Nu aruncați COZILE de CIREȘE sau de VIȘINE – au proprietăți DIURETICE și ANTIINFLAMATOARE (moduri de utilizare)

La fel ca în cazul altor alimente vegetale, și cireșele/vișinele au părți neutilizate care pot fi exploatate în scop medicinal. Nu este vorba despre sâmburii lor (ca în cazul pepenelui), ci despre cozile lor.

Profesorul doctor Constantin Milică spune despre cozile de cireșe și vișine că au proprietăți terapeutice importante, și propune diferite tratamente pe baza lor.

Nu aruncati cozile de cirese sau visine

Nu aruncati cozile de cirese sau visine

Acestea au o acțiune diuretică puternică, datorită bogăției de săruri de potasiu și antioxidanți (flavonoide). Un studiu realizat de cercetătorii iranieni de la Universitatea de Științe Medicale din Tehran a demonstrat că pulberea de cozi de cireșe are într-adevăr efecte diuretice importante.

Cozile de cireșe și de vișine sunt bogate în taninuri, ceea ce le face utile și în caz de diaree. Au totodată proprietăți depurative, antifebrile și antiinflamatoare la nivel renal.

Indicații terapeutice

Doctorul Milică recomandă cozile de cireșe sau de vișine sub formă de ceai în următoarele afecțiuni:

– litiază urică și dureri de rinichi asociate
– pielită, nefrită, pielonefrită, cistită, uretrită
– retenție urinară
– colici renale
– infecții renale
– hidropizie
– diaree, ascită
– reumatism, artrită, gută
– ateroscleroză (prevenire)
pericardită (prevenire)
– edeme
– celulită

Cum se prepară decoctul de cozi de cireșe

Se pune un pumn de cozi uscate la fiert cu 600 ml de apă, timp de 10 minute. Focul se lasă la mic. Se acoperă vasul și se mai lasă la infuzat încă 20 de minute. Se strecoară și se îndulcește cu miere.

În loc de miere, profesorul Milică recomandă îndulcirea ceaiului cu cireșe proaspete sau mere. Se adaugă 250 g de fructe în ceaiul fierbinte, și se lasă la infuzat încă 20 de minute. Se zdrobesc apoi fructele și se combină cu ceaiul.

Cantitatea de ceai se poate păstra într-un termos, deoarece e nevoie să se bea călduț. Se împarte în 3-4 rații, care se beau pe parcursul zilei, între mese. Se face o cură de cel puțin 2 săptămâni pentru a simți efectele pozitive.

Pentru sporirea acțiunii diuretice, la acest ceai se pot folosi și alte plante diuretice: frunze de mesteacăn, mătase de porumb, coada-calului sau teci de fasole.

Infuzia simplă de cozi de cireșe se poate administra cu succes și în cazul tusei, durerilor de spate sau de stomac.

Atenție, cozile de cireșe trebuie folosite cu precauție de persoanele care suferă de urolitiază.

Surse articol:
1. http://ziarullumina.ro/nestiutele-proprietati-terapeutice-ale-cireselor-27627.html
2. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19783515

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


1 comentariu

  1. A trecut timpul lor la anul de acum

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.