapeutice.
Autorul ne oferă și o rețetă pe care o putem folosi în acest sens, pe care o veți găsi mai jos.
Cireșele în sine au proprietăți depurative și remineralizante. Au efecte bune asupra intestinelor, ficatului și aparatului urinar.
Cura cu cireșe este recomandată în afecțiunile renale, artrită, constipație și tulburări nervoase.
Citește și – Cum să consumăm cireșele pentru detoxifierea corpului și scăderea în greutate – dr. Mihaela Bilic
Ce proprietăți au cozile de cireșe
Codițele de cireșe au o acțiune diuretică remarcabilă. Din ele se poate prepara un ceai foarte bun contra problemelor vezicii urinare și a rinichilor.
Un studiu publicat în anul 2009 în „Pakistan Journal of Pharmaceutical Sciences” a arătat că pudra obținută din cozile de cireșe a mărit cantitatea de urină eliminată. Aceste rezultate confirmă efectele diuretice ale plantei.
Uleiurile volatile și sărurile de potasiu pe care le conțin sunt răspunzătoare pentru acțiunea lor diuretică și antiinflamatoare.
Citește și – Cozile de cireșe – diureticul de bază al farmaciei naturii
Beneficiile cozilor de cireșe
Codițele de cireșe sunt utilizate în medicina tradițională europeană și indiană (Ayurveda) în tratamentul bolilor de rinichi, gută și reumatism.
Au totodată un efect calmant. Datorită proprietăților depurative, ajută la curățarea sângelui.
Pot fi utile și în ateroscleroză, datorită contribuției în ceea ce privește scăderea colesterolului.
- susțin buna funcționare a rinichilor
- reduc retenția de apă
- reduc edemele și balonarea
- previn apariția pietrelor la rinichi
- scad riscul infecțiilor urinare
- ajută la eliminarea toxinelor prin urină și scaun
- întăresc nervii
- calmează mintea
- scad colesterolul
- ameliorează durerile
Cum se prepară ceaiul din cozi de cireșe – rețetă
Ingrediente
- 20 g de cozi de cireșe
- 1 litru de apă
Preparare
Codițele de cireșe se desprind de pe fructe și se spală. Se lasă apoi la uscat pe un șervețel câteva zile (4-7 zile).
După ce s-au uscat, se pun în pungi de hârtie și se păstrează într-un loc uscat și răcoros.
Cozile de cireșe uscate se pun la fiert în apă timp de 5-10 minute. Stingeți focul și mai lăsați la infuzat încă 10 minute. Ceaiul se strecoară și se bea după ce s-a răcorit.
Pentru ameliorarea durerilor de călcâie, în ceaiul din cozi de cireșe se pot adăuga și flori de tei și scorțișoară. Se lasă la infuzat o oră, apoi se fac băi de picioare de 20 de minute.
O altă rețetă, mai simplă: se folosește o mână de cozi de cireșe la 500 ml de apă. Codițele se fierb 5 minute, apoi se infuzează încă 4 ore, sau peste noapte.
În ce afecțiuni ajută ceaiul din cozi de cireșe
- anemie
- cistită
- crampe menstruale
- gută
- artrită
- reumatism
- obezitate
- celulită
Citește și – Nu aruncați cozile de cireșe sau de vișine – au proprietăți diuretice și antiinflamatoare
Autorii studiului citat mai sus atrag atenția că preparatele din cozi de cireșe pat duce la eliminarea calciului. De aceea trebuie folosite cu precauție de persoanele care au litiază renală (pietre la rinichi).
Surse articol:
1. Petro, What can you do with cherry stems, Easy Peasy Creative Ideas: https://theseamanmom.com/cherry-stalks-uses-and-benefits/
2. Ayurveda Tutorials, Vedicine.org, Health Benefits Of Cherry Stems: https://www.vedicine.org/2018/06/cherry-stems.html
3. My Bips and Bleeps, Why Cherry Stem Tea: https://mybitsandbleeps.com/2014/07/15/why-cherry-stem-tea/
4. Marc Bosquet, Cireașa, 500 de rețete naturale pentru sănătate și frumusețel, Editura Nicol, București, 2014, p. 37